Την αισιοδοξία ότι οι προσπάθειες συνεργασίας που γίνονται αυτήν την περίοδο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, θα καταλήξουν σε μια κοινή υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιερ Λοράν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 2ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών δυνάμεων στο Μπιλμπάο.
“Δεν ψάχνουμε μια προσωπικότητα που να μιλάει στη θέση αυτών των δυνάμεων αλλά που θα σέβεται τη διαφορετικότητά τους”, σημειώνει ο Π. Λορέν και προαναγγέλλει πως μέσα στο επόμενο δίμηνο οι συζητήσεις αναμένεται να εντατικοποιηθούν στο ΚΕΑ και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. “Όλο και περισσότερες δυνάμεις διαπιστώνουν πως εάν δε ληφθούν νέες πρωτοβουλίες, θα είναι οι πιο σκοτεινές δυνάμεις, οι ακροδεξιές και ξενοφοβικές που θα κερδίσουν από το θυμό των ευρωπαϊκών λαών” επισημαίνει ο ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, υποστηρίζοντας πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, όπως είναι το Φόρουμ στο Μπιλμπάο.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Πιερ Λοράν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Χριστίνα Βασιλάκη:
Ερ. : Όπως ακριβώς γίνεται σε αυτό Φόρουμ, έτσι και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες προκειμένου να δημιουργηθεί μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Πιστεύετε ότι υπάρχει ο χώρος για κάτι τέτοιο;
Απ. :Ναι πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για νέες προσπάθειες σύγκλισης μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη. Γιατί η πολιτική κρίση της Ευρώπης δεν ευνοεί τη συνέχιση της εξάπλωσης της φιλελεύθερης μανίας στην Ευρώπη. Και έτσι όλο και περισσότερες δυνάμεις διαπιστώνουν πως εάν δεν ληφθούν νέες πρωτοβουλίες, θα είναι οι πιο σκοτεινές δυνάμεις, οι ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις, που θα κερδίσουν από το θυμό των ευρωπαϊκών λαών. Επομένως, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που μάχονται για μια Ευρώπη πιο κοινωνική, δημοκρατική, οικολογική και αλληλέγγυα και που θέλουν να ανοίξουν ένα νέο δρόμο. Αλλά για να γίνει αυτό πιο συγκεκριμένο πρέπει να πάρουμε καινούργιες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως κάνουμε εδώ στο Φόρουμ του Μπιλπμπάο.
Ερ. :Πώς μπορεί μια συμμαχία σαν κι αυτή να έχει πραγματικό αποτέλεσμα μετά τις ευρωεκλογές, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Η ιδέα για έναν κοινό υποψήφιο έχει εγκαταληφθεί;
Απ.: Ελπίζω πως δεν έχει εγκαταλειφθεί. Πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό. Οι δυνάμεις που θέλουμε να ενώσουμε είναι αριστερές και οικολογικές δυνάμεις που δε θέλουν ούτε τη φιλελεύθερη μανία και λιτότητα ούτε τις οπισθοδρομικές και ξενοφοβικές λύσεις της άκρας δεξιάς. Αυτές οι δυνάμεις είναι ποικίλες. Προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες, έχουν γαλουχηθεί σε διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες και άρα ξέρουμε ότι να τις ενώσουμε και να τους δώσουμε κάποιου τύπου κοινό πρόσωπο όπως ένα “κορυφαίο υποψήφιο” (spitzenkandidat), δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Ελπίζω, όμως, ότι η συζήτηση τους επόμενους μήνες θα επιτρέψει την εύρεση ενός κοινού προσώπου. Για μένα, για να τα καταφέρουμε, πρέπει αυτό το πρόσωπο να δεχτεί ακριβώς να εκπροσωπήσει διαφορετικές δυνάμεις. Δεν ψάχνουμε μια προσωπικότητα που να μιλάει στη θέση αυτών των δυνάμεων αλλά που θα σέβεται τη διαφορετικότητα αυτών που θα δεχτούν να την υποστηρίξουν. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό και θα είναι αναγκαίο προκειμένου να πάρουμε τη θέση που πρέπει να πάρουμε εν όψει των ευρωεκλογών.
Ερ.: Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς βρίσκεται σε συζητήσεις για υποψηφίους; Υπάρχουν ονόματα; Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη ανακοινώσει ως “κορυφαίο υποψήφιο” το Φρανς Τίμερμανς, ενώ φαίνεται πως θα επαναληφθεί και η υποψηφιότητα της Σκα Κέλερ για τους Πράσινους. Πότε περιμένουμε αποφάσεις;
Απ.: Αυτή η συζήτηση θα επιταχυνθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν βήματα στη συζήτηση στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς το Δεκέμβριο και αν θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθέν το αργότερο τον Ιανουάριο.
Ερ.: Βλέπετε κάποιο κίνδυνο για την ιδεολογική ταυτότητα της Αριστεράς στο πλαίσιο αυτού του “πειράματος” συνεργασίας με κόμματα σοσιαλδημοκρατικά που στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας με τη φιλελεύθερη δεξιά;
Απ.: Είναι σίγουρο ότι η Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε κρίση σε πολλά κόμματα των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και σε επίπεδο ΕΕ γιατί έχουν συμμετάσχει σε συνασπισμούς που έχουν φέρει την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Αλλά υπάρχουν σοσιαλιστικές δυνάμεις που αποσυνδέονται κομμάτι-κομμάτι από αυτό το κυρίαρχο ρεύμα και που εργάζονται μαζί μας. Υπάρχουν στο Ευρωκοινοβούλιο, υπάρχουν σε διάφορες χώρες. Εάν λοιπόν πρόκειται για μια ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των αριστερών δυνάμεων, των οικολογικών και αυτών των σοσιαλιστικών δυνάμεων που έχουν αποτραβηχτεί πραγματικά από τους φιλελεύθερους προσανατολισμούς, πιστεύω πως αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι αποτελεσματική. Οι συζητήσεις που διεξάγουμε και οι πολιτικές πρωτοβουλίες όπως αυτή του Φόρουμ στο Μπιλμπάο αποτελούν ακριβώς αυτούς τους χώρους, όπου θα επιβεβαιώσουμε πως οι κοινοί στόχοι που βάζουμε είναι πραγματικά ειλικρινείς και μπορούν να γίνουν σεβαστοί απ’ όλους.