Προανακριτική για τα σκάνδαλα στην Υγεία θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμά του για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητά την “περαιτέρω διερεύνηση” ευθυνών πέρα από τις πολιτικές για τις τέσσερις υποθέσεις που ερευνά η εξεταστική: Ερρίκος Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ, αρθροσκοπήσεις, φάρμακο.
Το πόρισμα της εξεταστικής για την υγεία θα είναι τόσο σημαντικό που θα αποκαλύπτει κάποιες από τις αιτίες της ελληνικής χρεοκοπίας, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής στην Εξεταστική για την Υγεία Σπύρος Λάππας μιλώντας στον ρ/σ news24/7
Εξήγησε ότι θα γίνει διαβούλευση με τα κόμματα για να εκδοθεί ένα κοινό πόρισμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής τις επόμενες μέρες.
Τόνισε συγκεκριμένα: «250 δισ. κόστισε η διαφθορά από το 2000 ως το 2014 και στο χώρο της υγείας αυτό το ποσό ανέρχεται στα 85 δισ. Η επιτροπή ερευνά την περίοδο από το 1997 μέχρι το 2014 και τις υποθέσεις του »Ερρίκος Ντυνάν«, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του φαρμάκου. Υπό γενική έννοια περιγράφονται ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα. Θέλαμε να συστέλλεται η αρμοδιότητα της Βουλής και να αφήνεται χώρος στην τακτική Δικαιοσύνη»
Στη συνέντευξη του τόνισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι προανακριτική επιτροπή και η Δικαιοσύνη μπορεί να προσωποποιήσει ποινικές ευθύνες και πολιτικών προσώπων.
Απαντώντας σε δηλώσεις του αντιπρόεδρου της ΝΔ, κ. Γεωργιάδη είπε: “H διαφθορά είναι ασύλληπτη και θα πω το εξής στον κ. Γεωργιάδη, επειδή ήταν υπουργός Υγείας : Ο Σούρλας στην έκθεση του το 2013 που αφορούσε τα πεπραγμένα στην Υγεία του 2011 και του 2012, κατήγγειλε ένα γεγονός, όχι απίστευτο ακόμα και για μένα που είμαι νομικός.. είπε: Το Ποινικό Τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επέβαλε πρόστιμα 350 εκατομμυρίων δολαρίων στις φαρμακευτικές εταιρείες, συμβιβαστικώς, γιατί δωροδοκούσαν συστηματικά κρατικούς αξιωματούχους”.
Για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπή τόνισε ότι “αν συμφωνήσουν τα κόμματα να δώσουμε το πόρισμα στη Βουλή, θα το παραδώσουμε την Πέμπτη. Είναι έτοιμο αλλά πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες”. Και συμπλήρωσε: “Σε αντίθετη περίπτωση θα το δώσουμε στον Πρόεδρο της Βουλής και να το δώσει στην δημοσιότητα. Εμείς, σαν εξεταστική, εκτελούμε την εντολή του Προέδρου της Βουλής, το πόρισμα είναι της Βουλής”.
Αφότου ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες και με δεδομένη τη βούληση για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία θα κληθεί να αποφασίσει την ενεργοποίηση ενός εκ των δύο κύριων σεναρίων:
Είτε να αποστείλει το πόρισμα στην αρμόδια Εισαγγελία και να περιμένει τον σχηματισμό δικογραφιών που θα επιστρέψουν αμελλητί στη Βουλή για να προχωρήσει σε μία σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα περιλαμβάνει όλο το πλέγμα των τεσσάρων σκανδάλων.
Είτε να προχωρήσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα που έχει σχηματιστεί ήδη δικογραφία. Στην περίπτωση αυτή, το σκάνδαλο για το οποίο έχει σχηματισθεί δικογραφία είναι οι 23 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί θητείας Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας και η οποία είναι αποτέλεσμα του πορίσματος της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο πόρισμα της πλειοψηφίας περιγράφεται σειρά αδικημάτων κατά πρώην πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα, θα περιγράφονται αδικήματα που ακολούθησαν ακόμα και μετά τη λήξη της θητείας κάποιων υπουργών, ενώ θα ζητείται και η περαιτέρω διερεύνηση για την ύπαρξη τυχόν άλλων αδικημάτων από την αρμόδια Εισαγγελία.