Ένας αυστηρός νέος νόμος, που απαγορεύει στους άστεγους να κοιμούνται στους δρόμους της Ουγγαρίας, τέθηκε σήμερα σε ισχύ, προκαλώντας επικρίσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες τον χαρακτηρίζουν απάνθρωπο.
Ο νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ έπειτα από μια συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε τον Ιούνιο και χαρακτηρίζει έγκλημα τον ύπνο στον δρόμο, δίνει στην αστυνομία την εξουσία να διατάσσει τους άστεγους να πηγαίνουν σε καταφύγια. Αν παρακούσουν τρεις φορές μέσα σε διάστημα 90 ημερών, η αστυνομία μπορεί να τους θέσει υπό κράτηση και να καταστρέψει τα υπάρχοντά τους.
Η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει υποστηρίξει πως ο νέος νόμος στοχεύει στο να προσφερθούν στους άστεγους κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και έχουν εξοικονομηθεί χρήματα για να τους βοηθήσουν.
Όμως ο Γκάμπορ Ιβάνι, ο οποίος ηγείται της οργάνωσης Oltalom (Καταφύγιο) που διαχειρίζεται καταφύγια αστέγων με 600 κλίνες στη Βουδαπέστη, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν διεξήγαγε έναν διάλογο με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις πριν υιοθετήσει τη νομοθεσία.
«Ο νόμος αυτός χρησιμεύει για να τρομάξει τους άστεγους ώστε να φύγουν από τους δρόμους», δήλωσε ο Ιβάνι. «Είναι φοβισμένοι και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο».
Οι άστεγοι είχαν σχεδόν εξαφανιστεί σήμερα το πρωί από τις υπόγειες διαβάσεις στο κέντρο της Βουδαπέστης.
Η κυβέρνηση λέει πως έχει διαθέσει για την περίθαλψη των αστέγων σχεδόν 9 δισεκατομμύρια φιορίνια (27,76 εκατομμύρια ευρώ) στον προϋπολογισμό της για το 2018, συν επιπλέον 300 εκατομμύρια φιορίνια για την επέκταση των καταφυγίων.
«Πιστεύουμε πως είναι ανάγκη να δώσουμε στους αστέγους επιπλέον βοήθεια και όχι επιπλέον δικαιώματα», δήλωσε το Σάββατο σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Μπενς Ρετβάρι, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο HirTv.
Ο Ρετβάρι είπε πως επιπλέον βοήθεια θα είναι διαθέσιμη από σήμερα, Δευτέρα, χωρίς όμως να επεκταθεί.
Την Κυριακή περίπου 500 διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά του νόμου έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο.
«Πιστεύω πως είναι ντροπή … ότι ποινικοποιούν την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί», είπε η Ανιές Μερένι, μία από τους διαδηλωτές.
Μια οργάνωση ακτιβιστών με την ονομασία «Varos Mindenkie» (που σημαίνει «η πόλη είναι για όλους») ανέφερε σε δήλωση: «(Η συνταγματική αναθεώρηση) επιτρέπει στις αρχές από τις 15 Οκτωβρίου να διώκουν τους πιο αδύναμους ανθρώπους με ένα ευρύ φάσμα εργαλείων».
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ