Κεντρικό ρόλο στις υπό διερεύνηση υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου φαίνεται πως παίζει ο 73χρονος επιχειρηματίας ο οποίος κατέθεσε στις αρχές ότι μετέφερε τα χρήματα του πρώην υπουργού σε φακέλους.
Το συγκεκριμένο πρόσωπο , ο οποίος διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, απολογήθηκε πριν από μια εβδομάδα στις ανακριτικές αρχές και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Όμως ο επιχειρηματίας έχει και άλλη σχέση με την οικογένεια του πρώην υπουργού και τις οικονομικές δραστηριότητές της , σύμφωνα με τη δικογραφία η οποία έχει σταλεί στη Βουλή για τον πρώην υπουργό και αναμένεται να επιστραφεί- κάποια στιγμή- στην τακτική Δικαιοσύνη.
Το σπίτι στη Σύρο
Αξιοσημείωτο είναι,σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πως από τον εν λόγω επιχειρηματία φαίνεται το 2002 η κ.Κουράκου να αγόρασε μέρος του οικοπέδου της Σύρου πληρώνοντας 100.941 ευρώ (τόση ακριβώς ήταν η αντικειμενική του αξία) ενώ στη συνέχεια ήταν ο ίδιος που πούλησε στα παιδιά της (από τον πρώτο της γάμο) το διπλανό με το πρώτο οικόπεδο αντί τιμήματος 75.000 ευρώ (επίσης στην αντικειμενική του αξία).
Η αγοραπωλησία μάλιστα έγινε το ίδιο χρονικό διάστημα που κατά τον επιχειρηματία , ο τότε υπουργός Άμυνας του έδινε δεσμίδες με μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα σε κίτρινους φακέλους και τα έστελνε στην Ελβετία μέσω δικών του λογαριασμών.
Στην απολογία του όμως σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε πως πήρε σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ , σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από από τον Γιάννο Παπαντωνίου, για να τα μεταφέρει στην Ελβετία,σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού και της συζύγου του, την περίοδο 2002-2003. Τα χρήματα αυτά, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος ο επιχειρηματίας ο οποίος είναι κατηγορουμενος στην υπόθεση του ξεπλύματος των 2,8 εκ. ελβετικών φράγκων του πρώην υπουργού, του τα έδινε τμηματικά, σε δεσμίδες,μέσα σε κίτρινους φακέλους στο σπίτι του πρώην Υπουργού στην Κηφισιά. Όπως είπε ο επιχειρηματίας, στη συνέχεια, τα κατέθετε σε δικό του λογαριασμό σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων. Από εκεί τα μετέφερε στην Ελβετία σε λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου.
Νόμιμα
Ο απολογούμενος επιχειρηματίας φέρεται να «έκοψε» τη ροή της ιστορίας λέγοντας πως δεν γνώριζε αν επρόκειτο για παράνομο χρήμα. Τα λεφτά πίστευε ότι προέρχονται από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου . Εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Ο ίδιος δεν έλαβε καμία αμοιβή, διότι έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε ,με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται.
Η πώληση
Οι δύο ανακριτές όμως θέτουν στο στόχαστρο τους τη μεταβίβαση(πώληση) του ακινήτου στη Σύρο που το ζευγάρι είχε στην κατοχή του από το 2002 έως το 2016. Το επίμαχο ακίνητο αγοράστηκε το 2002 από την Σταυρούλα Κουράκου (σύζυγο του κ. Παπαντωνίου) με μετρητά που κατέβαλε στον νυν συγκατηγορούμενο του ζευγαριού πολιτικό μηχανικό ο οποίος φέρεται να διευκόλυνε τη «νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών». Αφορά έκταση περίπου 5 στρεμμάτων με κτίσμα περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων πολυτελούς κατασκευής σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση του νησιού.
Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του εμφανίζονται να πωλούν το ακίνητο το 2016 σε Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού που κατά πληροφορίες κυμαίνεται από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαστικές αρχές φαίνεται να διερευνούν αυτήν την πτυχή της υπόθεσης καθώς υπάρχουν κάποιες υποψίες ότι η αγοραπωλησία ενδέχεται να κρύβει σοβαρά ευρήματα.
Η ΔΟΥ Κηφισιάς
Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη συναλλαγή αποτελεί μία ακόμη δικογραφία σε βάρος του ζευγαριού. Τον Ιούλιο του 2017 οι εισαγγελείς Διαφθοράς άσκησαν κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Παπαντωνίου και της συζύγου του αλλά και κατά δύο υπαλλήλων της ΔΟΥ Κηφισιάς. Αντικείμενο της δίωξης είναι η φορολογική ενημερότητα που χορηγήθηκε στο ζευγάρι για να ενεργήσει την μεταβίβαση. Οι υπάλληλοι της ΔΟΥ διώκονται για ψευδή βεβαίωση και το ζευγάρι για ηθική αυτουργία σε αυτήν. Κατά τους εισαγγελείς οι δύο εφοριακοί «ήταν σε θέση να διαπιστώσουν ότι ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του είχαν χρέη προς το Δημόσιο». Αντίστοιχα αποδίδουν «δόλιες ενέργειες» στον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του προκειμένου να αποκομίσουν όφελος.
Το Πόθεν έσχες
Οι μπελάδες του ζευγαριού όμως ξεκίνησαν με τη διαδικασία του Πόθεν Εσχες. Ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του έχουν καταδικαστεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του έτους 2010. Τους έχει επιβληθεί ποινή 4 ετών στον καθένα, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως. Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του απαγγέλθηκε καθώς δεν συμπεριέλαβαν στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2010 την κατάθεση των 1.311.000 ευρώ της Στ. Κουράκου στην HSBC Ελβετίας, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ. Είναι το ποσό για το οποίο, όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξή του, ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε πως αποτελεί καταπίστευμα των παιδιών της κ. Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.
«Δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων η οποία και αγνοείται» είχε απαντήσει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η εισαγγελέας Έδρας που εισηγήθηκε την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων επικαλούμενη κυρίως δύο στοιχεία: Πρώτον, το γεγονός ότι για την κατάθεση στην Ελβετία του επίμαχου ποσού μεσολάβησε «φίλος του πρώην υπουργού» και, δεύτερον, τη θέση στελέχους του ΣΔΟΕ που κατέθεσε στο δικαστήριο. Ο μάρτυρας είχε πει πως όλες οι κινήσεις του ζευγαριού από το 2000 μέχρι το 2010 που αφορούν την επίμαχη κατάθεση «αποδεικνύουν ότι υπήρξε μεθόδευση».
ΠΗΓΗ: dikastiko.gr