Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να αυξήσει κατά περίπου 1,5% το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για το 2019, αυτό έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, και νομίζω ήδη από το καλοκαίρι είχε υπάρξει μια σχετική ανατάραξη στις αγορές ομολόγων γιατί υπήρχε ανασφάλεια και αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον realfm.
Και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σε ότι αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια το λιγότερο, δεν έχει την ανάγκη και τη βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος, ούτως ή άλλως το ελληνικό ομόλογο κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Από εκεί και πέρα το ζήτημα του τρόπου που εξελίσσεται η διαφωνία της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετίζεται με ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά τους όρους της δημοσιονομικής πολιτικής στο σύνολο της ΕΕ. Πολλές φορές έχουμε πει ότι χρειάζεται δημοσιονομική σταθερότητα αλλά θα πρέπει και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να κατανοήσουν ότι η υπερβολική λιτότητα, οι υπερβολικές απαιτήσεις έχουν αποτελέσματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη”.
“Δεν πρέπει να συγκρίνονται οι δύο χώρες, η Ελλάδα για αρκετά χρόνια ήταν πλήρως εκτός αγορών, αυτή τη στιγμή κάνει τα πρώτα της μεταμνημονιακά βήματα και η κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας μας δίνει τη δυνατότητα να αρχίσουμε να κάνουμε επεκτατική πολιτική, λελογισμένη βεβαίως. Αυτό που οι Ιταλοί επιχειρούν με τον προϋπολογισμό εμείς το έχουμε ήδη πράξει, ανεξαρτήτως του ότι ο δικός μας προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός. Δημιουργεί χώρο για να κάνουμε επεμβατική πολιτική. Έχουμε τη δυνατότητα και φορολογικές ελαφρύνσεις να κάνουμε αλλά και να αυξήσουμε δαπάνες του δημοσίου και να μπορούμε να πετυχαίνουμε το 3,5 του πρωτογενούς πλεονάσματος” συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων είπε ότι “Έχουμε απαντήσει πολλές φορές. Το τελευταίο Eurogroup κατέληξε ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό. Από τη στιγμή που η χώρα μπορεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τις δεσμεύσεις της χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων. Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο, όμως σε σχέση με το αν θα είναι ένα μόνιμο ή ένα προσωρινό μέτρο, πρέπει να σας πω ότι οι προβολές που γίνονται για την ελληνική οικονομία δεν αφορούν μόνο το 2019, αφορούν το 19, το 20, το 21, το 22. Μας δείχνουν οι υπολογισμοί μας ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτυγχάνεται μέχρι το 2022 χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη οποιουδήποτε άλλου μέτρου. Άρα δεν τίθεται θέμα προσωρινότητας της απόφασης για τη μη περικοπή, αν και εφόσον καταλήξουμε στις συζητήσεις και είμαι πολύ αισιόδοξος με δεδομένους τους αριθμούς ότι θα καταλήξουμε”.
“Το πρόβλημα είναι το εξής, όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλά και πολιτικολογεί, ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά, και όταν πρέπει να μιλήσει, σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει ο κ. Στουρνάρας να εξηγήσει με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιλύσει” ανέφερε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας ευρείας κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά, απάντησε “Η πρόταση της κ. Γεννηματά μου θύμισε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί άλλοθι για να μας κυβερνήσει το Κίνημα Αλλαγής με τη ΝΔ, παρά μια πρόταση που σκοπεύει σε μια τριμερή συνεργασία, διότι αυτό η κ. Γεννηματά θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι είναι απολύτως αδύνατον, καθώς μιλάμε για δύο πολιτικές δυνάμεις, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προγραμματικές κατευθύνσεις. Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε ένα πολιτικό μεταίχμιο, πλέον μοιάζει να μεταλλάσσεται σε μια κεντροδεξιά πολιτική δύναμη και βρίσκεται αυτό σε πλήρη αντίθεση με τις παραδόσεις του πολιτικού προσωπικού του. Φαίνεται να μην παρακολουθεί κιόλας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την προσπάθεια που γίνεται να υπάρξει μια αυτοκριτική. Το σημαντικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και οι προσπάθειες που κάνουμε για τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας έχει κατ’αρχάς αναφορά στο κοινωνικό επίπεδο και όχι στις κορυφές της πολιτικής”.
“Ο κ. Σαμαράς φαίνεται πλέον και στο προσκήνιο να λειτουργεί ως αρχηγός της ΝΔ. Το έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό σε μια σειρά από ζητήματα και ιδιαίτερα στο Μακεδονικό ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται όμηρος του κ. Σαμαρά και της ομάδας του εντός της ΝΔ, ο οποίος τοποθετείται και λειτουργεί ως πραγματικός αρχηγός αυτού του κόμματος. Νομίζω ότι τέτοιου τύπου πολιτικές τοποθετήσεις αρμόζουν σε αρχηγό και λιγότερο σε έναν πρώην Πρωθυπουργό. Επομένως, εκεί υπάρχει ένα θέμα για τη ΝΔ που πρέπει να το δει. Ούτως ή άλλως φαίνεται ότι η μετάλλαξη της ΝΔ είναι ταχύτατη προς ένα ακροδεξιό κόμμα. Βλέπουμε συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη να μιλούν ακόμη και για την ελληνική αρία φυλή. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, δημιουργούν ζήτημα και για τη ΝΔ και για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει να πάρει θέση για τον αντιπρόεδρό του” κατέληξε.
ΠΗΓΗ: real.gr