Μήνυμα Τσίπρα στο υπουργικό: “Προχωράμε μπροστά” – Ο σχεδιασμός για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει (12.00) το υπουργικό συμβούλιο, στη Βουλή. Στην επίσημη ατζέντα είναι ο  προϋπολογισμός του 2019 και τα βήματα που θα ακολουθηθούν για τη νομοθέτηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η σύγκληση του Υπουργικού που δεν ήταν προγραμματισμένη γίνεται στον απόηχο των έντονων αναταράξεων, λόγω των δηλώσεων του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο  για κίνηση συσπείρωσης της κυβέρνησης αν και η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι οι διαστάσεις που δόθηκαν μετά τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναλογούσαν στο ζήτημα.

Στο Μαξίμου επισημαίνουν, μάλιστα, ότι σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών ο πρωθυπουργός επέλεξε να κρατά χαμηλούς τόνους για τον Πάνο Καμμένο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο εξής. Καλά πληροφορημένες πηγές σχολιάζουν, επίσης, ότι το Μαξίμου δεν είδε καθόλου θετικά τα πρωτοσέλιδα που ασκούσαν δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο. Επιπλέον, οι δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ ο υπουργός Άμυνας εκλαμβάνονται «ως προσπάθεια να κλείσει το ζήτημα».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη συνεδρίαση του υπουργικού να κάνει αναφορά στο μακεδονικό, επιμένοντας στην ανάγκη συνταγματικής αλλαγής από την ΠΓΔΜ. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, όμως και η εκ νέου διατύπωση της δέσμευσης ότι αυτή η κυβέρνηση προτίθεται να κυρώσει τη συμφωνία και όχι να την παραπέμψει για μετά τις εκλογές.

Απ’ την άλλη, προτεραιότητα αποτελεί για το Μαξίμου η πρόθεση «να προχωρήσει μπροστά», επαναφέροντας στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα επαναλάβει τον σχεδιασμό του να φέρει ένα προς ένα στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία. Και όλα αυτά με απώτερο προκειμένου να αναγνωριστεί ως ουσιαστικό και όχι κενό περιεχομένου το μήνυμα ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα».

Επίσης, από την κυβέρνηση υπάρχει η στόχευση να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα κληθεί να υπερψηφίσει τα μέτρα για τις φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ, την κατάργηση των συντάξεων και τη διανομή κοινωνικόυ μερισματος για το 2018 ή να τα καταψηφίσει. Στην πρώτη περίπτωση, το Μαξίμου θα επισημάνει ότι η ΝΔ αποδέχεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και έχει το περιθώριο να ξηλώνει μέτρα λιτότητας, ενω στη δεύτερη, θα έχει φέρει την αντιπολίτευση σε σύγκρουση με το κοινό αίσθημα των πολιτών, καθώς θα έχει επιλέξει μια αρνητική στάση έναντι θετικών φιλολαϊκων μέτρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr

Read Previous

Ο ΕΦΚΑ στο εφετείο κατά της επιστροφής αναδρομικών συνταξιούχων

Read Next

Ο Παυλόπουλος τάσσεται κατά της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας