Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρώτη συνεδρίαση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 11 το πρωί και σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα ανοίξει κατάλογος συνολικά 15 ομιλητών, αναλόγως με την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν σε έναν κύκλο χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας. Στη συζήτηση, αναμένεται, μετά το μεσημέρι, να παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Η Ολομέλεια, θα ορίσει την προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαρτίζεται από 46 μέλη και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη λήψη της απόφασης με την οποία θα καθορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της Έκθεσης της Επιτροπής στην Ολομέλεια. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχει ήδη προϊδεάσει ότι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός δύο μηνών, προκειμένου, με τις προβλεπόμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, να “πέσει” η αυλαία το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.
Το πρωί της Πέμπτης, η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος συνεδριάζει ώστε να εκλέξει το προεδρείο της και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της. Η πρόταση αναμένεται να είναι δύο μήνες, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αναθεωρητέες διατάξεις με χρονική απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη.
Συγκλίσεις και αποκλίσεις
Σημεία αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών, το άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, αλλά κι αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την οποία διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών με στόχο την κατάργηση της σύντομης προθεσμίας παραγραφής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν όμως ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να συμπεριλάβει και προτάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ όπως η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία. Από την μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κάθετα με οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αν κι οι ΑΝΕΛ έχουν περιλάβει την αναθεώρηση του άρθρου 16 στις δικές τους προτάσεις.
Αντίθετα, οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με την αναθεώρηση του άρθρου 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα συντασσόμενοι ουσιαστικά με την θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στο ίδιο κλίμα κινείται κι η ΝΔ που θεωρεί ότι όποια προβλήματα υπάρχουν στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας μπορούν να λυθούν με απλό νόμο.
Σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι κι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα και πάλι συμφωνούν στην ουσία της αλλαγής. Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης αξιοποίησαν την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014 για να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές.
Η πρόταση της ΝΔ συνδέεται με την επιθυμία της για σταθερούς εκλογικούς κύκλους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια μακρά διαδικασία ψηφοφοριών με αυξημένη πλειοψηφία πριν υπάρξει προσφυγή στην λαϊκή ψήφο. Αντίθετα, οι ΑΝΕΛ προτείνουν ξεκάθαρα εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό παράλληλα με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του με δυνατότητα να προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και να αναπέμπει στην Βουλή ψηφισμένα νομοσχέδια για να ψηφιστούν με ευρύτερη πλειοψηφία ή να μην ισχύσουν.