«Από τη μεριά των ιεραρχών δεν υπάρχει καμία διάθεση υπονόμευσης αυτού του κειμένου», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» για το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας-Εκκλησίας της Ελλάδος.
«Θεωρούν όμως (οι ιεράρχες) ότι (το κοινό ανακοινωθέν) είναι μια καταγραφή, η οποία χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να γίνει κείμενο, το οποίο θα βοηθήσει στην όλη πορεία αυτού του ζητήματος», σημείωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.
Το κοινό ανακοινωθέν είναι «μια πρόταση συμφωνίας, δεν είναι συμφωνία», είναι, όπως είπε, «ένα πρώτο μνημόνιο θέσεων και αρχών για να ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σημείωσε πως το θέμα αφορά «συνολικά την Εκκλησία και συνολικά πρέπει (η Εκκλησία) να πάρει θέση απορριπτική ή να υιοθετήσει αυτό το κείμενο, προκειμένου να επιλύσει όντως ένα ζήτημα, το οποίο βρίσκεται μετέωρο και κάθε τόσο εμφανίζεται ως αγκάθι στο πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. Δεν μπορούμε με έναν τρόπο επιπόλαιο ή ανεύθυνο να λέμε ότι είναι μια καλή λύση. Δεν υπάρχει λύση σ’ αυτό το κείμενο».
Σημείωσε δε, ότι μέσα στο κείμενο «υπάρχουν πάρα πολύ ασαφή στοιχεία, τα οποία χρειάζονται διευκρίνιση, διαλεύκανση και να γίνουν πιο συγκεκριμένα», διότι, όπως είπε, «οι ασάφειες θα δημιουργήσουν παρεπόμενα τέτοια που θα δυσκολέψουν την επίλυση των θεμάτων, τα οποία θέτει το κείμενο παρά θα τα διευκολύνει».
Κατά τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, σημαντική ασάφεια είναι αυτή που, όπως είπε, χαρακτηρίζει την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει τη μισθοδοσία του κλήρου με τη μορφή της επιδότησης. «Τι πάει να πει αυτό;», διερωτήθηκε και σημείωσε πως το ελληνικό κράτος «είχε πάντα μια συμβατική υποχρέωση έναντι της ελληνικής ορθοδόξου Εκκλησίας για την περιουσία, την οποία παρέσχε η Εκκλησία και το 1939 και το 1953 αλλά και πολύ πριν το 1939″.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σημείωσε ακόμα πως «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συζητήσουμε στο επίπεδο της ιεραρχίας όλα αυτά τα σημεία και πολλά άλλα που υπάρχουν μέσα στο κείμενο και να καταστρώσουμε ένα κείμενο όχι πλέον εργασίας αλλά ένα κείμενο βάσης, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί και θα δομηθεί η νομική εικόνα και κατοχύρωση όλης αυτής της προσπάθειας».
Αναφερόμενος στα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι «αν γίνει η σωστή αξιοποίηση και εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα είναι προς όφελος και της Εκκλησίας και των κληρικών και της Πολιτείας και του ελληνικού λαού».
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, «αυτό το οποίο χαρακτηρίζουμε αξιοποίηση, σωστή, ορθή εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένας όρος που μέσα περικλείει πολλά πράγματα. Αγγίζει ακόμη και τον χώρο επίλυσης των προβλημάτων ανεργίας. Κανένας δεν είναι αντίθετος για αυτό και όλοι σε αυτό βοηθούμε».
«Και μόνο ότι η Εκκλησία θα μπορέσει να έχει τους τρόπους και τις δομές για να αξιοποιήσει την περιουσία της, αυτή που σήμερα αμφισβητείται, αυτή που σήμερα καταστρατηγείται, καταπατείται, την εκμεταλλεύονται άλλοι, και μόνο για αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα», τόνισε, κάτι που όμως, όπως σημείωσε, δεν μπορεί «να γίνει στην πλάτη κάποιων άλλων ή επί ζημία κάποιων άλλων».
«Αυτό που θα προέλθει με βάση αυτό το κείμενο δεν θα δεσμεύει μόνο έναν, τον νυν αρχιεπίσκοπο ή τον πρωθυπουργό της χώρας. Θα έχει μια διαχρονία, θα είναι ένα κείμενο, το οποίο θα δεσμεύει κάθε κυβέρνηση, κάθε αρχιεπίσκοπο, κάθε μητροπολίτη», εξήγησε.
Πηγή: ΑΜΠΕ