Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του “ακριβού” δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και η παροχή στήριξης (έστω και μέσω μιας σιωπηλής αποδοχής) στο ελληνικό αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων, βρίσκεται στην ατζέντα των επαφών που θα έχει σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Μπαλί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που λαμβάνει χώρα στο Μπαλί και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Ο υπουργός επιδιώκει επαφές και με παράγοντες της ΕΕ ενόψει και της κατάθεσης τη Δευτέρα του προϋπολογισμού στην Κομισιόν.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει, βάσει του ρόλου του, να ολοκληρώσει έκθεση για την Ελλάδα τις πρώτες εβδομάδες του 2019. Αν στην έκθεση αυτή υπάρχουν αρνητικές αναφορές για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων (ή για κάποιες άλλες από τις παρεμβάσεις/παροχές που προωθεί η κυβέρνηση), τότε αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο ειδικά στις αγορές που παρακολουθούν από κοντά το Ταμείο.
Όπως εξηγούν κοινοτικές πηγές, ακόμα και μία σιωπηρή συμφωνία (δηλαδή μία απουσία αναφοράς για το ζήτημα), είναι αρκετή.
Άλλωστε, υπενθυμίζουν ότι αυτό συνέβη και στο θέμα των τραπεζών και των αναγκών κεφαλαιοποίησης της τάξης των 10 δισ. ευρώ που εκτιμούσε μέχρι πρότινος το Ταμείο. Ο λόγος για αναφορές οι οποίες απαλείφθηκαν στις τελευταίες του εκθέσεις.
Πάντως η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ είναι εμφανής στις τελευταίες εκθέσεις του (στην τελευταία και σε αυτή του Ιουλίου). Πλέον οι προβολές του και τα πρωτογενή πλεονάσματα ταυτίζονται με αυτές της Κομισιόν. Ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξο για τις μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και δεν “βλέπει” δημοσιονομικό χώρο για παροχές.
Το άλλο ζήτημα το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο σημερινό ραντεβού, είναι αυτό της πρόωρης εξαγοράς μέρους του υπολοίπου των δανείων που έχει συνάψει με την Ελλάδα, συνολικής αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ. Σχετική εξαγγελία έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν αναχωρήσει για την Ασία, βάζοντας “στο κάδρο” όχι μόνο τα δάνεια του ΔΝΤ, αλλά και της ΕΚΤ. Όλες αυτές οι κινήσεις δεν αναμένεται πάντως να ξεδιπλωθούν πριν από το τέλος του έτους.
Εν τω μεταξύ, οριστικοποιείται – μετά από διαβουλεύσεις που γίνονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν – η μορφή του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στις κοινοτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα περιλαμβάνει τη μη μείωση των συντάξεων, αλλά και τα αντίμετρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2019.
Θα ακολουθήσει η επίσημη φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, η οποία επιχειρείται να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 3/12 με πολλούς ενδιάμεσους πολιτικούς σταθμούς. Η τελική συμφωνία θα πρέπει να καταγραφεί στον προϋπολογισμό, όπως αυτός θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο από τη Βουλή.
Για το θέμα χθες ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι “αναφορικά με τις συντάξεις, θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Όμως πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας”.
Σημείωσε ότι τη Δευτέρα “περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί” για να τονίσει: “Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα”.
ΠΗΓΗ: capital.gr