Τέσσερις δράσεις για τη στήριξη του κοινωνικού επιχειρείν, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ, παρουσίασε, κατά την ομιλία της στη 2η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Κ.ΑΛ.Ο. ATHENS EXPO ’18, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
«Το 2018 είναι έτος ταχείας ωρίμανσης του πεδίου» τόνισε η ίδια και αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας, για την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
«Προκηρύξαμε τα 89 Κέντρα Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο., με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ μόνο για φορείς Κ.ΑΛ.Ο. Η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ ανέφερε και την προδημοσίευση και δεύτερης μεγάλης οικονομικής ενίσχυσης των υφιστάμενων φορέων από 25.000 έως 200.000 ευρώ, για 18 μήνες, ύψους 27 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε πρόσκληση 11 εκατ. ευρώ για επιδότηση αποκλειστικά θέσεων εργασίας στις υφιστάμενες Κ.ΑΛ.Ο.» σημείωσε η Θ.Φωτίου, επισημαίνοντας ότι θα επιδοτηθούν με 2 εκατ. ευρώ κοινωνικές επιχειρήσεις με άτομα με αναπηρία. «Επιπλέον, αυτόν το μήνα, θα καλέσουμε τις Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν τις νέες Κ.ΑΛ.Ο. με κονδύλια από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), ύψους 82 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Γνωρίζω καλά πως πολλοί και πολλές εδώ είστε πολίτες που δημιουργήσατε και μετείχατε σε ένα μεγάλο κίνημα αυτοοργάνωσης σε άτυπες δομές λαϊκής βάσης μέσα στην κρίση, μέσω κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων, παντοπωλείων χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικών φροντιστηρίων. Ήταν οι πρώτες άτυπες μορφές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Μπολιάσατε με τη δημοκρατική οργάνωση τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, το θεσμό της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
» Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω. Να μεταβούμε, δηλαδή, στο κοινωνικό επιχειρείν. Στην αλληλέγγυα οικονομία, αλλά με έμφαση στην οικονομία, δημιουργώντας βιώσιμες κερδοφόρες κοινωνικές επιχειρήσεις, με σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το νέο στοίχημα. Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανθεκτικό στις κρίσεις που αλλάζει τις σχέσεις εργασίας» υπογράμμισε στην ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός.
Τέλος, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε, επίσης, το σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο Εργασίας με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, για να αναπτυχθεί η διδασκαλία και η έρευνα στον τομέα της Κ.ΑΛ.Ο., προκειμένου να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα προγράμματα για υφιστάμενους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. ως πρώτο βήμα δημιουργίας δικτύου εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων: πανεπιστήμιων, ΤΕΙ και επαγγελματικών λυκείων.
ΠΗΓΗ: avgi.gr