Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, για την εσωτερική ασφάλεια και τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, με τις ευρωεκλογές του 2019 πλέον στον ορίζοντα. Το ζήτημα της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών παραμένει ένα από τα πλέον ακανθώδη, εν μέσω ανησυχιών ότι λαϊκιστικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν όσο περισσότερο είναι δυνατόν το ζήτημα για να αποκομίσουν κέρδη στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενώ προσπαθούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη βοήθεια από κράτη της βόρειας Αφρικής για να μειωθούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Αυτό συμπεριλαμβάνει την αύξηση της συνεργασίας με τη Λιβύη -όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική – ως προς τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς, αλλά και την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής.
Εξάλλου ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, αναμένεται να κάνει σήμερα άλλη μια προσπάθεια για να επιλυθεί η σύγκρουση όσον αφορά το ανεφάρμοστο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακατανομή προσφύγων στα κράτη μέλη βάσει ποσοστώσεων.
Ο Κουρτς θα προτείνει «υποχρεωτική αλληλεγγύη», κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες θα καλούνται να συμβάλλουν με άλλους τρόπους, όπως δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης. Και αυτή η πρόταση όμως ίσως συναντήσει αντίσταση.
Οι ηγέτες της ΕΕ εξάλλου ανησυχούν για τις απειλές για ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας ενόψει των ευρωεκλογών, για παράδειγμα την πιθανότητα η Ρωσία να αποπειραθεί να επηρεάσει την έκβασή τους, όπως και άλλοι παράγοντες.
Αναμένεται να συζητήσουν διάφορα μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο.
Επιπλέον, θα εξετάσουν μεταρρυθμίσεις με στόχο η 19μελής ευρωζώνη να γίνει πιο ανθεκτική σε εξωτερικά σοκ και ενδεχόμενες μελλοντικές οικονομικές κρίσεις. Τον Ιούνιο, συμφώνησαν να προωθήσουν τα σχέδια για την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), για την τραπεζική ένωση και την αποτροπή της διάχυσης των προβλημάτων των τραπεζών που κινδυνεύουν να γίνουν αφερέγγυες, αλλά και για τη δημιουργία προϋπολογισμού της ευρωζώνης.
Ωστόσο η πρόοδος σε όλα αυτά τα πεδία καθυστερεί, ενόψει της προθεσμίας του Δεκεμβρίου, που όρισαν οι ίδιοι.
Στις συνομιλίες αναμένεται ακόμη να θιγεί το ζήτημα του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, καθώς η Ρώμη διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.
Οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν στις 10:30. Συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένο να δοθεί στις 16:30.