Άμαλ σημαίνει ελπίδα στα αραβικά. Και η δημοσιότητα που κέρδισε για λίγες ώρες η φωτογραφία της αποστεωμένης Άμαλ δημιούργησε σε πολλούς χρήστες του Διαδικτύου την προσδοκία ότι ο βουβός πόνος του κοριτσιού θα τραβούσε έστω και για λίγο το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο αθέατο δράμα της Υεμένης και τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά της που σήμερα λιμοκτονούν μακριά από τις κάμερες.
Οι αναγνώστες της εφημερίδας «New York Times», η οποία πρώτη δημοσίευσε τη φωτογραφία την προηγούμενη εβδομάδα, επικοινωνούσαν μαζί της δηλώνοντας συγκλονισμένοι. Έσπευδαν να εκφράσουν τη συμπάθειά τους, να προσφέρουν χρήματα, να ρωτήσουν αν η Άμαλ πηγαίνει καλύτερα.
Το επτάχρονο κορίτσι πέθανε την Πέμπτη σε προσφυγικό καταυλισμό τέσσερα χιλιόμετρα από το νοσοκομείο όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία. «Η καρδιά μου έχει ραγίσει. Η Άμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα φοβάμαι για τα άλλα μου παιδιά» δήλωσε η μητέρα της, Μαριάμ Αλί.
Οι σαουδαραβικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί είχαν αναγκάσει την οικογένειά της να εγκαταλείψει το σπίτι της. Κατοικούσε στην επαρχία Σααντά, που έχει δεχτεί τουλάχιστον 18.000 αεροπορικές επιθέσεις από το 2015 καθώς θεωρείται προπύργιο των σιιτών ανταρτών Χούτι, τους οποίους οι δυνάμεις του Ριάντ προσπαθούν να συντρίψουν με κάθε μέσο.
Για τον πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αλλά και για τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ οι Χούτι αποτελούν ένα ακόμη ενεργούμενο της Τεχεράνης, της μεγάλης ανταγωνιστικής δύναμης του Ριάντ στον μουσουλμανικό κόσμο.
Στα τρία χρόνια από την έναρξη της σαουδαραβικής επέμβασης οι νεκροί ξεπερνούν τους 10.000, οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε τρία εκατομμύρια ενώ η φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής μαστίζεται από επιδημία πανώλης.
Η Άμαλ ήταν ένα από τα περίπου 1,8 εκατομμύρια παιδιά που σήμερα λιμοκτονούν εξαιτίας του πολέμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οκτώ εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας εξαρτούν την επιβίωσή τους από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Και ο αριθμός ενδέχεται πολύ σύντομα να αυξηθεί στα 14 εκατομμύρια, κάτι που αντιπροσωπεύει τον μισό πληθυσμό της χώρας.
Οι διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός συνεχίζουν ωστόσο να μην βρίσκουν ανταπόκριση. Ακόμη και αν στις φωνές αυτές προστέθηκε πρόσφατα και η Ουάσιγκτον, που μέχρι πρότινος απέφευγε να ασκήσει την παραμικρή κριτική στον πιστό σύμμαχό της.
Το τελευταίο διήμερο η πρωτεύουσα Σαναά, που παραμένει υπό τον έλεγχο των αναρτών Χούτι, δέχτηκε περισσότερες από 30 αεροπορικές επιδρομές. Την ίδια στιγμή η στρατιωτική συμμαχία της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε νέα επίθεση για την κατάληψη του λιμανιού της Χοντέιντα.
Η σημασία της Χοντέιντα δεν είναι μόνο στρατηγική. Το λιμάνι αποτελεί το βασικό σημείο από το οποίο εισέρχεται στη χώρα η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα που γίνονται όλο και πιο απαραίτητα κάθε μέρα που ο πόλεμος συνεχίζεται. Μια νέα επίθεση για την κατάληψή της θα έφερνε την Υεμένη ακόμη πιο κοντά στο χείλος του «χειρότερου λιμού που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος τα τελευταία 100 χρόνια», όπως έχει προειδοποιήσει ο ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ: avgi.gr