Συνεχίζουν αύριο, Σάββατο, τις κινητοποιήσεις τους οι διανομείς στη Θεσσαλονίκη, μετά και τη σημερινή άκαρπη συνάντηση συμφιλίωσης, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, με αντικείμενο την απόλυση τριών συναδέλφων τους από το εστιατόριο «Τσαρούχας».
«Θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για αξιοπρέπεια, διότι δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά συνολικά τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, τα 3/4 των οποίων εργάζονται με σχέσεις μερικής απασχόλησης και σε άθλιες συνθήκες, παρά την αυξημένη κερδοφορία και ανάπτυξη του κλάδου»: Η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής και της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης αλλά και μία εκ των απολυμένων του γνωστού εστιατορίου «Τσαρούχας» στη Θεσσαλονίκη, προαναγγέλλει μέσω του Left.gr κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μετά την άκαρπη συνάντηση παρουσία της Παρασκευής του Ανδρέα Νεφελούδη. «Δεν διεκδικούμε τίποτα παραπάνω από τα χρήματα που έχουμε δουλέψει και από τις θέσεις εργασίας μας», προσθέτει η εργαζόμενη τονίζοντας ότι αύριο, Σάββατο 13/10, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο ΕΚΘ και πορεία προς την περιοχή όπου βρίσκεται το εν λόγω εστιατόριο ενώ, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους απολυμένους του καταστήματος για περαιτέρω δράσεις.
Δυστυχώς, παρά τις προτάσεις τις δικές μας για επαναπρόσληψη των εργαζομένων, η πλευρά της εργοδοσίας επικαλέστηκε τη διακοπή του τμήματος διανομής (delivery), στο οποίο εργάζονταν οι εν λόγω εργαζόμενοι και εμφανίστηκε ανυποχώρητη», σημειώνει στο Left.gr o γ.γ. του υπουργείου Εργασίας. Στη συνάντηση, που έγινε το πρωί της Παρασκευής στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), μετείχαν εκπρόσωποι των διανομέων, της εργοδοσίας και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η κατάργηση του τμήματος delivery, το οποίο αποτελεί «διευθυντικό δικαίωμα» του εργοδότη, αποτελεί μεθόδευση προκειμένου να απαλλαχθεί από τους εργαζόμενους, όπως η κ. Κουταλάκη (η οποία δεν μπορούσε, άλλωστε, να απολυθεί απευθείας, λόγω συνδικαλιστικής ασυλίας) και δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά στοιχεία.
Όπως αναφέρει η κ. Κουταλάκη, η οποία εργάζεται 5,5 χρόνια στο εστιατόριο, «έχοντας φάει όλα τα κρύα και τις βροχές αλλά και τα απλήρωτα βραδινά και τις απλήρωτες Κυριακές», η δουλειά είχε αυξηθεί, εξού και η πρόσληψη ακόμη ενός διανομέα. Ο πραγματικός λόγος των απολύσεων είναι ότι, μέσω των διεκδικήσεών μας, πετύχαμε βελτίωση των συνθηκών εργασίας: με πιέσεις στην εργοδοσία, με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ, με το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, καταφέραμε να πληρωνόμαστε τα νόμιμα. Μετά από όλα αυτά ο εργοδότης προσέλαβε και τρίτο εργαζόμενο στο ντελίβερι (για να βγαίνουν τα ωράρια, σύμφωνα με τον νόμο πλέον) και άρχισε να πληρώνει και στους καινούριους συναδέλφους προσαυξήσεις, βραδινά κ.τ.λ. Εκτός από τους διανομείς, βελτιώθηκαν οι συνθήκες και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους μέσα στο κατάστημα».
Το Σεπτέμβριο του 2017 οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν στον εργοδότη ότι τα χρήματα που τους οφείλει από δεδουλευμένα όλα αυτά τα χρόνια είναι περίπου 20.000 ευρώ στον καθένα και ότι πρέπει να βρουν μια λύση. Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο Ανδ. Νεφελούδης, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές προς την εργοδοσία για μη καταβολή δεδουλευμένων και οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε αγωγές ενώ, προσέφυγαν εκ νέου στο Σ.ΕΠ.Ε. για τις απολύσεις
ΠΗΓΗ: left.gr