Όλοι οι απολογισμοί των ετών 2010-2014 ήταν καθ’ ομολογία ψευδείς, καθώς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ κατάλογος «ειδικών δαπανών», από τα ευρήματα των ορκωτών ελεγκτών προκύπτει μία «αρνητική διαφορά» 87,1 εκατ. ευρώ που έχει ποινικές διαστάσεις και οι εποπτεύοντες υπουργοί έπρεπε να έχουν ελέγξει και πιθανώς καταγγείλει τα εμφανή κενά, είπε ο επικεφαλής της εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης μιλώντας Στο Κόκκινο.
Για την περαιτέρω διερεύνηση αυτής της «τρύπας», το ένα σκέλος αφορά ατομικά την κ. Πολύζου που φαίνεται να έχει αποκρύψει αυτό το γεγονός και το δεύτερο τις διοικήσεις και τον εποπτεύοντα υπουργό, ο εισαγγελέας στον οποίο θα πάει τελικά το πόρισμα της επιτροπής, πιστεύω να πράξει τα δέοντα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν σταματάει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, αυτό που αποκαλύφθηκε χθες ήταν μία μικρή βόμβα», είπε ο κ. Μπαλωμενάκης, «στην ουσία, πέραν των απολογισμών, των επίσημων εγγράφων, των βιβλίων κτλ., που ήταν υποχρεωμένο να τηρεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπήρχε μία κατηγορία δαπανών που ονομάστηκαν «ειδικού σκοπού». Ήταν παντελώς άγνωστο, ούτε στους απολογισμούς φαινόταν ούτε φυσικά είχε δοθεί στους πραγματογνώμονες. Γεννάται ένας νέος κύκλος ερωτημάτων, η προέλευση των χρημάτων, οι σκοποί που εξυπηρετούσαν, ποια ποσά διακινήθηκαν, κυρίως ποιοι ήταν οι αποδέκτες. Ένας ανεπίσημος ή ημιεπίσημος κατάλογος για χρήση του κυκλώματος που διοικούσε το ΚΕΕΛΠΟ, αυτό ήταν στην ουσία οι δαπάνες ειδικούς σκοπού».
«Οι πραγματογνώμονες διαβεβαίωσαν ότι δεν τους είχε τεθεί υπόψιν η ύπαρξη τέτοιων δαπανών. Δικαίως, ακολουθώντας τους κανόνες της επιστήμης τους, είχαν βγάλει από τον Αύγουστο που είχαν καταθέσει το πόρισμά τους, ένα κενό. Αυτό το κενό ήταν αντικείμενο λεκτικών αντιπαραθέσεων, αλλά στην ουσία, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα δεν συμβαδίζουν με τα χρηματικά υπόλοιπα στην τράπεζα την ίδια περίοδο -και το λένε αυτό οι τρεις επίσημοι ορκωτοί λογιστές, τί άλλο να υποθέσει κανείς, παρά ότι πρόκειται περί ελλείμματος; Καταλήξαμε ότι πρόκειται για «αρνητική διαφορά»», όπως χαρακτηρίστηκε.
Ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε ότι «η ουσία παραμένει, είναι «μαύρη τρύπα», ένα κενό … αποκαλύφθηκαν από μόνοι τους, ήρθε στην επιφάνεια με πληροφορία που έδωσε η κ. Πολύζου προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις».
Για το πού μπορεί να πήγαν αυτά τα 87,1 εκατ. ευρώ, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε, τα πράγματα είναι ασαφή, χρειάζεται ενδελεχής έρευνα».
Έκανε επίσης λόγο για «αγωνιώδη προσπάθεια της ΝΔ να δικαιολογήσει ως συνήθως τα αδικαιολόγητα … όσοι παρακολούθησαν την συνεδρίαση έβγαλαν τα συμπεράσματά τους», προσθέτοντας ότι «δικαιώνεται αναδρομικά ο αναπλήρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης που είχε αναφέρει το έλλειμμα αυτό ως δεδομένο. Να που η πραγματογνωμοσύνη πιστοποιεί αυτό το κενο».
Ο κ. Μπαλωμενάκης επανέλαβε ότι «καταλήξαμε στην διατύπωση «αρνητική διαφορά»» και τόνισε ότι «ούτως ή άλλως δημιουργεί ερωτηματικά και έχει και ποινικές διαστάσεις. Ο κανονισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προβλέπει ξεχωριστό κατάλογο ειδικών δαπανών, αυτό το ξεκαθαρίσαμε. Άρα, όλοι οι απολογισμοί των ετών 2010-2014 ήταν ψευδείς κατ’ ομολογία … Αρχής γενομένης από το 2011, όλοι οι υπουργοί ως το 2014 είχαν λάβει αυτούς τους απολογισμούς. Σύμφωνα λοιπόν με την εποπτική τους υποχρέωση, έπρεπε να έχουν ελέγξει, να έχουν καταγγείλει ενδεχομένως … ήταν εμφανή ορισμένα κενά».
Όπως εκτίμησε, «θα προκύψουν σαφώς ευθύνες για όλους που διαχειρίστηκαν αυτά τα χρήματα, για όλους που ήταν αποδέκτες των καταλόγων, των απολογισμών και δεν εντόπισαν αυτά τα κενά».
Για την συνέχεια της υπόθεσης της λογιστικής «τρύπας» που εντοπίστηκε, ο κ. Μπαλωμενάκης είπε ότι «το ένα σκέλος είναι ατομικά για την κ. Πολύζου που είχε την ευθύνη των οικονομικών. Εκλήθη από πραγματογνώμονες, πριν την απόλυσή της, να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Από ό,τι προέκυψε χτες, δεν έδωσε τις δέουσες εξηγήσεις και φαίνεται να έχει αποκρύψει αυτό το γεγονός, που αποκαλύφθηκε προ ημερών σε υπόμνημα που έκανε στην Επιτροπή».
«Το δεύτερο σκέλος είναι των διοικήσεων και του εποπτεύοντος υπουργού. Δεν μπορεί αυτά να είναι χωρίς εποπτεία, γνώση, υψηλή προστασία. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος να διαχειρίζεται τόσα χρήματα μόνος του. Γι’ αυτό και το πρώτο από τα πορίσματα των εισαγγελέων που έχει εκδοθεί κάνει λόγο για σύσταση συμμορίας και έχουν παραπεμφθεί συγκεκριμένα πρόσωπα και με αυτή την κατηγορία. Όλα αυτά έχουν καταφανή ποινική διάσταση, στην οποία προστίθενται τώρα τα «μυστικά κονδύλια», για τα οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις … ο εισαγγελέας στον οποίο θα πάει τελικά το πόρισμα της επιτροπής, πιστεύω να πράξει τα δέοντα», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: avgi.gr