«Είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάπτυξη ενός πλατιού μετώπου από τις δυνάμεις της Αριστεράς, τις δυνάμεις της Οικολογίας, τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών που ειναι αριστερόστροφες ή αμφισβητούν την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού», υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση ευρωβουλευτών της ευρωομάδας της Αριστεράς με ηγέτες αριστερών κομμάτων.
Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται σε μεταβατική φάση, όπου «οι παλιές ισορροπίες φαίνεται ότι είναι αποσταθεροποιημένες, ενώ τείνουν να δημιουργηθούν καινούργιες». «Τα σημάδια, που είναι όλο και πιο έντονα, δεν γεννούν αισιοδοξία», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η άνοδος της Ακροδεξιάς και του νεοφασισμού «είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει, όχι μόνο να μας προβληματίσουν, αλλά να μας βάλουν σε κατάσταση εγρήγορσης», τονίζοντας πως ο φόβος «πρέπει να σπάσει».
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό και την εναντίωση της Αριστεράς στην Ευρώπη – φρούριο, αλλά και την επιβεβαίωση της κριτικής που ασκούσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά στην αρχιτεκτονική της Ε.Ε., διερωτήθηκε: «Αν τώρα, που υπάρχει ο κίνδυνος να παγιωθούν πιο συντηρητικοί συσχετισμοί, δεν αναλάβουμε εμείς, η πολύμορφη ευρωπαϊκή Αριστερά, με τις ιδιαιτερότητές της, αλλά και με τις κοινές της αξίες, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο απέναντι στην άνοδο του νεοφασισμού και της Ακροδεξιάς, ποιος άλλος θα μπορούσε να το κάνει;».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Αριστερά κατόρθωσε ιστορικά να βάλει το αποτύπωμά της όταν βρέθηκε και πρωταγωνίστησε στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στους μεγάλους αγώνες, όταν τροφοδότησε την ανάπτυξη κινημάτων, όταν έκανε συμμαχίες. Και όχι όταν καθόταν στην άκρη, έκανε σωστές αναλύσεις και αυτάρεσκα καθόταν επάνω στα συμπεράσματα αυτών των αναλύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την ανάπτυξη ενός πλατιού των δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας και των αριστερόστροφων Σοσιαλιστών, όχι μόνο για το άθροισμα των δυνάμεων ή για ένα αμυντικό μέτωπο στην άνοδο της Ακροδεξιάς, «αλλά σε ένα επιθετικό μέτωπο που θα καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για το παρόν και το αύριο της Ευρώπης». Συμμαχίες που θα εκκινούν, όπως σημείωσε, από το έδαφος της Αριστεράς.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν αιτήματα γύρω από κοινά ευρωπαϊκά συνθήματα, «τα οποία να βάλουμε στα χείλη κάθε Ευρωπαίου πολίτη». Αυτό θα ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πορεία και την παρουσία της Αριστεράς στις επόμενες ευρωεκλογές.
ΠΗΓΗ: avgi.gr