Πολύ συζήτηση και πολλά ερωτήματα προκαλεί η καταρχήν συμφωνία του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, η οποία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Ίσως τα πιο επίμαχα σημεία είναι τα άρθρα 3 και 4 στα οποία αναφέρεται:
- 3ο: Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
- 4ο: Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά τα εν λόγω άρθρα σχετικά με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων, καθώς και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλιση και τη συνταξιοδότησή τους κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:
- Αφενός πώς καταρχάς θα ανοιχθεί ένας λογαριασμός στο όνομα της Ιεράς Συνόδου, από τον οποίο στη συνέχεια τα χρήματα να πηγαίνουν στους ιερείς, μέσω των Μητροπόλεων, ακριβώς όπως συμβαίνει και τώρα.
- Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς οι ιερείς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από αυτή την αλλαγή, καθώς τα χρήματά τους θα πιστώνονται κάθε μήνα στον ίδιο λογαριασμό που έχουν και σήμερα.
- Σημαντικό στοιχείο είναι ακόμα το γεγονός πως οι ιερείς συνεχίσουν να παίρνουν τις αυξήσεις που θα έπαιρναν ως δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στη μισθοδοσία τους, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσω του άρθρου 15, διασφάλισε ότι δεν θα ισχύει όλη η συμφωνία.
- Σε ό,τι αφορά τώρα τα ασφαλιστικά θέματα, οι ιερείς θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και θα συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο. Ακόμα, η συμφωνία διασφάλισε ότι δεν θα χαθεί καμία από τις οργανικές θέσεις οι οποίες υπάρχουν σήμερα στην Εκκλησία.
- Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν από μια μερίδα των κληρικών, στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι οι «φωνές» αυτές προέρχονται από ένα συνδικαλιστικό φορέα (ΙΣΚΕ) των κληρικών, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από την Εκκλησία και ο οποίος στην πραγματικότητα εκφράζει το 1/10 των ιερέων, καθώς σε αυτό το όργανο ψηφίσουν μόνο 500 άτομα.