Προσκεκλημένος στην εκπομπή της ΕΡΤ “Η Επόμενη Μέρα” με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο ήταν ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης, ο οποίος ρωτήθηκε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, τη στάση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν στα ποσοστά των κομμάτων. Χαρακτηριστικό είναι πώς ο κ. Λούλης εξέφρασε την άποψη ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαιτέρως ρευστό και οι δημοσκοπήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα.
Ο κ. Λούλης επεσήμανε επίσης το ιδιαίτερο μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων υπογραμμίζοντας πώς περίπου το 70% αυτών προέρχονται από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προσδίδει πολύ απρόβλεπτα χαρακτηριστικά στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.
Όσον αφορά στην πρόσφατη καταρχήν συμφωνία εκκλησίας – πολιτείας:
«Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια έχει γίνει ένα βήμα προσέγγισης πολιτείας με την Εκκλησία. Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα προς την Εκκλησία είναι πολλές και αυτή η γέφυρα είναι αναντίλεκτα προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι μια φωνή μετριοπάθειας. Αν με ανησυχεί κάτι είναι ότι σε δύσκολες ώρες η απουσία συναίνεσης είναι υπονομευτική για να βγούμε από την κρίση».
Αναφορικά με το Μακεδονικό
«Αυτό το ζήτημα την εποχή του Κ. Καραμανλή έπρεπε να λυθεί με λογική. Η ώρα που πάρθηκαν οι σημερινές αποφάσεις ήταν μια ευκαιρία με τον σημερινό πρωθυπουργό των Σκοπίων και νομίζω ότι ορθώς έγινε η συνεννόηση. Η χώρα μας στο θέμα το Σκοπίων είχε απομονωθεί και ειδικά την περίοδο που ο Σαμαράς είχε προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της ΝΔ. Από την άλλη πλευρά βγαίνουμε διεθνώς με μια αυτοπεποίθηση χωρίς να δείχνουμε ότι έχουμε φοβίες και προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο ευνοεί όλους και κυρίως την σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ακόμα και κάποια στελέχη της ΝΔ συνειδητοποιούν ότι πρέπει να γίνει κάποιο βήμα ακόμα και αν διαφωνούν με κάποιες λεπτομέρειες. Γνωρίζουν ότι είναι στο σωστό δρόμο η συμφωνία. Ακόμα και η ΝΔ αν ήταν κυβέρνηση δεν θα το διαχειρίζονταν πολύ διαφορετικά από ότι έκανε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Στην ΝΔ πάντα υπήρχαν δυο γραμμές για αυτό ζήτημα. Νομίζω όμως ότι πολλά από τα στελέχη συνειδητοποιούν ότι αυτή η λύση είναι στην σωστή κατεύθυνση».
«Δεν πιστεύω ότι το Μακεδονικό του έχει προκαλέσει ζημία. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ δημοκοπικά αγκομαχά, αυτό οφείλετε σε άλλους λόγους. Δεν νομίζω ότι οι εκλογές θα κριθούν από το Μακεδονικό. Οι εκλογές θα κριθούν στο εσωτερικό πεδίο. Ας μην γελιόμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει πολλές από τις στάσεις του. Αυτό έχει ένα κόστος, ακόμα και το δημοψήφισμα του 2015 είχε ένα κόστος και αυτό φάνηκε στις δημοσκοπήσεις που ο κόσμος δήλωνε ότι ο Τσίπρας τον παρέσυρε σε μια ριψοκίνδυνη κίνηση που μετά και ο ίδιος την απέτρεψε. Παρόλα αυτά το δημοψήφισμα του άφησε «τοξίνες». Το εκλογικό σώμα γι αυτό που δεν σε συγχωρεί είναι εάν το παρασύρεις και αισθάνθηκε ότι το παρέσυρε συναισθηματικά και μετά κατάλαβε λογικά ότι δεν έπρεπε να έχει γίνει το δημοψήφισμα».
Σχετικά με την οικονομία
«Αν αισθανθεί ο κόσμος ότι πάρθηκαν κάποια μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση έχει μια ευχέρεια ελιγμών και πετυχαίνει κάποια πράγματα, ασφαλώς και θα ωφεληθεί ο Τσίπρας. Πόσο θα ωφεληθεί δεν το ξέρουμε αυτό. Μιλάμε για το πλέον ασαφές τοπίο των τελευταίων δεκαετιών. Έχουμε υψηλότατο ποσοστό αναποφάσιστων, που είναι πρωτοφανές και η μάζα της δεξαμενής αυτής προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας ορθώς υπολογίζει ότι αυτά είναι δυνατά χαρτιά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και πανάκια. Από την αλλά πλευρά ωφελείτε από το γεγονός ότι ο βασικός του ανταγωνιστής δεν έχει δυναμική. Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι παρά το γεγονός ότι η ΝΔ προηγείται με μια αισθητή διαφορά, παρόλα ταύτα δεν την αυξάνει αυτήν την διαφορά. Στατικά μένουν αυτά. Η ΝΔ είναι αναντίλεκτο ότι έχει ένα προβάδισμα αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι».
«Μεγαλύτερες πιθανότητες, αυτή τη στιγμή είναι να κερδίσει η ΝΔ τις επόμενες εκλογές. Ο Τσίπρας τιμωρείτε κατά βάση γιατί πριν είχε εξακολουθήσει μια άλλη γραμμή. Αν από την αρχή είχε δείξει και ρεαλισμό και δεν είχε προσλάβει τον Βαρουφάκη και να χάσει τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης στα οικονομικά, η φθορά του θα ήταν πολύ μικρότερη. Τιμωρείτε για όλη εκείνη την περίοδο διακυβέρνησης με τα μπρος πίσω. Ο Βαρουφάκης είναι ο κύριος ένοχος της ιστορίας αυτής. Έχει μεγάλη ευθύνη και ο Τσίπρας που τον επέλεξε γι αυτό τον ρόλο μην συνυπολογίζοντας ότι ένα τέτοιον άνθρωπο δεν τον ελέγχεις κιόλας. Γιατί από κάποια στιγμή και μετά ο Τσίπρας το συνειδητοποίησε ότι ο Βαρουφάκης οδηγεί την χώρα στον γκρεμό καθώς και ο Νταισενμπλουμ το αντιλήφθηκε γι αυτό και ήθελε να συνομιλεί με τον Τσίπρα. Όλα αυτά είναι φορτία. Ο ίδιος είπε πως είχαμε αυταπάτες. Καλά έκανε την αυτοκριτική του γιατί περιόρισε την ζημιά. Ο Τσίπρα όπως έχω πει είναι εδώ για να μείνει, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα βαρύ χαρτί για την πολιτική»
«Είχα αποκαλέσει το κόμμα το οπού συμβούλευα φθαρμένο προϊόν και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ΝΔ είναι ένα παθογενές κόμμα. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά πράγματα να διορθώσει και τα δυο κόμματα είναι παθογενή. Έχουμε ένα παθογενές κομματικό σύστημα που πολώνει τα πράγματα συνεχώς. Είμαστε η μόνη χώρα με κρίση που δεν μπόρεσε να δημιουργήσει στοιχειώδη συναίνεση»
Σχετικά με την ακροδεξιά
«Σε όλες τις χώρες υπάρχει η κρίση, αλλά οι άλλες χώρες έχουν δομές. Η Ελλάδα δεν έχει δομές. Εδώ έχουμε ένα κράτος προβληματικό, τα κόμματα μας είναι προβληματικά με ανθρώπους που δεν είναι αξιόλογοι και επιτυχημένοι άρα όλα αυτά είναι ανησυχητικά. Δεν έχουμε δομές να μας στηρίξουν. Η κρίση είναι παντού αλλά οι χώρες που έχουν δομές προχωρούν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς. Εμείς δεν έχουμε δομές και για να τις κτίσουμε πρέπει να έχουμε συναίνεση».
«Είναι ευτύχημα που η Χρυσή Αυγή δεν έχει εκτοξευτεί περισσότερο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι 3ο κόμμα. Ωφελείται από την σιωπή της και από το γεγονός ότι κανένας δεν μιλάει γι αυτή. Οσο πιο βουβά κινείται αύτη η ακραία οργάνωση τόσο δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι για να αποδοκιμάσουν άλλους θα πηγαίνουν προς τα εκεί. Γιατί η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων δεν είναι ακροδεξιοί είναι θυμωμένοι ψηφοφόροι».
Σχετικά με το ΚΙΝΑΛ
«Η κ. Γεννηματά είναι μια αξιόλογη συνετή πολίτικος η οποία έχει στα χέρια της ένα τοξικό προϊόν που δεν νομίζω ότι μπορεί να ανακάμψει. Δεν νομίζω ότι θα έχει δυναμική το ΚΙΝΑΛ. Είναι το brand ΠΑΣΟΚ που δεν θα αλλάξει».