Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας είναι από σήμερα η μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου , μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου επελέγη για πρώτη φορά στα χρονικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας γυναίκα πρόεδρος. H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν ψηλά στη δικαστική επετηρίδα και απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των συναδέλφων της αλλά και των νομικών της χώρας . Η πρόταση του κ.Καλογήρου έγινε ομόφωνα δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου από τις πλέον γνωστές ανώτατες δικαστικούς λειτουργούς επελέγη πρώτη και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατά την πρόσφατη διαδικασία ενώ από την ίδια διαδικασία είχαν επιλεγεί και οι Αθ. Ράντος και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου
Ποια είναι
Η νέα πρόεδρος του ΣτΕ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1978). Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1982), Πάρεδρος (1988), Σύμβουλος (2000). Υπηρετεί στο Ε΄ Τμήμα από το 2000. Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), Πρόεδρος της Ένωσης (1993-1995 και 2000-2001) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης (2006- 2008). Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005, ζητήματα δικαίου περιβάλλοντος. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έγραψε μελέτες σε θέματα περιβάλλοντος (Δάση και οικιστική ανάπτυξη, Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα, Διαχείριση υδατικών πόρων, Χωροταξία και ΑΠΕ κ.ά.).
Οι διαφωνίες και η παραίτηση
H μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε έρθει σε ευθεία σύγκρουση τουλάχιστον δύο φορές, στο πρόσφατο παρελθόν, με τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου.
Αφορμή για την πρώτη αντιπαράθεσή τους ήταν η ματαίωση της πρώτης κρίσιμης διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η κ. Σακελλαροπούλου είχε παραιτηθεί μάλιστα με τον τότε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Δικαστηρίου από την Ένωση Δικαστών του ΣτΕ που είχε ταχθεί με το μέρος του κ. Σακελλαρίου.
Σε ανοιχτή επιστολή παραίτησης τους οι δύο τότε αντιπρόεδροι χαρακτήριζαν μέγα ατόπημα την ανακοίνωση της ένωσης του ΣτΕ η οποία, όπως ανέφεραν, για πρώτη φορά στην ιστορία της «μετατράπηκε ουσιαστικά σε γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣτΕ ενώ τόνιζαν πως η ματαίωση της επίμαχης διάσκεψης αποτελεί «αρνησιδικία».
Η κ. Σακελλαροπούλου δεν δίστασε να έρθει όμως σε κόντρα με τον κ. Σακελλαρίου και για το θέμα των Θρησκευτικών, συνυπογράφοντας την επιστολή τριών αντιπροέδρων και δεκαπέντε συμβούλων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας με αφορμή την απόφαση που ακύρωνε τις αλλαγές Φίλη στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος. Με την επιστολή «βόμβα» όπως τουλάχιστον είχε χαρακτηριστεί, εγκαλούσε τον κ. Σακελλαρίου για τους χειρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι εγείρουν ως ζήτημα νομιμοποίησης της απόφασης της Ολομέλειας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, το σκεπτικό της οποίας γυρνά τη χώρα δεκαετίες πίσω…
Αντιπρόεδροι
Το υπουργικό συμβούλιο δεν επέλεξε ως πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο ο οποίος εκτελούσε προσωρινά καθήκοντα προέδρου, ούτε και τη νεότερη αντιπρόεδρο Χρυσικοπούλου το όνομα της οποίας είχε συζητηθεί για τη θέση του προέδρου..
Ως νέοι αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι σύμβουλοι του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος ο οποίος είναι χαμηλά στη δικαστική επετηρίδα και επιπλέον ήταν στην τριάδα της επιλογής και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Αρειος Πάγος
Για την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου επελέγη ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Ιωσήφ Τσαλαγανίδης δικαστικός άριστος που είχε παραληφθεί και ήρθε πρώτος στην προτίμηση της Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού που είχε πριν ένα χρόνο το όνομά της περιληφθεί στις επιλογές αλλά τελικά δεν έγινε και η Δήμητρα Κοκκοτίνη.
ΠΗΓΗ: dikastiko.gr