Οι εκδόσεις Σιδέρη παρουσίαζαν το νέο βιβλίο του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά “Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Μια αυτοψία της δύσκολης συμφωνίας των Πρεσπών” στη Στοά του Βιβλίου.
Η αίθουσα το βράδυ της Τρίτης ήταν κατάμεστη, το θέμα “καυτό” – και άκρως επίκαιρο λόγω συγκυρίας- και το πάνελ… πρωτοκλασάτο: Ευάγγελος Βενιζέλος (ΚΙΝ.ΑΛΛ.), Γιώργος Κουμουτσάκος (Ν.Δ.), Μιλτιάδης Κύρκος (Ποτάμι), Χάρης Παμπούκης (δήλωσε ότι ήρθε ως καθηγητής Διεθνούς Δικαίου) και η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ. Ηχηρή ήταν η απουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού, είτε επειδή δεν προσκλήθηκε, είτε επειδή δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση – αλλά αυτό είχε τελικά λίγη σημασία. Διότι, τρόπον τινά ακούστηκαν όλα τα επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη και απρόθυμα. Μέχρι και ο Κουμουτσάκος βρήκε κάτι αμήχανο να πει, αν και εγκλωβισμένος στην προσπάθειά του να πείσει ότι η συμφωνία είναι “ετεροβαρής” -υπέρ των γειτόνων- και “επιζήμια”: Τουλάχιστον η Ελλάδα κερδίζει ότι η ΠΓΔΜ δεν συνδέει πια το παρελθόν της με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Βενιζέλος, πάλι, που ουσιαστικά διεκδίκησε ως “συμβολή της ελληνικής αντιπολίτευσης” όλα τα καλά της συμφωνίας -από το αίτημα για συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ έως το όνομα Βόρεια Μακεδονία, καθώς υποστήριξε πως η δική του παρέμβαση στη Βουλή απέτρεψε το Μακεδονία του Ίλιντεν- δήλωσε ότι θα σταθεί… πάνω από τα “μικρά” της εσωτερικής πολιτικής, αφού αναφέρεται σε εθνικό θέμα.
Επί της ουσίας, όμως, ξόδεψε τη μισή από τη μακροσκελή ομιλία του για να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε να δημιουργήσει την απαραίτητη εθνική συναίνεση στην Ελλάδα, ώστε μετά “να αναγκάσει και την άλλη πλευρά να εργαστεί για τη μέγιστη συναίνεση”. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολη μια συμφωνία που αγγίζει τα “ταυτοτικά” ζητήματα μιας κοινωνίας και υποστήριξε πως χρειάζεται μια νέα ανάγνωση το – “ομολογουμένως θετικό προ μηνών”- μομέντουμ για την εξεύρεση λύσης μετά τη μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα της γείτονος. Ωστόσο, από την τοποθέτησή του δεν έγινε σαφές εάν θα ήθελε να κυρωθεί και να εφαρμοστεί η συμφωνία.
Ο Κουμουτσάκος, αντίθετα, προσπάθησε σκληρά να υπερασπιστεί ουσιαστικά τη μη λύση, για να καταλήξει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Για να… τρομάξει τους πατριώτες, μάλιστα, βρήκε να πει και μερικά παραδείγματα για το πόσο προβληματική θα είναι η συμφωνία εφόσον ισχύσει, τα οποία προκάλεσαν ανθυπομειδιάματα στο πάνελ. Φανταστείτε, λέει, να έρθει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και να πει “σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τη φιλία του μακεδονικού λαού”. Ή “πώς θα αντιδράσετε εάν ιδρυθεί στην Ελλάδα λέσχη μελέτης της μακεδονικής γλώσσας”; Προφανώς, δεν θέλει να λάβει υπόψη του αυτό που επισήμανε ο Κύρκος αμέσως μετά. Όποιος έψαχνε στο Ίντερνετ την Κυριακή να μάθει για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη γείτονα, έπρεπε να πληκτρολογήσει macedonia referendum, όχι FYROM! Ούτε την ξεκάθαρη άποψη του Παμπούκη ότι “η μη λύση δεν μπορεί να είναι η βέλτιστη επιλογή”, όπως επιμένουν κάποιοι, ότι “είναι εθνικά επιζήμια η μη εξεύρεση λύσης”.
Όσο για την πρέσβειρα της Βρετανίας -που φάνταζε εκτός τόπου στο κομμάτι της συζήτησης για την… εσωτερική κουζίνα- η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή “και για την ΠΓΔΜ, και για την Ελλάδα και για την ασφάλεια στην Ευρώπη” ενώ η δική της ανάγνωση για το δημοψήφισμα ήταν: “Μην ξεχνάτε ότι πάνω από το 90% όσων ψήφισαν τάχθηκαν υπέρ”.
ΠΗΓΗ: avgi.gr