“Ο Π. Καμμένος δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε εάν ρίξει την κυβέρνηση. Κανένας από αυτούς που θέλει να πέσει ο Τσίπρας δεν θα ψηφίσει Καμμένο επειδή έριξε την κυβέρνηση. Ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ οι ΑΝΕΛ σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδυνεύσουν με εξαΰλωση εκλογικά” διαμηνύουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Άμυνας.
Όπως αναφέρει το news247.gr ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο στις επαφές που θα έχουν από σήμερα, πως θα πρέπει να φτάσουν μαζί τουλάχιστον έως τον Μάρτιο και πως οτιδήποτε άλλο θα είναι επιζήμιο για όλους. Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη που προέρχονται από το χώρο της καραμανλικής δεξιάς, προσπαθούν να πιέσουν τον Π. Καμμένο να εγκαταλείψει ακραίες θέσεις σε σειρά θεμάτων, χωρίς όμως έως τώρα να εισακούονται.
Καθοριστικό για τις εξελίξεις θα είναι το εάν ο Ζόραν Ζάεφ κατορθώσει να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αν το πετύχει, τότε ίσως οι διαδικασίες επιταχυνθούν, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορεί να έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή ακόμα και στα τέλη Ιανουαρίου. Αν ο Ζ. Ζάεφ δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών και η χώρα του οδηγηθεί στις κάλπες στις 2 ή τις 9 Δεκεμβρίου, τότε το χρονικό όριο του Μαρτίου είναι περισσότερο εύκολο να επιτευχθεί. Όπως, άλλωστε, σημείωσε το news24/7 το Σάββατο, ο Π. Καμμένος κατανοεί πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών ενδέχεται να χάσει έως και τρεις βουλευτές, οπότε πιέζεται να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση νωρίτερα.
Στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, θα επιδιωχθεί να υπάρξει συμφωνία επί ενός οδικού χάρτη, αν και είναι επισφαλές το κατά πόσον ο υπουργός Άμυνας θα την τηρήσει.
Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μάλιστα, αν κρίνει κανείς και από τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου, φτάνει στο τέλος της με τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι οι σχέσεις των δυο κομμάτων το επόμενο διάστημα θα καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές, από τη στιγμή ιδίως που ο Π. Καμμένος επέλεξε να τοποθετήσει το κόμμα του στο ακροδεξιό άκρο του πολιτικού σκηνικού.
Ένα δε από τα μεγάλα ερωτήματα που παραμένουν σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να βρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία να πορευτεί για μερικούς μήνες. Ή εάν τελικά επιλέξει να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, τονίζοντας πως είναι “μόνος έναντι όλων”…
Η πρόταση δυσπιστία της ΝΔ
Ατελέσφορη δείχνει να είναι τυχόν πρόταση δυσπιστίας που ενδεχομένως καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης μετά την 17η Δεκεμβρίου, οπότε και διαθέτει εκ νέου το σχετικό δικαίωμα.
Η πρόταση μομφής, ως γνωστόν, προκειμένου να ευδοκιμήσει προϋποθέτει την εξεύρεση 151 ψήφων.
Ακόμα και ο Πάνος Καμμένος να υπερψηφίσει την πρόταση, κάτι που αυτή τη στιγμή -ακόμα και αν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών- δείχνει αρκετά δύσκολο, δυο βουλευτές του κόμματός του (Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις), πιθανόν δε και μια τρίτη (Έλενα Κουντουρά) δεν θα ακολουθήσουν. Εννοείται ότι κατά της πρότασης δυσπιστίας θα ψηφίσει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού, πιθανότατα δε και δυο ακόμα ανεξάρτητοι βουλευτές. Παράλληλα το ΚΚΕ αφήνει ως πιθανότερο ενδεχόμενο την αποχή του από μια τέτοια ψηφοφορία.
Με δεδομένο δε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές, τυχόν πρόταση δυσπιστίας δεν διαθέτει καμία τύχη και αν θα κατατεθεί από τη ΝΔ θα έχει ως μοναδικό στόχο, μετά από την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, να εκθέσει πολιτικά τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο. Αν δε ο Ζ. Ζάεφ δεν επιτύχει να συγκεντρώσει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν φαίνεται να συντρέχει λόγος για κατάθεση μομφής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει αυτή τη στιγμή ότι τυχόν κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση -πάλι υπό την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να έρθει στη Βουλή- πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που απαιτούνται. Αν μετρηθούν σήμερα τα “κουκιά”, -και οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν- παρότι κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι θα συγκεντρωθούν 152 ψήφοι, το πιθανότερο σενάριο είναι μια …ισοπαλία (150 ψήφοι υπέρ, 150 κατά), γεγονός που σημαίνει απόρριψη της ψήφου εμπιστοσύνης. Βεβαίως αν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης…
ΠΗΓΗ: news247.gr