Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που, ακόμα και μετά από δεκαετίες και αλλαγή “σχημάτων”, συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ (πλέον ΚΙΝ.ΑΛΛ.) λόγω των κραυγαλέων υποθέσεων μίζας στις οποίες ενεπλάκησαν κορυφαίοι υπουργοί της διακυβέρνησης Σημίτη, αλλά και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.
Η αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη ήταν και αυτή τη φορά εξαιρετικά αμήχανη. Δεν απέφυγε να υποπέσει σε αντιφάσεις αλλά και κατηγορίες, έστω και έμμεσες, για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Στην προσπάθειά της να αμυνθεί, “είδε” επιθέσεις από παντού, γενικά -χωρίς να κατονομάζει – και προσπάθεια ταύτισης του κόμματος, συλλήβδην, με αυτές τις περιπτώσεις διαφθοράς. “Προσπερνώντας” το γεγονός ότι πρόκειται για υπαρκτή πολύχρονη υπόθεση που κινείται από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη βάσει στοιχείων, η επικεφαλής του ΚΙΝ. ΑΛΛ. και βουλευτές άφησαν υπόνοιες για ανακίνηση της υπόθεσης από κάποια κυβερνητική παρέμβαση παραπέμποντας στην πρόσφατη αναφορά Πολάκη.
Υπέπεσαν δηλαδή στην ίδια επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο Γ. Παπαντωνίου για να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατασκευάζοντας το εύρημα της “πολιτικής δίωξης”. Την ίδια ώρα δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ανεξαρτησία και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και προσπαθούν να κάνουν ρελάνς μετατοπίζοντας τους προβολείς από την περίπτωση Παπαντωνίου στις διαρροές για τους διαλόγους Κοτζιά – Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο ζητώντας διερεύνηση της Δικαιοσύνης.
Διαχρονική η αφωνία Σημίτη
Η αγωνία του εκλογικά αποδυναμωμένου ΠΑΣΟΚ να ανακόψει την περαιτέρω διάχυση αυτών των εντυπώσεων, που διαρκώς δημιουργεί εις βάρος του το ίδιο το κυβερνητικό παρελθόν του, ενισχύεται από τη διαχρονική αφωνία του ίδιου του Κ. Σημίτη να τοποθετηθεί για όσα συνέβαιναν στην κυβέρνησή του: υπόθεση Τσοχατζόπουλου, υπόθεση Παπαντωνίου, υπόθεση Μαντέλη, υπόθεση Τσουκάτου, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε ότι οι μαύρες σακούλες 1 εκατ. μάρκων προορίζονταν όχι για τον εαυτό του, αλλά για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κ. Σημίτης δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ επ’ αυτών. Αντίθετα, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει (ΣΚΑΪ) 13 χρόνια έπειτα από την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, είχε καταφύγει στην περιβόητη πλέον φράση: “Η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο”. Αναφορά που καταγράφεται ως το “ισοδύναμο” του “Μαζί τα φάγαμε” του Θ. Πάγκαλου.
Διαφορετικός χειρισμός Θεοδωράκη
Άλλη γνώμη όμως φαίνεται πως έχουν το Ποτάμι και ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος μάλιστα δεν έκρυψε ποτέ τον πολιτικό σεβασμό του στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη και τη στρατηγική του απόφαση για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Παπαντωνίου, με την οποία, χωρίς να του επιρρίπτει ευθύνες για τα σκάνδαλα, έσπευσε χθες να επαναφέρει στο “κάδρο” τον Κ. Σημίτη, υποστηρίζοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες “συμπτώσεις” παύουν να αποτελούν σύμπτωση και συνεπώς πρέπει “κάποιοι” να αναλάβουν την “πολιτική ευθύνη”.
Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή για τον Γ. Παπαντωνίου στις 28 Μαρτίου 2017 ο Στ. Θεοδωράκης είχε ζητήσει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας ότι πρόσφατα οι ελβετικές τράπεζες είχαν γνωστοποιήσει στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν τρεις λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του. “Το ερώτημα των ελληνικών αρχών ήταν παλιό -προ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το σημαντικό όμως είναι η απάντηση των Ελβετών: «Ναι, υπάρχουν τρεις λογαριασμοί με αυτά τα ονόματα» είχε αναφέρει.
Ο Λοβέρδος “έδειχνε” παραγραφή
Στον αντίποδα, από την πλευρά της ΔΗ.ΣΥ., ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδ. Λοβέρδος υποστήριζε στην ίδια συνεδρίαση ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου και σχολίαζε τις αναφορές Θεοδωράκη για τους τρεις λογαριασμούς με το ερώτημα αν αφορούν τα καταπιστεύματα των παιδιών της γυναίκας του, που έχουν ανοιχθεί πριν γίνει ο Γ. Παπαντωνίου υπουργός Άμυνας το 2000.
Χαρ. Τρικούπη καλύπτει Σημίτη
Πάντως, από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κάλυψε πλήρως τον Κ. Σημίτη και την περίοδο της διακυβέρνησής του. Όταν ρωτήθηκαν στη χθεσινή άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων γι’ αυτή την τοποθέτηση του Ποταμιού, πηγές της Χαρ. Τρικούπη απάντησαν ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή παρουσία της, και είναι άδικο να κρίνεται “από ένα-δύο στελέχη” που δεν τήρησαν τον όρκο τους. “Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του κ. Σημίτη” πρόσθεσαν.
“Δόγμα Πολάκη” από Παπαντωνίου…
“Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά. Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία” δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου αφότου κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για υπόθεση που σχετίζεται με εξοπλιστικά προγράμματα.
Μια μέρα νωρίτερα, με αφορμή τις εξελίξεις, η Φ. Γεννηματά διατύπωνε υπόνοιες για το τάιμινγκ των εξελίξεων. Αφού είπε ότι ο Γ. Παπαντωνίου είναι εκτός ΠΑΣΟΚ από το 2007 και πως μόνο το κόμμα της έχει κάνει αυτοκριτική και αυτοκάθαρση, δήλωσε (ΣΚΑΪ): “Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι οι λειτουργοί της δεν θα λάβουν υπόψη τα μηνύματα των υπουργών αυτής της κυβέρνησης, που λένε ότι για να κερδίσουν εκλογές πρέπει να βάλουν κάποιον φυλακή. Παράλληλα πιστεύουμε ότι οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν άμεσα τους διαλόγους στο υπουργικό συμβούλιο για την κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων και τα βρόμικα χέρια των υπουργών”. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη χαρακτήρισαν fake news τη διασύνδεση αυτής της δήλωσης με τη δήλωση που θα έκανε αργότερα ο Γ. Παπαντωνίου.
…”εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης” από ΠΑΣΟΚ
Ωστόσο τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε χθεσινές παρεμβάσεις τους έκαναν χρήση της επιχειρηματολογίας περί “εργαλειοποίησης” της Δικαιοσύνης βάσει του “δόγματος Πολάκη”. Η βουλευτής Χ. Κεφαλίδου κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τη Φ. Γεννηματά: “Δεν μπορεί κανείς να μη σχολιάσει το τάιμινγκ που συμβαίνουν όλα αυτά. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχαμε εικόνες του Τσοχατζόπουλου με χειροπέδες να οδηγείται στις φυλακές. Τώρα αρχίζει η προεκλογική περίοδος και βλέπουμε να αναπαράγεται ένα αντίστοιχο μοντέλο με τον κ. Παπαντωνίου να σύρεται κι αυτός στις φυλακές με χειροπέδες” δήλωσε (ΕΡΤ1).
Σε ερώτημα αν υπονοεί κάτι για το τάιμινγκ παρέπεμψε αρχικά στις “προαναγγελίες του κ. Πολάκη” και στον “τρόπο που εργαλειοποιούνται όλα τα μεγάλα θέματα”. Ερωτηθείσα αν η δικαστική εξέλιξη χειραγωγήθηκε από την κυβέρνηση, απάντησε παραπέμποντας στις καταγγελίες Ράικου για παρέμβαση στο έργο της και σε δηλώσεις εισαγγελέων για παρεμβάσεις, όπως είπε. “Έχω κάθε δικαίωμα να σχολιάσω την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης” δήλωσε, επιχειρώντας στη συνέχεια να “εξηγήσει” ότι αναφέρεται γενικά και όχι στην περίπτωση Παπαντωνίου, για την οποία “είμαστε κατηγορηματικοί ότι προχωράει, υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και σεβόμαστε τι αποφάσεις της”.
Ανησυχίες για “αμφιλεγόμενους χειρισμούς”…
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Σπ. Καρανικόλας (ΣΚΑΪ), αφού ζήτησε να βγουν “όλα στο φως« και »διαφάνεια για όλους” και ότι “όλα τα δεδομένα είναι στην κρίση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης”, έσπευσε να εκφράσει “τις ανησυχίες του” για τυχόν αμφιλεγόμενους χειρισμούς της υπόθεσης εξαιτίας των τοποθετήσεων Πολάκη και κατηγόρησε την κυβέρνηση για “καθεστωτική αντίληψη”, λέγοντας ότι “με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να ελέγξει και να αλώσει θεσμούς, ανεξάρτητες αρχές, αλλά ακόμα και τη Δικαιοσύνη”.
ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ…
Το Ποτάμι ζητάει από τον Κ. Σημίτη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη
“Δεν υπήρξε κανένα αντίμετρο από τη μεριά της τότε κυβέρνησης για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα”
Στην εκτενή ανακοίνωσή του το Ποτάμι θύμισε ότι “από τον Μάρτιο του 2017 είχε μιλήσει για λογαριασμούς ‘συμφερόντων Παπαντωνίου’ σε ελβετικές τράπεζες”, ότι ο Στ. Θεοδωράκης είχε αποκαλύψει σχετικά στοιχεία στη Βουλή και στη συνέχεια είχε κληθεί και είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Επισήμανε ότι “ο κ. Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κυβερνητικού σχηματισμού που οδηγείται στη φυλακή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Αμύνης από το 1996 μέχρι το 2001 και ο κ. Παπαντωνίου από το 2001 μέχρι το 2004”.
Κατόπιν αυτού, σχολίασε πως “όταν λοιπόν δύο υπουργοί Αμύνης συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες -ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασμένος-, τότε δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά. Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη γι’ αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν”. Σημείωσε ότι “η Ελλάδα βοούσε εκείνη την εποχή για σκάνδαλα, δωροδοκίες, μίζες, αλλά δεν υπήρξε κανένα αντίμετρο από τη μεριά της τότε κυβέρνησης για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα”.
Θαρραλέοι δικαστικοί
Όποια και να ήταν η αιτία, “οι πολίτες θέλουν απαντήσεις”, ανέφερε το Ποτάμι, για να καταλήξει: “Τις ποινικές θα τις δώσει η Δικαιοσύνη, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει θαρραλέους λειτουργούς. Τις πολιτικές όμως πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους”.
Πάντως, ο Γρ. Ψαριανός έσπευσε να σχολιάσει ότι “η ανακοίνωση που έβγαλε το Ποτάμι για την προφυλάκιση Παπαντωνίου είναι λάθος. Άστοχη, άκαιρη, άκυρη”.
ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Γ. Ραγκούσης: Σημίτης – Γεννηματά να πουν “συγγνώμη”
Χωρίς τη λίστα Λαγκάρντ η Δικαιοσύνη δεν θα έφτανε εδώ, τόνισε θυμίζοντας ότι κατέθεσε την κομματική του ταυτότητα όταν έμαθε ότι την κρατούσε δύο χρόνια ο Βενιζέλος…
«Από χθες και ο Σημίτης και η Γεννηματά έπρεπε να πουν μια λέξη, συγγνώμη από τον λαό, και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη. Ο Σημίτης οφείλει συγγνώμη και σε όλους εμάς που υπηρετήσαμε ιδέες, κόμμα, αρχές και τελικά δεν έχει τέλος αυτή η αποκάλυψη σκανδάλων» δήλωσε (ρ/σ News 24/7) ο Γ. Ραγκούσης. Σχολίασε ότι “χειρότερα δεν γίνεται για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Χωρίς τη λίστα Λαγκάρντ η Δικαιοσύνη δεν θα έφτανε την έρευνα εκεί που την έφτασε χθες”. Θύμισε ότι ο ίδιος κατέθεσε την κομματική ταυτότητά του όταν έμαθε το 2012 από δημόσια δήλωση του Ευ. Βενιζέλου ότι η λίστα είχε έρθει από το 2010, κάτι που δεν γνώριζαν το υπουργικό συμβούλιο και ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: avgi.gr