Η επίθεση του Σαββάτου στην εβραϊκή συναγωγή του Πίτσμπουργκ διαπράχθηκε εν μέσω ενός ιδιαίτερα πολωμένου κλίματος στις ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά τον πολιτικό λόγο, αλλά και όσον αφορά την αμερικανική κοινωνία.
Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, στη χώρα κυριάρχησαν εξάλλου τα αισθήματα του φόβου και της αγωνίας εξαιτίας της ταχυδρομικής αποστολής δεμάτων που περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν στόχο προσωπικότητες των Δημοκρατικών, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαλείται συνεχώς από πολιτικούς του αντιπάλους που του προσάπτουν ότι ανακινεί πάθη και μίση με τη διχαστική του ρητορική.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που εξέτασε το ενδεχόμενο να ακυρώσει μια προεκλογική συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη για χθες Σάββατο – ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου – αποφάσισε εντέλει να γίνει και να πάρει μέρος ο ίδιος σε αυτή. «Θα πάμε, με βαριά καρδιά, αλλά θα πάμε», είπε σε δημοσιογράφους. Πάντως «απόψε, οπωσδήποτε, θα αλλάξω τόνο», υποσχέθηκε.
«Πρέπει να σταθούμε πλάι στους εβραίους αδελφούς μας και στις εβραίες αδελφές μας για να νικηθούν ο αντισημιτισμός και οι δυνάμεις του μίσους», είπε αργότερα ο Τραμπ, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του.
«Τυφλό μίσος»
Η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ, που έχει προσηλυτιστεί στον ιουδαϊσμό, πήρε επίσης τον λόγο και υποστήριξε πως η Αμερική είναι «πιο δυνατή» από τις πράξεις ενός «αντισημίτη», «διεστραμμένου και φανατικού».
Ο Μπάουερς είχε κάνει πολλές αναρτήσεις αντισημιτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μίας νωρίς το Σάββατο, με την οποία ουσιαστικά διεμήνυε τι θα ακολουθούσε. Σε μια προηγούμενη, καταδίκαζε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ διότι κατ’ αυτόν έμενε άπραγος μπροστά στην «εισβολή» και τον «παρασιτισμό» των Εβραίων στις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την «φρικτή» αντισημιτική επίθεση, πράγμα που έκαναν επίσης το Βερολίνο, το Παρίσι, η Οτάβα και ο ΟΗΕ, καταγγέλλοντας μια πράξη «τυφλού μίσους»
Στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2017 μεγάλη αύξηση των επεισοδίων με αντισημιτική φύση: αναφέρθηκαν 1.986 κρούσματα (παρενοχλήσεις, βανδαλισμοί, επιθέσεις) την περασμένη χρονιά, αριθμός υψηλότερος κατά 57% από το 2016, κατά την ADL. Μολαταύτα, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μελών της ισραηλιτικής κοινότητας στις ΗΠΑ είναι πολύ σπάνιες.
Πολλές αμερικανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των χώρων λατρείας.
Τη 13η Απριλίου 2014, σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σε ένα κέντρο της ισραηλιτικής κοινότητας και έναν οίκο ευγηρίας της ίδιας κοινότητας στο Όβερλαντ Παρκ, στην Πολιτεία Κάνσας. Συνολικά τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις επιθέσεις.
Το 2015, ένας νεαρός λευκός ρατσιστής δολοφόνησε εννέα Αφροαμερικανούς κατά τη διάρκεια λειτουργίας σε εκκλησία στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα.
Το 2012, ένας νεοναζί εισέβαλε σε ναό των Σιχ στο Όουκ Κρικ, στην Πολιτεία Ουσκόνσιν, και δολοφόνησε έξι Αμερικανούς
Ρόμπερτ Μπάουερς, ο ύποπτος για το μακελειό στο Πίτσμπουργκ
Ο ύποπτος που φέρεται να διέπραξε την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι ο 46χρονος Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος έχει πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων γεμάτων από υβριστικές εκφράσεις και θεωρίες συνωμοσίας.
Δύο ώρες προτού εισβάλει στη συναγωγή και ανοίξει πυρ, ο Μπάουερς έκανε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com σχετικά με την Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.
«Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε ο Μπάουερς, ένας λευκός παχουλός άνδρας με γένια.
Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στην επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δράστης φώναζε συνθήματα αντισημιτικού περιεχομένου.
Ο Μπάουερς είχε άδεια οπλοφορίας σε ισχύ και προέβη σε τουλάχιστον έξι αγορές, γνωστές στις αρχές, όπλων από το 1996, όπως είπε ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας στο CNN.
Δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν είχε απασχολήσει την αστυνομία, είπαν οι αρχές.
Στο ιστορικό των αναρτήσεων του Μπάουερς από τότε που εγγράφθηκε στο μέσο, τον Ιανουάριο, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν οργισμένο άνδρα, με αντισημιτικές απόψεις, που έγραφε μηνύματα όπως: «Καθημερινή Υπενθύμιση: η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».
Πριν από έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία πιστόλια τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του των Glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).
Το FBI έκανε γνωστό ότι ο ύποπτος χρησιμοποίησε τρία πιστόλια και ένα αυτόματο τουφέκι.
Ο Μπάουερς είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι στην Πενσιλβάνια είχε στραφεί σε ένα μήνυμα και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την «εισβολή» των Εβραίων στις ΗΠΑ.
«Για την ιστορία, δεν τον ψήφισα ούτε έχω στην κατοχή μου, έχω φορέσει ή καν αγγίξει ένα καπέλο με το σύνθημα MAGA» (Make America Great Again), που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.