Ήταν εκεί, στο νεκροταφείο του Βύρωνα χθες το μεσημέρι, παλιοί μαθητές του Δήμου Θέου από τη σχολή κινηματογράφου της Ευγενίας Χατζίκου, παλιοί φίλοι και συνάδελφοι, κινηματογραφιστές από την Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου, στην οποία είχε διατελέσει γενικός γραμματέας πριν από τη δικτατορία, σκηνοθέτες, ηθοποιοί…
Τον επικήδειο εκφώνησε εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ο Κώστας Φέρρης, παλιός φίλος του εκλιπόντος, από τη δεκαετία του 1950, εποχή που ο Δήμος Θέος έφτασε στην Αθήνα από τη Θεσσαλία: «Ο Θέος έμενε τότε στην περίφημη ‘ταράτσα’ του υπαρξιστή Σίμου, έφτιαχνε διακοσμητικά αγγεία με μαίανδρους για τους τουρίστες και με τα χρήματα που έβγαζε από την πώλησή τους, θυμάμαι, αγόραζε έναν τενεκέ λάδι κι ένα τσουβάλι φασόλια για να βγάλει τον χειμώνα… Αλλά μόνο με τα μισά χρήματα που είχε εισπράξει, γιατί τα άλλα μισά τα ξόδευε πάντα για να αγοράζει βιβλία. Ήταν ο διανοούμενος ανάμεσά μας, στην ομάδα των νέων κινηματογραφιστών που είχαμε δημιουργήσει τότε…».
Στο συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργείου Πολιτισμού για τον θάνατο του Δήμου Θέου αναφέρεται ότι «υπήρξε ένας πρωτοπόρος και ρηξικέλευθος δημιουργός που με το έργο του άνοιξε τον δρόμο στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο (…). Ο Δήμος Θέος υπήρξε ένας διανοούμενος του ελληνικού σινεμά που δίδαξε σκηνοθεσία και κινηματογραφική θεωρία, αλλά εργάστηκε ως σκηνοθέτης και στο θέατρο, και στην τηλεόραση. Παράλληλα έγραψε θεωρητικά και αισθητικά δοκίμια… Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του Δήμου Θέου, που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφιστές».
Για την ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος σε δήλωσή του χαρακτηρίζει τον Δήμο Θέο «πρωτοπόρο, σκαπανέα του σύγχρονου ελληνικού κινηματόγραφου». «Καλλιτέχνης βιωματικός και με ευρύτερα ενδιαφέροντα, μπήκε στον κινηματογράφο μέσω χειρωνακτικής εργασίας στα πλατό (…). Με αγάπη και ενδιαφέρον για την αισθητική αλλά και την καθημερινότητα των Ελλήνων κινηματογραφιστών, υπηρέτησε τον χώρο του με συνέπεια και επιτυχία».
ΠΗΓΗ: avgi.gr