Τους μόνους που δεν περίμεναν να δουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, χθες το πρωί στην Ακρόπολη κατά την απεργιακή τους συγκέντρωση, ήταν η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κώστας Στρατής. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ βρέθηκε εκεί και διαβεβαίωσε εκ νέου τους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων, που προκήρυξε την 24ωρη απεργία, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των υπόλοιπων σωματείων, ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραχωρείται στο υπερταμείο.
Στην Ακρόπολη ορίστηκε επίσης το ραντεβού με την ΠΟΕ ΥΠΠΟ, για την επόμενη Τετάρτη, 16 του μηνός, στις 6 το απόγευμα, στην Μπουμπουλίνας.
“Ήρθα γιατί είναι υποχρέωσή μου να είμαι παρούσα», δήλωσε η Μυρσίνη Ζορμπά και επανέλαβε ότι δεν έχει υπάρξει καμία μεταβίβαση ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο λεγόμενο υπερταμείο. Η υπουργός υπενθύμισε τις σχετικές ανακοινώσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών και εξήγησε ότι «μετά το πρώτο βήμα της εξαίρεσης των ακινήτων έχουμε περάσει στη δεύτερη και πιο συγκεκριμένη φάση, με τον πλήρη κατάλογο των ακινήτων». Στο επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε, «θα έχουμε έναν ονομαστικό κατάλογο όλης της περιουσίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού».
Η κ. Ζορμπά σχολίασε ότι επισκέπτες που έχουν βγάλει ηλεκτρονικό εισιτήριο από προηγούμενες ημέρες θα μείνουν εκτός αρχαιολογικών χώρων. Διερωτήθηκε δε αν αυτό συνιστά προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι «οι κλειστές πόρτες πληγώνουν την πολιτιστική κληρονομιά».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κώστας Στρατής επανέλαβε ότι «δεν έχει μεταβιβαστεί ούτε πρόκειται να μεταβιβαστεί κανένας αρχαιολογικός χώρος, κανένα μουσείο, κανένα μνημείο, γενικά κανένα ακίνητο το οποίο εξυπηρετεί τον δημόσιο σκοπό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Τα αιτήματα της ομοσπονδίας
Οι κύριες αιτιάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για την απεργία ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, «η παραχώρηση – παράδοση κτηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο υπερταμείο, που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της χώρας», με βασικό αίτημα τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία «όχι απλώς για τη θεσμική κατοχύρωση της άρσης της παράδοσης αλλά και για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον παρόμοια προσπάθεια παραχώρησης κυριότητας αλλά και διαχείρισης».
Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας απαντήθηκαν και χθες αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών, με ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει θέμα μεταβίβασης καθώς «αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών», αλλά και κάθε άλλο ακίνητο που εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό, όπως διαβεβαίωσε το τελευταίο στην προχθεσινή ανακοίνωσή του.
Όσο για τους αρχαιολόγους, ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ, όπως αποφάσισε χθες ο ΣΕΑ στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, «αν δεν αλλάξει η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και η απόφαση Τσακαλώτου και να μην εμφανίζονται σε αυτές τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ» και αν δεν «φύγουν από την κυριότητα της ΕΤΑΔ και όσα αντίστοιχα ακίνητα (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία κ.ά.) έχουν ήδη μεταβιβαστεί πριν το 2016».
Η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι δηλώσεις ‘καλών προθέσεων’, το ‘άδειασμα’ της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και οι γενικόλογες απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τους φόβους μας ότι δεν υπήρξε αμέλεια, αλλά γνώση και πρόθεση. Ωστόσο, η λύση σε αυτό το κρίσιμης σημασίας ζήτημα δεν δίνεται αφήνοντας κλειστή την Ακρόπολη και άλλους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους».
ΠΗΓΗ: avgi.gr