Μια πρώτη αντίδραση των εταίρων επί των ζητημάτων της μη περικοπής των συντάξεων και του πακέτου των κοινωνικών μέτρων της ΔΕΘ θα έχουμε στο σημερινό eurogroup καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και η Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας θεωρείται βέβαιο ότι θα τα θέσει. Το θέμα με τις συντάξεις απασχολεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ενώ τα κοινωνικά μέτρα θα μπουν στην ατζέντα της συνεδρίασης μέσω της εξέτασης των προσχεδίων προϋπολογισμού που κατέθεσαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην Κομισιόν.
Κλειδί αναμένεται και πάλι να είναι η στάση της Γερμανίας, ειδικά μετά τις εξελίξεις στο ζήτημα της Καγκελαρίου Μέρκελ η οποία θεωρείται θέμα χρόνου να αποχωρήσει.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πώς ο κ. Τσακαλώτος θα επιδιώξει κάτι περισσότερο από μια απλή επισκόπηση των έως τώρα διαβουλεύσεων για το σχέδιο Προϋπολογισμού.
Η ατζέντα του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών συμπεριλαμβάνει τη συζήτηση επί των σχεδίων που έχουν υποβάλει τα κράτη- μέλη στην Κομισιόν, ωστόσο μόνο και μόνο ότι προβλέπεται ρητώς η εξέταση ειδικά του “σημειώματος” που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ρώμη, καθιστά αμφίβολη την επί της ουσίας συζήτηση για οποιονδήποτε άλλο Προϋπολογισμό.
Ένα επιπλέον στοιχείο, που κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση, λόγω του ότι η ελληνική κυβέρνηση “καίγεται” για το θέμα των συντάξεων. Οι διαβουλεύσεις είναι όντως πυκνές, υπάρχει ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο ο ελληνικός φάκελος έχει ακόμα δρόμο, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα δείχνει να πιέζει για ξεκαθάρισμα του ζητήματος στο έκτακτο Eurogroup, πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 του μήνα, ωστόσο αυτό κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι.
Με αυτά τα δεδομένα, στην καλλίτερη περίπτωση η ελληνική πλευρά θέλει να έχει έστω ατύπως μια συμφωνία για το σχέδιο που θα πάει στη Βουλή. Ωστόσο, παρά το ότι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η διαφορά που υπάρχει για το πλεόνασμα, όχι μόνο θα γεφυρωθεί, αλλά τελικά θα προκύψει κι επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο τηρούν διπλωματική σιγή ασυρμάτου.
Αυτό που υπάρχει επί του παρόντος στο τραπέζι είναι μια διαφορά περίπου 300 εκατ. Ευρώ, η οποία καθιστά απαγορευτική μια συμφωνία- πακέτο, που θα περιλαμβάνει δηλαδή και τη διάσωση των συντάξεων και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Επισήμως, η ελληνική πλευρά αρνείται να μπει στη συζήτηση για το ποια ή ποιες από αυτές τις εξαγγελίες θα αναβληθούν ή θα “σπάσουν” σε περισσότερα έτη, ωστόσο αν η απόκλιση με τους Ευρωπαίους παραμείνει, τότε είτε η κυβέρνηση θα επιλέξει τι θα κρατήσει στην άκρη είτε θα νομοθετήσει μονομερώς, επιλογή η οποία επί του παρόντος δεν είναι η βασική.
Αυτήν την εβδομάδα, θα πάνε στη Βουλή οι διατάξεις για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, τα οποία είναι δημοσιονομικά αδιάφορα, καθώς το κόστος καλύπτεται από το φετινό πλεόνασμα. Ωστόσο, έχει προγραμματιστεί και το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του 2019 με 177 εκατ. Ευρώ. Αν οι εν λόγω διατάξεις φτάσουν στη Βουλή, τότε αυτομάτως το παζάρι περιορίζεται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, που έχει κόστος 263 εκατ. Ευρώ, στην επιδότηση ενοικίου (200 εκατ. Ευρώ) και στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών νέων μισθωτών (103 εκατ. Ευρώ), η οποία είναι προϋπόθεση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr