Ευρύτατη πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία ζητάει την περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά για τις υπερτιμολογημένες αρθροσκοπήσεις. Παράλληλα, η πλειοψηφία της Επιτροπής ζητάει τη διερεύνηση και των πράξεων του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη.
Έτσι η Ν.Δ. βρέθηκε χθες απομονωμένη, να είναι το μόνο κόμμα που στο σκάνδαλο των αρθροσκοπήσεων τα βλέπει «όλα καλώς καμωμένα»…
Αύριο συνεδριάζει εκ νέου η Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να συζητήσει το πόρισμα για το φάρμακο και τη Novartis. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη, ακόμη αναμένεται η έκθεση που έχει ζητηθεί από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου για τα έγγραφα που βρέθηκαν σε κρυμμένη αποθήκη του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Χθες η Ν.Δ. προσπάθησε να εμπλέξει τον Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη στην υπόθεση Σαλμά, ενώ το ίδιο προσπάθησε να κάνει και το ΠΑΣΟΚ, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου στην εισήγησή της να τάσσεται υπέρ της συνέχισης της έρευνας από τη Δικαιοσύνη, αλλά στο πόρισμά της να γράφει άλλα!
Συνολικά τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη των υποθέσεων για τον Μ. Σαλμά ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ (προφορικά…), ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ποτάμι. Υπογραμμίζεται ότι οι ελεγχόμενες πράξεις του βουλευτή της Ν.Δ. έγιναν όταν δεν ήταν υπουργός, επομένως δεν εμπίπτουν στις σύντομες παραγραφές που προσδιορίζονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά αρκεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας.
Αν. Μιχαηλίδης: Να αναζητηθούν και δικαστικά τα χρήματα
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι η αρθροσκοπική εξέταση έκανε 300 ευρώ, αλλά η συγκεκριμένη εξέταση τιμολογήθηκε στο ιατρείο συμφερόντων Σαλμά στα 1.500 ευρώ προκαλώντας ζημία ύψους 825.000 ευρώ στο Δημόσιο. Για να φτάσει η τιμολόγηση στα 1.500 ευρώ η υπουργική απόφαση Βορίδη – Γρηγοράκου δεν έλαβε υπ’ όψιν τις ενστάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, αλλά βασίστηκε μόνο στην ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Επίσης για άγνωστο λόγο η υπουργική απόφαση δεν δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ!
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει περαιτέρω διερεύνηση για να διακριβωθεί αν ο Μ. Σαλμάς είχε οικονομικό όφελος από την υπερκοστολόγηση. Επισημαίνεται ότι μέσα σε μόλις 15 μήνες εκδόθηκαν 550 παραπεμπτικά για διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, οι οποίες γίνονταν σε ιατρείο που συστεγαζόταν με το δικό του και ανήκε σε συγγενείς του Μ. Σαλμά! Ο Αν. Μιχαηλίδης τόνισε ότι πρέπει «να επιστραφούν στο ακέραιο τα χρήματα ακόμα και δια της δικαστικής οδού και να αναζητηθεί η κίνηση κεφαλαίων όλων των μετόχων εταιρειών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση».
Εμφατική ήταν η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου στο σκάνδαλο με τις αρθροσκοπήσεις. «Πρέπει να υπάρξει τιμωρία εκ μέρους της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν βιαζόμαστε να τιμωρήσουμε. Νιάου-νιάου στα κεραμίδια κάνει ότι ο Σαλμάς γνώριζε για την υπερκοστολόγηση και έσπευσε να επωφεληθεί. Οι διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις είναι χαρακτηριστική περίπτωση του τρόπου που η Ελλάδα οδηγήθηκε στα ελλείμματα», τόνισε.
Όσον αφορά τον Μ. Βορίδη, ο Αν. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι «η θέση του βασίζεται σε επιφανειακή ερμηνεία των ενστάσεων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις».
Ν.Δ.: Φταίνε… Ξανθός – Πολάκης!
Η Ν.Δ. πέταξε την μπάλα στην εξέδρα μιλώντας για ευθύνες του Αν. Ξανθού και του Π. Πολάκη! Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι η μείωση της τιμής της εξέτασης έγινε από στελέχη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και εγκάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι προκάλεσε ζημία επειδή η εξέταση σταμάτησε να γίνεται καθώς κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη από τους ιδιώτες και ότι αυθαίρετα τιμολόγησε στα 300 ευρώ την εξέταση. Και φυσικά ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ούτε πολιτική ούτε ποινική ευθύνη στους Μ. Βορίδη και Μ. Σαλμά.
Άλλα λέει το πόρισμα ΠΑΣΟΚ, άλλα είπε η Χριστοφιλοπούλου!
Η υπόθεση Σαλμά «γεννά σοβαρά ερωτηματικά και υπόνοιες για συμπαιγνία και μεθοδεύσεις» και «συνιστά επίμεμπτη ηθικά στάση», εκτίμησε από το ΠΑΣΟΚ η εισηγητής του Εύη Χριστοφιλοπούλου, ζητώντας διαβίβαση του πορίσματος στη Δικαιοσύνη. Όμως στο πόρισμα που κατέθεσε η θέση της είναι διαφορετική! Υποστηρίζει ότι «δεν προκύπτει ευθύνη των πολιτικών προσώπων», ότι δεν υπήρχε δόλος για τους Μάκη Βορίδη και Λεωνίδα Γρηγοράκο και ότι για ζημία του Δημοσίου θα έπρεπε «να αξιολογηθούν πρωτίστως οι ενέργειες και παραλείψεις των αρμοδίων αναπληρωτών υπουργών της περιόδου αυτής (Αν. Ξανθού και Π. Πολάκη)».
ΚΚΕ: Στη Δικαιοσύνη
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης πρότεινε τη διαβίβαση του φακέλου στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως θα αποδειχθούν.
ΑΝ.ΕΛΛ.: Πέταξαν στα σκουπίδια πέντε αρνητικές γνωμοδοτήσεις
«Οι Μ. Βορίδης και Λ. Γρηγοράκος είχαν πέντε αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες των υπουργείων τους. Και τις πέταξαν στα σκουπίδια. Η ιστορία αυτή βγάζει μάτια», υπογράμμισε και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Ποτάμι: Δεν προκύπτουν ευθύνες
Δεν προκύπτουν ούτε ποινικές ούτε πολιτικές ευθύνες, εκτίμησε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.
ΠΗΓΗ: avgi.gr