Τη συνέχιση των προσπαθειών Λουτ με τις πλευρές, για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα, και την προθυμία των πλευρών να ενσωματώσουν νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης, ανακοινώνει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών.
Σύμφωνα με ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης που επιδόθηκε πριν λίγο στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γ.γ. του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού, παραμένουν ζωντανές.
«Έχοντας ενημερωθεί από αυτές τις διαβουλεύσεις (σ.σ. της κ. Λουτ), καθώς και τις δικές μου συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πιστεύω ότι οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού παραμένουν ζωντανές, παρά τη γνωστή ιστορία των προσπαθειών του ΟΗΕ για να φέρουν την ειρήνη μεταξύ των κοινοτήτων και το υπόλοιπο έργο που πρέπει να αναλάβουν τα μέρη για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που μέχρι σήμερα έχουν παρεμποδίσει την επίλυση. Παρατηρώ ξεκάθαρα, ότι η συνεχής στήριξη για έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα, βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας. Σημειώνω την ευρεία συναίνεση ότι ένα αμετάβλητο status quo – όπως δηλαδή η έλλειψη επίλυσης του Κυπριακού – δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω ότι όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό μέλλον, το οποίο μόνον ένα πράγμα μπορεί να φέρει: μια διαρκής συμφωνία που θα επιτευχθεί εντός ενός ξεκάθαρου ορίζοντα».
Ο κ. Γκουτέρες σημείωσε ότι τα μέρη θυμούνται το πλαίσιο των έξι σημείων που πρότεινε τον περασμένο Ιούνιο, και αναγνώρισε ότι πιθανόν να χρειάζεται η διατύπωση και νέων ιδεών.
«Αναγνωρίζω επίσης – είπε – ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον νέες ιδέες για να καρποφορήσει μία νέα προσπάθεια. Επιπλέον, έχω τη σθεναρή πεποίθηση, ότι η πορεία προς τα εμπρός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και με εστίαση στο να αδράξουμε την προθυμία των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν. Υπό το πρίσμα αυτό, αντιλαμβάνομαι ότι είναι προς το συμφέρον των πλευρών να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, και πριν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θα αναθέσω στην κυρία Λουτ να συνεχίσει τις συζητήσεις, για να εκτιμήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε βασικά θέματα και την προθυμία να ενσωματώσουν οι πλευρές, νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης, προς ένα κοινό μέλλον που οι ίδιοι μπορούν να οραματιστούν».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει πως πριν από την επανάληψη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, «οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν πάνω στους όρους αναφοράς που θα αποτελέσουν την αφετηρία συναίνεσης για μία πιθανή διαπραγματευτική ολοκλήρωση του κυπριακού προβλήματος».
Καταλήγοντας, ο κ. Γκουτέρες προτρέπει τα μέρη να κινητοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και τη δέσμευσή τους, βοηθώντας τις κοινότητές τους να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τον στόχο μιας βιώσιμης λύσης.
«Από αυτήν την άποψη, πιστεύω βαθιά στη ζωτικότητα, την ενέργεια και τη δύναμη του πληθυσμού της νήσου, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των γυναικών και της νεολαίας, και προτρέπω τη μεγαλύτερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της απαραίτητης εμπιστοσύνης για να αναλάβουν τα βήματα που θα απαιτήσει μια τέτοια λύση. Ελπίζω ότι αυτές οι συζητήσεις θα μπορέσουν να οδηγήσουν και πάλι στην πλήρη ανάπτυξη των καλών μου υπηρεσιών, σε ό, τι μπορεί να αποδειχθεί μια διαρκής επίλυση του Κυπριακού ζητήματος».