Ο πρόεδρος της εταιρείας Απόστολος Βακάκης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Jumbo ανέφερε επανειλημμένα: “Έμεινα με το στόμα ανοιχτό” από τις αποκαλύψεις και ξεκαθάρισε ότι ” όντας στο εξωτερικό έμαθα για κάποιες επιπλοκές που είχαν δημιουργηθεί από ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και θεώρησα επιβεβλημένο να ζητήσω την παραίτηση για λόγους ηθικής τάξης. Έντεκα και δέκα ενημερώθηκα για αυτό και έντεκα και μισή είχα ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου.
Πιστέψτε με ότι για έναν συνεργάτη 30 ετών, ήταν μία δύσκολη απόφαση. Μπορεί να είναι και άδικη όμως ήταν επιβεβλημένη καθώς πάνω από τα πρόσωπα είναι η εταιρεία. Δεν μπορεί να λειτουργεί σήμερα μια εταιρεία σε ένα μολυσμένο περιβάλλον που υπάρχει γενικώς με σκιές.
Εύχομαι το καλύτερο για τον ίδιο, να είναι μία παρεξήγηση όμως φοβάμαι ότι δεν είναι έτσι καθώς δεν μπορεί όλος αυτός ο έλεγχος και οι κινήσεις να γίνονται για το τίποτα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βακάκης ζήτησε από το σώμα των μετόχων να εγκρίνουν την αμοιβή του κ.Παπαευαγγέλλου (304 χιλ. ευρώ) για τη χρήση 2017-2018, εκτιμώντας πως ανεξαρτήτως των όσων του καταμαρτυρούνται, παρείχε εργασία στην Jumbo.
Σε ότι αφορά το εάν επηρεάζει η συγκεκριμένη εξέλιξη την Jumbo o πρόεδρος της εταιρείας τόνισε ότι “καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Ο κ. Παπαευαγγέλου αποτελεί παρελθόν και δεν πρόκειται να ξαναέρθει στην εταιρεία. Έμμεσα μπορεί να είχαμε κάποιες επιπτώσεις (σ.σ. υπήρξε μια μικρή πίεση στην τιμή της μετοχής της Jumbo μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου, ενώ και η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε και έλαβε στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας) όμως άμεσα και μακροπρόθεσμα η εταιρεία δεν επηρεάζεται’.
Αφού χαρακτήρισε σοκ αυτό που συνέβη τόνισε ότι θα χρειαστεί ένα μεγάλο διάστημα ώστε να βρεθεί ο αντικαταστάτης του κ. Παπαευαγγέλου, ο οποίος πρέπει να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος να οδηγήσει την εταιρεία στην επόμενη εικοσαετία. Όσο για τον εαυτό του, ο 65χρόνος κ. Βακάκης προανήγγειλε ότι το έργο του τελειώνει στην Jumbo σε 10 χρόνια παραδίδοντας στην επόμενη γενιά.
“Σε 10 χρόνια θα τερματίσει το δικό μου όραμα. Θα παραδώσω μία εταιρεία, που αν ο Θεός με έχει υγιή, θα είναι απλώς διπλασίου μεγέθους από ότι είναι σήμερα. Εκεί τελειώνει η δική μου πορεία και πιάνει τα ηνία μια νέα γενιά ανθρώπων. Τώρα για το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης ημέρας δεν μπορείς να παραβλέψεις καθώς όταν μιλάς για τέτοιους χρονικούς ορίζοντες θα σε προλάβει ο Θεός. Εμάς ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ χαμηλός οπότε όλα είναι ανοιχτά. Μπορεί να είναι κάποιος από μέσα από την εταιρεία, κάποιο στέλεχος από την αγορά που θα έρθει προς αντικατάσταση του κ. Παπαευαγγέλου, θα πρέπει να δημιουργηθεί και να υπάρξει ανταγωνισμός. Δεν θα μπορούσε να είναι βασιλεία, ότι για παράδειγμα κάποιος από την οικογένεια Βακάκη θα πάρει αυτή την θέση. Θα πρέπει και αυτός αν ενδιαφέρεται να την διεκδικήσει για να την κερδίσει”.
Στην Γενική Συνέλευση ο κ. Βακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική υγεία της Jumbo αναφέροντας ότι είναι “η μόνη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο που έχει μηδενικό δανεισμό και επιπλέον πληρώνει και ένα κόστος αδρανείας για να έχει άμεση προσβασιμότητα στα χρήματα της. Στις συναλλαγές μας πληρώνουμε και πληρωνόμαστε αντίστοιχα τοις μετρητοίς. Γιατί όλα αυτά; Γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε την ελευθερία μας και την αξιοπρέπεια μας”.
Η Jumbo όπως επεσήμανε δεν επηρεάζεται από την υπογεννητικότητα. “Αυτό που έχουμε εντοπίσει είναι ότι ενώ μειώνονται οι γεννήσεις μεγαλώνει το ενδιαφέρον στα παιδιά που έχουν γεννηθεί οπότε υπάρχει μία ισορροπία. Όμως χρειαζόμαστε και την βοήθεια του κράτους, η χώρα δεν μπορεί να μείνει σε στασιμότητα για μεγάλο διάστημα, πρέπει να αναπτυχθεί. Πρέπει να ασχοληθούμε με την παραγωγικότητα της, όχι μόνο με την ευχή να αναπτυχθεί. Φοβάμαι ότι χωρίς παραγωγική ανάπτυξη η κοινωνική αδικία που ζούμε σήμερα θα διαιωνισθεί.
Η Ελλάδα για να μπορέσει να βγει από την κρίση πρέπει να καταλάβει δύο πράγματα. Πρώτον ότι είναι σε κρίση και κατ’ επέκταση ο ελληνικός λαός να μείνει ενωμένος. Δεν μπορεί να βγούμε από ενός τέτοιου μεγέθους κρίση με την πολυτέλεια ο καθένας να λέει ότι θέλει. Είναι προϋπόθεση σε αυτό το μεταβατικό στάδιο να βάλουμε τις διαφορές μας στην άκρη και να είμαστε ενωμένοι. Μετά ας “ξαναπλακωθούμε”.
Η κατάσταση της κρίσης είναι αντίστοιχη με αυτή ενός αυτοκινήτου μου έχει πέσει και έχει βαλτώσει στις λάσπες. Δεν θα βγουν όλοι να σπρώξουν για να ξεκολλήσει; ή θα τσακώνται όσο το αμάξι βουλιάζει ακόμη περισσότερο στην λάσπη να λένε για το ποιος έφταιξε που έπεσαν στην λάσπη ή το ποιος ήταν στο τιμόνι;”