Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ έχει αναλάβει την παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros δυτικά της Κύπρου κι όπως όλα δείχνουν το ΠΝ θα έχει διαρκή παρουσία στην περιοχή που οι Τούρκοι δέσμευσαν μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2019 υποτίθεται για έρευνες. Μένει να διαπιστωθεί αν στην περιοχή θα εμφανιστούν και τουρκικά πολεμικά πλοία. Κάτι που είναι αναμενόμενο.
Η απόφαση για την αποστολή φρεγάτας στην περιοχή που βρίσκεται το Barbaros, ελήφθη την ώρα που ο Α/ΓΕΕΘΑ βρισκόταν στις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό Αρχηγό Στρατηγό Τζ. Ντάντφορντ. Η παραβατικότητα των Τούρκων θα ήταν σίγουρα ένα από τα θέματα που ο Ναύαρχος Αποστολάκης θα έθεσε στον Αμερικανό Αρχηγό.
Οι ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μπορεί να αναγνώρισαν μεν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους ενεργειακούς πόρους της ΑΟΖ της αλλά επεσήμαναν και κάτι ακόμη. Να θυμηθούμε τι έλεγε η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Από τη δήλωση προκύπτει ότι η Ουάσινγκτον δεν μιλά για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αναφέρεται σε δύο «κοινότητες» που πρέπει να μοιραστούν τον πλούτος της Κύπρου «ισομερώς» μεταξύ τους. Αυτό είναι και το βασικό “αίτημα” της Άγκυρας.
Όλα δείχνουν πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό που αναμένεται να επαναληφθούν στο τέλος του μήνα θα έχουν ενδιαφέρον. Ελπίζουμε ότι δεν θα ΄χουν και δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει την πρώτη της γεώτρηση στις 29 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ,η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βλέπει θετικά το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Της πουλάει το δικό της φυσικό αέριο…