Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου. Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ για τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο και την υπογραφή της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Η ΕΕ διασφάλισε τα συμφέροντα ζωτικής σημασίας και για τα 27 κράτη-μέλη της» δήλωσε ο Tusk και πρόσθεσε ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ αναλύουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι σε σύντομη δήλωσή της μετά το μαραθώνιας διάρκειας (πέντε ωρών) έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε την Τετάρτη ανακοίνωσε: “Το σχέδιο της συμφωνίας της αποχώρησης ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Η συλλογική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit”.
“Αυτό το θέμα είναι αποφασιστικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον και είναι μια συμφωνία που εκπληρώνει την υπόσχεση του δημοψηφίσματος. Η απόφαση προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Είναι μια απόφαση που θα εξεταστεί ενδελεχώς αλλά η απόφαση ήταν να οικοδομήσουμε ένα μέλλον για τη χώρα μας ή να επιστρέψουμε στην πλατεία και να αποτύχουμε σε όσα υποσχέθηκε το δημοψήφισμα.
Πιστεύω ακράδαντα με το μυαλό και την καρδιά μου ότι αυτή είναι μια απόφαση που είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου”, επεσήμανε η Μέι.
https://www.facebook.com/euronews/videos/772852909735924/
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη.
Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία, πέρα από το υπουργικό συμβούλιο, πρέπει να εγκριθεί από τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να βγει και επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.
Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.
Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.
«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.
Οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι «πιθανώς» να καλέσουν σε ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ανέφερε η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ, επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών.
Η Κούνσμπεργκ είπε πως οι υποστηρικτές του Brexit είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.
«Ανώτερα στελέχη των Τόρις μου αναφέρουν ότι η οργή των Brexiteer είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται πιθανό να ζητήσουν τη διεξαγωγή ψήφου δυσπιστίας της ηγεσίας του κόμματος αύριο», τόνισε η Κούνσμπεργκ με tweet της.
Σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός υπεύθυνος του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ δεν αναμένεται πλέον να ταξιδέψει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να χαιρετήσει το σχέδιο συμφωνίας Brexit με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.
Η αντίδραση των Βρυξελλών
O Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, με την οποία του αναφέρει επίσημα ότι μετά την αποδοχή από το Ηνωμένο Βασίλειο της συμφωνίας αποχώρησης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αποφανθεί ότι “έχει επιτευχθεί αποτελεσματικής πρόοδος” στις συνομιλίες για το Brexit.
Μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της Βρετανίας για τη συμφωνία, ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τα βασικά σημεία της συμφωνίας των 585 σελίδων.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συμφωνήσει σε 5 βασικά σημεία:
- Σε ότι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών Ευρωπαίων στο ΗΒ και Βρετανών στην ΕΕ, όλοι οι πολίτες θα συνεχίσουν να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα, εφ όρου ζωής, ακόμα και αυτοί που θα εγκατασταθούν στην μια ή την άλλη περιοχή μέσα στη μεταβατική περίοδο,
- Όλες οι οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο 28 θα γίνουν σεβαστές, κάτι που σημαίνει ότι το ΗΒ θα συμβάλει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού.
- Έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, τα προσωπικά δεδομένα και τις επιμέρους συμφωνίες που έχουν να κάνουν με την ευρατόμ και άλλα στοιχεία της διαδικασίας αποχώρησης.
- Σε ότι αφορά τη “διακυβέρνηση” (εφαρμογή) της συμφωνίας, έχει αποφασιστεί ότι τις διαφορές θα λύνει μια ειδική επιτροπή και σε περιπτώσεις που διακηβεύεται το κοινοτικό δίκαιο, το Δικαστήριο της ΕΕ θα παίζει το ρολο του ως ερμηνευτής της κοινοτικής νομοθεσίας.
- Συμφωνήθηκε μια μεταβατική περίοδος, από τις 29/03/2019 που το ΗΒ θα είναι τρίτη χώρα και ως 21/12/2020, οπότε και θα διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση σε σχέση με την τελωνειακή ένωση, και την κοινή αγορά, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ, συμφωνήθηκαν και τρία πρωτόκολλα:
- Το πρώτο αφορά το Γιλβλαρτάρ και τις επιμέρους συμφωνίες Ισπανίας – ΗΒ.
- Το δεύτερο αφορά την Κύπρο και τις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις, και το οποίο διαφυλάσσει την συνέχιση των σημερινών δεδομένων για 11.000 Κύπριους πολίτες θα μπορούν να ζουν όπως και σήμερα εγκατεστημένοι στις εν λόγω περιοχές και
- Το τρίτο αφορά την Ιρλανδία, όπου όπως είπε ο Μ.Μπαρνιέ “βρήκαμε τρόπο για την αποφυγή σκληρού συνόρου”.
Σε σχέση με τη Νήσο της Ιρλανδίας οι δύο πλευρές δεσμεύονται να βρουν μια μόνιμη λύση στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΗΒ- ΕΕ, αν δεν την έχουν βρει μέχρι τότε, μπορούν να ζητήσουν επέκταση της μεταβατικής περιόδου και “αν και πάλι δεν τα έχουμε βρει, τότε μπαίνει σε ισχύ το λεγόμενο backstop”, είπε ο Μ.Μπαρνιέ.
Η λύση τύπου backstop προβλέπει τον κανονιστικό και τελωνειακό εναρμονισμό της Β. Ιρλανδίας με την ΕΕ, κάτι που συνεπάγεται και πρόσβαση της Β. Ιρλανδίας στην κοινή αγορά μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ο ΗΒ θα είναι υπεύθυνο να εφαρμόσει το κοινοτικό τελωνειακό δίκαιο στη Β. Ιρλανδία και οι πολίτες στη νήσο της Ιρλανδίας θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα.
Τέλος σε ότι αφορά τη “μελλοντική σχέση”, αυτή θα αρχίσει αν συζητείται από τις 29/03/2018 και θα έχει αντικείμενο τη συμφωνία επί μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, με τελωνειακή συνεργασία, χωρίς ποσοστώσεις και δασμούς, μεταξύ άλλων.
ΠΗΓΗ: news247.gr, real.gr