Γέφυρες με τον Ερντογάν προσπαθεί να ρίξει το θεωρούμενο ως πρόσωπο – κλειδί στη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εντός του σαουδαραβικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως «όλοι οι υπεύθυνοι -από εκείνους που διέταξαν τη δολοφονία έως εκείνους που την εκτέλεσαν- δεν θα γλιτώσουν από τη Δικαιοσύνη”.
Η προσπάθειά του να «καλοπιάσει» τον Ερντογάν, αποβλέποντας ενδεχομένως σε κάποιας μορφής διακανονισμό μαζί του, φάνηκε καθαρά στη χθεσινή ομιλία του στο πολυδιαφημισμένο «Νταβός της ερήμου», το συνέδριο επενδυτικού ενδιαφέροντος που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ριάντ και το οποίο φέτος μποϊκοτάρισαν πολλοί εκπρόσωποι οικονομικών οργανισμών και επενδυτές ακριβώς λόγω της δολοφονίας Κασόγκι. «Ήταν ένα φρικτό έγκλημα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί» είπε ο μπιν Σαλμάν διαβεβαιώνοντας πως όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν και πως η Σαουδική Αραβία θα συνεργαστεί στενά με την Τουρκία «για να υπάρξει αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος ειδικά στην τελευταία, είπε συγκεκριμένα: «Πολλοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οδυνηρή κατάσταση και να δημιουργήσουν ρήγμα στις σχέσεις Σ. Αραβίας και Τουρκίας. Θέλω να τους στείλω ένα μήνυμα: Δεν θα το πετύχετε ποτέ αυτό. Δεν θα μπορέσετε να μας διαιρέσετε όσο υπάρχει ένας βασιλιάς που λέγεται Σαλμάν Μπιν Αμπντούλ Αζίζ, ένας πρίγκιπας που λέγεται Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και ένας Πρόεδρος στην Τουρκία που λέγεται Ερντογάν»…
Πάντως, αν ληφθεί υπόψιν χθεσινό «δηλητηριώδες» σχόλιο συμβούλου του Τούρκου Προέδρου για τον Μπιν Σαλμάν, οι προσπάθειες του τελευταίου να εξευμενίσει τους Τούρκους που έχουν ποντάρει πολιτικά σ’ αυτήν την υπόθεση μάλλον δεν θα τύχουν αποτελέσματος. Ο πρίγκιπας διαδοχος έχει «αίμα στα χέρια του» έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Yeni Birlik» ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιλνούρ Τσεβίκ. Είναι η σκληρότερη, μέχρι σήμερα, κατηγορία που διατυπώνεται από τον κύκλο του Ερντογάν εις βάρος του Ριάντ σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.
Το Ριάντ έχει αποδώσει τον θάνατο του Κασόγκι σε μια «ανεξέλεγκτη επιχείρηση», για την οποία ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας δεν είχε γνώση. «Είναι μια ντροπή που φθάνει μέχρι τον πρίγκιπα διάδοχο Σαλμάν. Τουλάχιστον πέντε μέλη της ομάδας των εκτελεστών είναι μεταξύ των πιο στενών συνεργατών του, άνθρωποι που δεν θα ενεργούσαν ποτέ χωρίς να το γνωρίζει εκείνος» έγραψε ο Τσεβίκ καταλήγοντας: «Ακόμα και αν ο Ντόναλντ Τραμπ σώσει τον Σαλμάν, στα μάτια του κόσμου θα είναι ένα πρόσωπο υπό αμφισβήτηση έχοντας το αίμα του Κασόγκι στα χέρια του».
Δεκάδες πολιτικοί, μεγαλοτραπεζίτες και στελέχη εταιρειών μποϊκοτάρισαν τη φετινή διάσκεψη Future Investment Initiative που άρχισε προχθές στο Ριάντ, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση του συντηρητικού βασιλείου να συνάψει νέες επιχειρηματικές συμφωνίες. Την πρώτη κιόλας ημέρα της διάσκεψης υπογράφηκαν συμβόλαια αξίας 50 δισ. δολαρίων!
Παράλληλα, η μια μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών δεν κρύβουν τους έντονους δισταγμούς τους να σταματήσουν τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στο Ριάντ ακολουθώντας, όπως φαίνεται, τη γραμμή των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Πέδρο Σάντσεθ υπερασπίστηκε τις πωλήσεις όπλων προς το Ριάντ κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «υπεράσπιση των συμφερόντων της Ισπανίας».
Σημειωτέον ότι τα ναυπηγεία Navantia, που έχουν λάβει από τη Σαουδική Αραβία παραγγελία για την κατασκευή πέντε πολεμικών πλοίων έναντι 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται στην Ανδαλουσία, σοσιαλιστικό προπύργιο και με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τον Δεκέμβριο διεξάγονται εκεί τοπικές εκλογές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκρινε «εξαιρετικά δύσκολη» την ακύρωση μιας σημαντικής σύμβασης για πωλήσεις θωρακισμένων οχημάτων στη Σαουδική Αραβία επικαλούμενος την «υπέρογκη αποζημίωση» που θα πρέπει να καταβάλει η χώρα του σε μια τέτοια περίπτωση.
Αναλόγως, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε και χθες να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις που του τέθηκαν κατά την επίσκεψή του στην έκθεση Euronaval 2018 περί ενδεχόμενης διακοπής των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, όπως έχει ζητήσει η Γερμανία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Δεν θα απαντήσω, λυπάμαι. Είτε σας αρέσει, είτε όχι» ήταν η απάντησή του.
ΠΗΓΗ: avgi.gr