Δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές οικονομικές εκτιμήσεις που θα παρουσιάσει το μεσημέρι θα περιγράφει μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για την ιταλική οικονομία. Η Ευρώπη δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις και τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης για την πορεία του ελλείμματος το 2019 αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν αναμένεται να αναφέρει στις σημερινές φθινοπωρινές της εκτιμήσεις πως το έλλειμμα της Ιταλίας θα εκτοξευθεί στο 2,9% το 2019 και θα φτάσει στο 3,1% το 2020, εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte δεν αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της για το 2019 όπως έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν απορρίπτει για άλλη μια φορά τις διαβεβαιώσεις της Ρώμης ότι το έλλειμμα της θα ανέλθει στο 2,4% το 2019.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμμερίζεται ούτε τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,5% το 2019, για 1,6% το 2020 και για 1,4% το 2021.
«Η κυβέρνηση Di Maio – Salvini βγάζει την Ιταλία εκτός της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Αυτό είναι το δραματικό μήνυμα που θα στείλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρει η La Repubblica.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Stampa, η οποία επικαλούμενη τις πληροφορίες του ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες, αναφέρει πως σήμερα η Κομισιόν στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της θα προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας για το 2019 θα είναι «σημαντικά χαμηλότερη» από το 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση Conte, το έλλειμμα υψηλότερο από το 2,4% που λέει ο προϋπολογισμός και συνεπακόλουθα ένα δημόσιο χρέος που δεν μειώνεται.
«Το πλαίσιο των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας θα είναι πιο σκοτεινό από ότι αναμένεται» υποστηρίζει η La Stampa, η οποία επισημαίνει ότι ήδη ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Pierre Moscovici έχει προειδοποιήσει κατ’ιδίαν τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria για τα αποτελέσματα αυτά, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στο περιθώριο του Eurogroup.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, την ίδια ημέρα ήταν που και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Tria για την μακρο-οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, επισημαίνοντας του πως με ένα τόσο υψηλό δημόσιο χρέος και με τόσο χαμηλή ανάπτυξη, αν μη τι άλλο «χρειάζεται ένας βαθμός υπευθυνότητας που ξεπερνά το πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ».
Ο Draghi φέρεται να είπε στον Tria ότι το πρόβλημα είναι κυρίως η «υγεία» των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τη La Stampa, ακριβώς το ίδιο μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει στον Tria και ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο Παρασκευή 9/11 στη Ρώμη – αν και όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα – ο Centeno γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα η ιταλική κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις που έχει διατυπώσει έως σήμερα, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2019.
Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δει ποια θα είναι τα επόμενα επίσημα βήματα που θα κάνει η ιταλική κυβέρνηση όσον αφορά τον προϋπολογισμό της δεδομένου ότι έχει περιθωριο έως τις 13 Νοεμβρίου να στείλει ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν προκειμένου η τελευταία στις 21/11 να μην ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019 σχεδιάζει η ιταλική κυβέρνηση, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τους στόχους για τις δαπάνες, καθώς ποντάρει στην ενίσχυση του λαϊκισμού στις ευρωεκλογές του Μαίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το MNI.
Ειδικότερα, η Ιταλία προσανατολίζεται σε μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019, με στόχο να αποφύγει την ενεργοποίηση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.
Η ιταλική κυβέρνηση προσβλέπει σε άνοδο του λαϊκισμού στις ευρωεκλογές του Μαΐου κάτι που θα περιορίσει την επιμονή της ΕΕ στην επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων.
Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι δεν θα μεταβληθούν οι στόχοι των συνολικών δαπανών.
«Ο μισθός των πολιτών μας, ο σταθερός φόρος και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα παραμείνουν ανέπαφα.
Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τίποτα από αυτά ούτε να μειώσουμε τους στόχους μας για τις δαπάνες.
Το θέμα είναι πως θα καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων» τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, πηγές και από τα δύο κυβερνώντα κόμμα (Lega και Κίνημα Πέντε Αστέρων) απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα χάσει περισσότερα από την Ιταλία.
Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ιταλίας απέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος default. Μάλιστα, ο Salvini για ακόμα μία φορά εγγυήθηκε για τη σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.
Δεν υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση» δήλωσε και πρόσθεσε «έχει ήδη συμφωνηθεί όταν εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει μέσα σε 15 λεπτά».
Η Ιταλία έχει διορία έως την Τρίτη 13 Νοεμβρίου ώστε να καταθέσει στην Κομισιόν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι δύο:
- η 13η Νοεμβρίου, κατά την οποία η Ρώμη θα πρέπει να στείλει το αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού της στις Βρυξέλλες
- και η 21η Νοεμβρίου, κατά την οποία οι Βρυξέλλες θα επανεκτιμήσουν τη νέα πρόταση της Ιταλίας και θα αποφασίσουν αν θα εκκινήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Υπό αυτά τα δεδομένα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 7/11 νέα συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τους δύο αντιπροέδρους Matteo Salvini και Luigi Di Maio προκειμένου να μελετήσουν και να αποφασίσουν τι απάντηση θα δώσουν στις Βρυξέλλες.
Μια απάντηση ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης, η οποία μάλιστα και λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου αποκτά ευρύτερες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις.
Να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, από τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (5/11), σύμφωνα με διαρροές των συζητήσεων που υπήρξαν.
Σύμφωνα με τις εν λόγω διαρροές, ο Draghi προσπάθησε να δώσει στον Tria να καταλάβει ότι το υψηλό χρέος της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη καθιστούν επιβεβλημένα τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Βέβαια, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, απάντησε στον Draghi, ότι είναι “πρώτα πολιτικός… και μετά οικονομολόγος”.