Στις τελευταίες δηλώσεις του, και στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μέχρι και την τελευταία ψηφοφορία (80 βουλευτές) την ψήφο των βουλευτών που έχουν αποσκιρτήσει από το VMRO, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε εκ νέου χρήση του όρου “μακεδονικό έθνος”, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη των Πρεσπών.
Η Αθήνα έχει αντιδράσει αρκετές φορές σε ανάλογες δηλώσεις, αν και αντιλαμβάνεται πως αυτό γίνεται με όρους εσωτερικής κατανάλωσης και στόχο την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών. Ο προβληματισμός, ωστόσο, υπάρχει και έχει εκδηλωθεί και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Fyrom, ενώ ανάλογες δηλώσεις προειδοποίησης έκανε πρόσφατα και από την Κέρκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ( εδώ ).
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην Κέρκυρα, στις 6 Σεπτεμβρίου, στους απανταχού Απόδημους Επτανησίους είχε, για πρώτη φορά, εκφράσει μια σημαντική επιφύλαξη: Επειδή ο Ζόραν Ζάεφ, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων, είχε αρχίσει να υπονοεί, προφανώς για μικροκομματικούς εσωτερικούς του λόγους, ότι η Συνθήκη των Πρεσπών κατοχυρώνει, δήθεν, «μακεδονική εθνότητα», ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να θεωρείται οριστικοποιημένη δίχως, τουλάχιστον, την διευκρίνιση ότι πουθενά δεν κατοχυρώνεται με αυτήν «μακεδονική εθνότητα».
Ούτε, άλλωστε, η Συνθήκη των Πρεσπών θα μπορούσε να το κάνει, αφού το διεθνές δίκαιο, όπως υποστηρίζουν παγκοσμίως όλοι οι διεθνολόγοι, δεν ρυθμίζει το ζήτημα της «εθνότητας». Γι’ αυτό και πάγια είναι η θέση όχι μόνον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και της Κυβέρνησης και ιδίως του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία ο όρος «nationality» στην Συνθήκη των Πρεσπών δεν σημαίνει «εθνότητα» αλλά απλώς «υπηκοότητα» («citizenship»).
Η “Καθημερινή” εμφάνισε, μάλιστα, τον Προκόπη Παυλόπουλο σε διάσταση με το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το θέμα αυτό, αν και κάτι τέτοιο, όπως δηλώνουν πηγές της Προεδρίας στο anatropinews.gr, είναι ανακριβές. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός βρίσκονται σε άριστη συνεννόηση σχετικά και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν προετοιμασθεί τα σχετικά βήματα.
Αιτία είναι ιδίως η ερμηνεία ορισμένων άρθρων του συντάγματος των Σκοπίων, όπως π.χ. το άρθρο 36, όπως τα ερμηνεύει ο Ζόραν Ζάεφ, ενδίδοντας κυρίως στις εθνικιστικές «κορώνες» των βουλευτών του VMRΟ, οι οποίοι αποσκίρτησαν και στηρίζουν τον Ζάεφ στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης της πΓΔΜ. Και τούτο διότι έτσι όπως είναι διατυπωμένα ορισμένα άρθρα του σκοπιανού συντάγματος αφήνουν, στηριζόμενα δήθεν στην Συνθήκη των Πρεσπών, περιθώρια ισχυρισμών ότι η τελευταία όταν μιλάει για «nationality» εννοεί «εθνότητα», και όχι μόνον «υπηκοότητα».
Επ΄ αυτού, μάλιστα, κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει και σχετική διάψευση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου ( εδώ ).
Η Αθήνα συνδράμει τα μάλλα τον Ζόραν Ζάεφ για να ολοκληρώσει τα βήματα της συνταγματικής αλλαγής, γνωρίζει, όμως πως σε δεύτερο στάδιο πρέπει να υπάρξουν αποσαφηνίσεις ώστε να μην θεωρηθεί κεκτημένο κάτι που δεν υπάρχει στη Συνθήκη των Πρεσπών και μπορεί να δημιουργήσει θολό τοπίο όταν η Συνθήκη θα φτάσει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ίδιες πληροφορίες δεν πρέπει να αποκλείεται να ζητηθεί από τον Ζόραν Ζάεφ να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης “μακεδονικής εθνότητας” από τη Συνθήκη των Πρεσπών αλλά μόνο “υπηκοότητας”. Λέγεται, μάλιστα, πως ο πρωθυπουργός της Fyrom έχει ήδη γίνει κοινωνός της ανησυχίας της Αθήνας και έχει συμφωνήσει να προβεί σε διευκρινίσεις. Κάτι τέτοιο μένει, βεβαίως, να επιβεβαιωθεί ώστε να μην υπάρχουν “γκρίζα” σημεία που θα δυσχεράνουν την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.