Μείζον πολιτικό ζήτημα προέκυψε στο τέλος των ομιλιών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρώτη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός έλαβε τον λόγο υποστηρίζοντας το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή ανεξαρτήτως κυβερνητικής πλειοψηφίας η επόμενη Βουλή δεν θα μπορεί να αναθεωρήσει το Σύνταγμα κατά το δοκούν αλλά θα δεσμεύεται ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης από την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
“Η υπερψήφιση στην προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και ως προς την κατεύθυνση. Έχω να σας καταθέσω σχετικό σημείωμα του καθηγητή της Νομικής Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου με τίτλο “η δέσμευση της Βουλής από τις προτάσεις της κατευθύνουσας Βουλής”. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ήδη απόφαση του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου που κάνει αυτή την ερμηνεία. Ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση” είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.
Προς ενίσχυση του επιχειρήματός του μάλιστα ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε και ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2001 υποστηρίζοντας ότι είχε την ίδια άποψη φέρνονατς ως παράδειγμα την αναθεώρηση του 1985: “Ας θυμηθούμε την αναθεώρηση του 85. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη μείωση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν υποτεθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχανε τις εκλογές του 85 και ερχόταν η Ν.Δ θα μπορούσαμε να έχουμε αλλαγή του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της αύξησης αρμοδιοτήτων; Ασφαλώς όχι. Αυτά έλεγε τότε ο κ. Βενιζέλος. Οπότε κε Μητσοτάκη μαζέψτε καλύτερα τα επιχειρήματά σας”.
Η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη ήταν άμεση. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα λέγοντάς του ότι η πρόταση που εξέφρασε είναι άποψη ακραία μειοψηφική στις τάξεις των συνταγματολόγων και ανέγνωσε απόσπασμα από σύγγραμμα του Δημήτρη Τσάτσου: ” Ο προσδιορισμός των υπό αναθεώρηση άρθρων δεσμεύει τη Βουλή, η οποία δεν μπορεί να προσθέσει νέες διατάξεις. Μπορεί όμως να προσδώσει στην αναθεώρηση νέο και διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο που έδωσε η προτείνουσα Βουλή” είπε ο κ. Μητσοτάκης καταθέτοντας μάλιστα και σχετικές απόψεις στο ίδιο πνεύμα του Αριστόβουλου Μάνεση και του Αντώνη Μανιτάκη. ”
Αν κινηθείτε στη διαδικασία την οποία προσδιορίσατε τινάζετε τη συνταγματική αναθεώρηση στον αέρα. Σε καμία περίπτωση η Ν.Δ δεν πρόκειται να δεχθεί αυτή την ερμηνεία διότι αντιβαίνει πλήρως στη συνταγματική τάξη” κατέληξε ο Πρόεδρος της Ν.Δ.
ΠΗΓΗ: real.gr