Ο τελευταίος αποχαιρετισμός της εικοσάχρονης δασκάλας Μαργαρίτας Περδικάρη, μια κραυγή ουσιαστικά για τις ελπίδες αλλά και την πικρία από τον “παλιό κόσμο”, που έφερε δυσβάστακτα στους ώμους της η γενιά του πολέμου, έγινε τίτλος για ένα απ’ τα εμβληματικότερα διηγήματα των τελών του προηγούμενου αιώνα (“Μαργαρίτα Περδικάρη” από την συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Χατζή: “Το τέλος της μικρής μας πόλης”), αλλά και για ένα απ’ τα σημαντικότερα θεατρικά έργα (“Καληνύχτα Μαργαρίτα” του Γεράσιμου Σταύρου).
Το έργο “Καληνύχτα Μαργαρίτα” ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος-ΚΘΒΕ (“Σωκράτης Καραντινός” – Μονή Λαζαριστών) απο μεθαύριο Σάββατο 13 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.
Το έργο είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη και ακολούθησαν λιγοστές θεατρικές και τηλεοπτικές μεταφορές του.
Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Μια μεγαλοαστική οικογένεια, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στη σκληρή πραγματικότητα. Το μεγαλύτερό της όμως πρόβλημα είναι η δική της, “εσωτερική” πραγματικότητα. Σχέσεις κατεστραμμένες, άρνηση να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επιβάλει η γερμανική κατοχή, βαθιά θαμμένα μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια, προσπάθεια του καθενός να σώσει το τομάρι του, αδιαφορώντας για την τύχη των άλλων.
Αυτό το σπίτι-εικόνα της ελληνικής κοινωνίας τότε και ίσως και τώρα, θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι.
Ο θάνατός της, είναι η νίκη της ζωής πάνω στη σήψη και το θάνατο της κοινωνίας που τη γέννησε και… “Η τελευταία σκέψη της Μαργαρίτας εκφράζει τον πόθο της και την ελπίδα ότι ο καλύτερος κόσμος για τον οποίο πεθαίνει είναι εφικτός…” σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Φώτης Μακρής (γνωστός από τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του ‘Αρη Αλεξάνδρου “Το κιβώτιο”, που φιλοξενήθηκε πέρσι και από το ΚΘΒΕ).
Τα σκηνικά της παράστασης σχεδίασε ο Αντώνης Δαγκλίδης,τα κοστούμια ο Χρήστος Μπρούφας, ενώ τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Το ρόλο της Μαργαρίτας ερμηνεύει η νεαρή -απόφοιτος του ΚΘΒΕ- Κατερίνα Παπαδάκη κι αυτόν του θείου Περικλή Περδικάρη ο Γιώργος Νινιός.
Το έργο θα παρουσιάζεται καθε Τετάρτη -Κυριακή στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη) και 13-10 ευρώ τις υπόλοιπες μέρες.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ