«Δεν τα παρατάμε!» Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν χθες τους δρόμους του Σάο Πάολο, του Ρίο, του Πόρτο Αλέγκρε και άλλων μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον νεοεκλεγέντα ακροδεξιό Πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον πολιτικών ελευθερίων θα συναντήσει ισχυρό ρεύμα αντίστασης.
Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν αυτοσχέδια πλακάτ που κατήγγελλαν τις μισαλλόδοξες απόψεις του πρώην στρατιωτικού. «Αν απειλείς την ύπαρξή μου, τότε θα γίνω η αντίσταση» έγραφε ένα από αυτά. Κάποια άλλα επέλεγαν λιγότερο διακριτικές διατυπώσεις: «Φασιστικό γουρούνι!», «Οχι στους νεοναζί!».
«Είναι λυπηρό για όλους μας -πάνω από όλους για εμάς τους μαύρους- να γνωρίζουμε ότι από δω και πέρα θα είμαστε στόχοι» τόνισε η 23χρονη διαδηλώτρια, Μπρέντα Ρισέλ. «Αυτό που αισθανόμαστε περισσότερο είναι ο φόβος, ο φόβος γι’ αυτό που μπορεί να συμβεί, ο φόβος για το πού μπορεί να οδηγήσουν όλ’ αυτά».
Την ώρα που οι διαδηλωτές κατέκλυζαν τη λεωφόρο Παουλίστα περιστοιχισμένοι από άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, ο Μπολσονάρο που θα αναλάβει επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, πραγματοποιούσε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την εκλογή του.
Διόλου τυχαία, ο τόπος που επέλεξε ήταν μια εκκλησία Ευαγγελιστών στο Ρίο και ο άνθρωπος που είχε στο πλευρό του ήταν ένας τηλε-ιεροκήρυκας που αυτοπροσδιορίζεται ως ο «υπ’ αριθμόν ένα εχθρός» της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Βραζιλίας.
«Μπορείτε να περιμένετε από εμένα ότι θα παραμείνω προσηλωμένος στις χριστιανικές οικογενειακές αξίες» δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος. Ως πρώτη γεύση αυτών των… παραδοσιακών αξιών, ο μελλοντικός προσωπάρχης της προεδρίας, Ονίξ Λορεντσόνι, ανήγγειλε την ίδρυση «υπερυπουργείου» που θα αποτελεί συγχώνευση του υπουργείου Γεωργίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αν η είδηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σοβαρή υποβάθμιση, αν όχι κατάργηση, του μοναδικού υπουργείου της βραζιλιάνικης κυβέρνησης που μέχρι σήμερα έθετε εμπόδια στην πλήρη παράδοση του δάσους του Αμαζονίου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μετά τους ακραίους Ευαγγελιστές, το λόμπι της αγροβιομηχανίας αποτελούσε τον δεύτερο βασικό πυλώνα στήριξης του Μπολσονάρο προεκλογικά.
Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα έκανε λόγο για «τραγική» εξέλιξη. «Η καταστροφική αυτή απόφαση θα προκαλέσει σοβαρές βλάβες στη Βραζιλία και θα διαδώσει στο εξωτερικό την ιδέα ότι η βραζιλιάνικη αγροβιομηχανία επιβιώνει μόνο χάρη στην καταστροφή των δασών» τόνισε. Προεκλογικά ο Μπολσονάρο είχε δηλώσει ότι η Βραζιλία θα πρέπει να αποσυρθεί από τη συνθήκη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή υποστηρίζοντας ότι οι όροι της παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας επί του Αμαζονίου.
ΠΗΓΗ: avgi.gr