Την πρόθεσή του να διατηρήσει ως έχει τον προϋπολογισμό, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κατά την άφιξή του στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη. Η Κομισιόν αποφάσισε να απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό δίνοντας διορία 3 εβδομάδες στη Ρώμη προκειμένου να καταθέσει νέο προσχέδιο.
«Θα αντιπαρατεθούμε με στοιχεία, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με την αξία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προτείνει και θα παρουσιαστούμε σε τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσουμε αυτόν τον εποικοδομητικό, ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο» είπε ο Κόντε μιλώντας σε Ρώσους και Ιταλούς δημοσιογράφους.
«Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, είναι ένας προϋπολογισμός που τον μελετήσαμε επί μακρόν και κατά συνέπεια το να πούμε σήμερα ή αύριο το πρωί ότι τον αναθεωρούμε δεν θα είχε νόημα. Ο προϋπολογισμός αυτός εκφράζει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μας» επέμεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται μια άλλη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, οπότε θα αντιπαραβάλλουμε τις ιδέες μας, θα τις εξετάσουμε και θα δούμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν για την αξία των επιλογών μας», κατέληξε ο Κόντε.
Ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι αναφέρθηκε από το Βουκουρέστι στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό. Είναι πράγματα που εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο τους Ιταλούς. Και ύστερα, κάποιοι παραπονιούνται ότι η ΕΕ είναι στο κατώτατο επίπεδο δημοτικότητας στην ιστορία της», είπε ο Σαλβίνι.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής και στέλεχος των Πέντε Αστέρων Ρομπέρτο Φίκο τόνισε ότι «θα υπάρξει διαρκής διάλογος της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν, σε μια δυναμική που θα βασίζεται στην προσπάθεια να παρουσιάσει και να εξηγήσει, η Ιταλία, τα συμφέροντά της στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, τέλος, μιλώντας στους δημάρχους της χώρας, υπογράμμισε με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ανάγκη της δημοσιονομικής ισορροπίας», διότι «το μη βιώσιμο χρέος κινδυνεύει να βαρύνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
Η αντίδραση Πιέρ Μοσκοβισί
Την εκτίμηση πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος το έλλειμμα της Ιταλίας να ξεπεράσει το 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφερόμενος στην πρωτοφανή κίνηση της Κομισιόν να απορρίψει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας και να ζητήσει να καταθέσει νέο αναθεωρημένο.
«Υπάρχει υψηλός κίνδυνος το έλλειμμα της Ιταλίας για το 2019 να είναι άνω του 2,4%» αναφέρει σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Πιέρ Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας πως είναι «αισιόδοξος ο στόχος για ανάπτυξη 1,5% το 2019».
Όπως λέει ο Μοσκοβισί το δημόσιο χρέος της Ιταλίας δεν πρόκειται να μειωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, υποστηρίζοντας πως η αύξηση του δημόσιου χρέους θα κάνει κακό στους ίδιους τους Ιταλούς.
«Ακούω ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι για το καλό του λαού, ότι είναι ενάντια στη γραφειοκρατία.
Δεν είναι έτσι όμως. Όταν το χρέος αυξάνεται, αυξάνονται και οι τόκοι εξυπηρέτησης του που σήμερα είναι 1000 ευρώ για τον κάθε Ιταλό και συνολικά 65 δις ευρώ, όσα δηλαδή πληρώνει το ιταλικό κράτος για την Παιδεία. Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι η χειρότερη δημόσια δαπάνη γιατί αφαιρεί πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν για την αντιμετώπιση της φτώχειας ή για επενδύσεις» υποστηρίζει ο Μοσκοβισί.