Θετική να υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με αστερίσκους, εμφανίζεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.
Η υφυπουργός, προκειμένου να καμφθούν οι αμφιβολίες της, θέτει ως προϋπόθεση να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για την γλώσσα και την εθνότητα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Κατ. Παπακώστα είπε πως απευθύνει την πρότασή της στον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το κείμενο της Συμφωνίας ορίζει πως η γλώσσα της ΠΓΔΜ («μακεδονική») ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Η γειτονική μας χώρας έχει παραδεχτεί ότι τόσο η γλώσσα όσο και άλλα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την ιστορία της Ελλάδας.
Επίσης το κείμενο της συμφωνίας παραχωρεί «υπηκοότητα», όχι εθνότητα.
Θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «αν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.
«Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι η συμφωνία για τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν δεχθεί οι γείτονες μας να κάνουν, προχωράει. Εφόσον με τις αλλαγές αυτές ξεκαθαρίζεται το αυτονόητο, πως η σλαβική γλώσσα και ο σλαβικός λαός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο, πράγματι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας και θα μπορούσα να τη ψηφίσω», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης. Αμφισβητεί ότι ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία, σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα μόνιμων εκλογικών κύκλων τετραετίας και δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό εκτός εάν η κυβερνητική αστάθεια είναι μεγάλη και προσθέτει ότι δεν έχει κανένα «ταμπού» να συμφωνήσει στα ζητήματα που εκτιμά ότι η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά.
Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, εκτιμά ότι δεν μπορεί να προκύψει προοδευτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του στις εθνικές εκλογές.
Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής δηλώνει ότι τον ανησυχεί το ό,τι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ένα στρατηγικό πλάνο για το πώς θα κινηθούμε στις αγορές, ιδιαίτερα το 2019 και σχολιάζοντας την έξοδο του «Τιτάνα» από το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει: «ο Τιτάν θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών. Αυτές, δυστυχώς, είναι κινήσεις αποεπένδυσης που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και χτυπάνε ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα».