Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη ήθελε να δώσει και επίσημα ένα τέλος στην ενδοκυβερνητική κρίση που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την πρωτοβουλία του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου. Δεν φανταζόταν ότι θα ξεκινούσε νέα κρίση, αυτή τη φορά λόγω του πρώην πλέον υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Αν και τη Δευτέρα είχε γευματίσει υπό άκρα μυστικότητα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο κ.Τσίπρας ήθελε ένα πράγμα: Να αναγκαστεί ο κυβερνητικός εταίρος αλλά και οι υπουργοί που είναι βουλευτές των ΑΝΕΛ να δεσμευτούν δημόσια πως δε θα ρίξουν την κυβέρνηση ψηφίζοντας υπέρ πρότασης μομφής που ενδεχομένως να καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θόδωρου Τοσουνίδη είχαν μάλλον θορυβήσει το Μαξίμου για το ενδεχόμενο ορισμένοι να ψάχνουν σανίδα σωτηρίας στη μεταπήδηση στη ΝΔ εξαργυρώνοντας τη στάση τους στο Σκοπιανό.
Το σχέδιο Τσίπρα πέτυχε ως προς το σκέλος του Πάνου Καμμένου, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος έσπευσε να “τα δώσει όλα” διαβεβαιώνοντας πως οι ΑΝΕΛ δε θα συμπράξουν με τη ΝΔ, ενώ οι θεωρούμενοι ως “ύποπτοι” υπουργοί σιώπησαν. Όμως στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ.Κοτζιάς, θεωρώντας ότι εθίγη προσωπικά από την παρέμβαση Καμμένου στις ΗΠΑ. Κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι ασκεί προσωπική εξωτερική πολιτική. Ο εξίσου εκρητικός με τον κ.Κοτζιά, κ.Καμμένος απάντησε σε αντίστοιχα επιθετικό τόνο, εξαπολύοντας κατηγορίες για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Και ο κ.Κοτζιάς αποχώρησε νωρίτερα από το υπουργικό εμφανώς εκνευρισμένος, διότι ο πρωθυπουργός δεν μπήκε στη διαδικασία να ανοίξει νέα μάχη με τον κυβερνητικό εταίρο, αλλά προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μουρμούριζαν για το “γινάτι” και το “εγώ” του υπουργού Εξωτερικών.
Το Μαξίμου πάντως θέλησε να θεωρήσει παρόλα αυτά το επεισόδιο λήξαν. Οι διαρροές του Νίκου Κοτζιά περί απειλής παραίτησης χθες το πρωί όμως μάλλον εξόργισαν έτι περαιτέρω το Μέγαρο Μαξίμου, που επιθυμούσε να αφήσει πίσω του όλη αυτή την ιστορία. Εξ ου και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέλαβε να στείλει διπλό μήνυμα σε Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο, παραφράζοντας την ατάκα του Ανδρέα Παπανδρέου “όποιος διαφωνεί να κατέβει από το τρένο”. Η αντίδραση του κ.Κοτζιά ήταν να διαμηνύσει ότι επισπεύδει την υποβολή παραίτησης του, που αρχικά εφέρετο να είχε σχεδιαστεί για την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζάς είχαν μετά την τηλεοπτική εμφάνιση Τζανακόπουλου επικοινωνία και όχι τηλεφωνική αλλά δια ζώσης. Και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Είχαν προηγηθεί ώρες διαβουλεύσεων. Αλλά στην πραγματικότητα από τη στιγμή που μπήκε η απειλή της παραίτησης στο τραπέζι, ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι θα γινόταν αποδεκτή αφού το Μαξίμου δεν είχε καμία διάθεση να εκβιαστεί.
Στο Μαξίμου δε δείχνουν επίσης καμία διάθεση να μπουν στη διαδικασία σχολιασμού των κατηγοριών ότι για χατήρι του Πάνου Καμμένου μετά το Νίκο Φίλη, φεύγει από την κυβέρνηση και ο Νίκος Κοτζιάς. Πρόκειται εξάλλου για δύο διαφορετικές περιπτώσεις: Την κεφαλή του Φίλη είχαν ζητήσει επί πίνακι ο κυβερνητικός εταίρος και ο Αρχιεπίσκοπος. Ενώ ο Κοτζιάς έβαλε μόνος του κατά το κοινώς λεγόμενον το κεφάλι του στο ντορβά. Στο Μαξίμου σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να μην πέσει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, οι οποιες εκτιμούν ότι θα αλλάξουν σημαντικά το πολιτικό κλίμα.
Για αυτό άλλωστε ο κ.Τσίπρας στη δήλωση του χθες μετά την απόφαση να αποδεχθεί την παραίτηση Κοτζιά και να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στον πρώην πλέον υπουργό ότι δε θα επιτρέψει σε κανέναν έστω και ασυνείδητα να διαταράξει την πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Έδειξε έτσι ότι δεν καταλογίζει μεν πρόθεση στον κ.Κοτζιά, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Και φυσικά αυτό ήταν μία ακόμη προειδοποίηση και προς τον κ.Καμμένο, ο οποίος πλέον πρέπει να συνυπολογίσει ότι ο πρωθυπουργός είναι και ο υπουργός Εξωτερικών.
Στο κυβερνητικό επιτελεί εκτιμούν πάντως ότι ο κ.Κοτζιάς δε θα προβεί σε καμία άλλη κίνηση που θα έθετε εν αμφιβόλω την κυβερνητική σταθερότητα. Ως προς το ενδεχόμενο να συνεχίσει να τραβάει το σκοινί με δηλώσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις, προειδοποιούν ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Τη Δευτέρα πάντως η πολιτική κίνηση “Πράττω” του πρώην υπουργού έχει προγραμματισμένη εκδήλωση και εκεί θα φανεί ποιες είναι οι διαθέσεις του κ.Κοτζιά, που έσπευσε μετά την αποδοχή της παραίτησης του να σχολιάσει μέσω twitter πως ο πρωθυπουργός και ορισμένοι υπουργοί έκαναν τις επιλογές τους.
ΠΗΓΗ: news247.gr