Ηχηρό όχι στην Ακροδεξιά είπαν τα δύο από τα τέσσερα κόμματα της σουηδικής Κεντροδεξιάς, μπλοκάροντας την απόπειρα του ηγέτη τού δεξιού συνασπισμού Ουλφ Κρίστερσον να συγκυβερνήσει ή να κυβερνήσει με την ανοχή ενός κόμματος που έχει ναζιστικές ρίζες και καλλιεργεί συστηματικά την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Η καταψήφιση του Κρίστερσον φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές, καθώς απέβησαν άκαρπες όλες οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 9ης Σεπτεμβρίου, από τις οποίες βγήκε ενισχυμένη η Ακροδεξιά, διεκδικώντας μάλιστα ρόλο ρυθμιστή στο παραδοσιακό δίπολο Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς.
Ταυτόχρονα αποτελεί ένα μήνυμα προς τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης που φλερτάρουν με την Ακροδεξιά προκειμένου να κερδίσουν την εξουσία, «ξεπλένοντας» νοσταλγούς του Χίτλερ και άλλα φασιστικά μορφώματα.
Στην απόπειρά του να σχηματίσει κυβέρνηση που θα απομάκρυνε τους σοσιαλδημοκράτες από την εξουσία, ο Κρίστερσον έλαβε μόνο 154 ψήφους υπέρ, ενώ καταψηφίστηκε από 195 βουλευτές. Τον Ουλφ Κρίστερσον στήριξαν το Μετριοπαθές Κόμμα του που έχει 70 βουλευτές, οι Χριστιανοδημοκράτες (22 έδρες) και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών. Αλλά το Κεντρώο Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τους άλλους κεντροδεξιούς εταίρους, συμπαρατάχθηκαν με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το Αριστερό Κόμμα, «μαυρίζοντας» τον Κρίστερσον και απομακρύνοντας τον εφιάλτη της εισόδου της Ακροδεξιάς σε ακόμα μία κυβέρνηση της Ευρώπης.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την απόπειρα είχε ο πρόεδρος της σουηδικής Βουλής Αντρέας Νορλέν, ο οποίος αναδείχθηκε στο αξίωμα με τις ψήφους και της Ακροδεξιάς και ανέλαβε πρωτοβουλίες για να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το γεγονός ότι ο Κρίστερσον έφτασε μέχρι τη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης φανερώνει ότι οι διαβουλεύσεις του με την Ακροδεξιά είχαν προχωρήσει σημαντικά και ότι επιχείρησε να εκβιάσει τη στήριξη των εταίρων του με το δίλημμα «στην αντιπολίτευση ή την εξουσία». Ο 54χρονος Κρίστερσον έκανε λόγο για μια «χαμένη ευκαιρία» και πρόσθεσε ότι η διαίρεση της κεντροδεξιάς συμμαχίας «είναι η σοβαρότερη κρίση που έχω γνωρίσει στην πολιτική ζωή μου».
Η επικεφαλής των Κεντρώων Άνι Λεφ υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να μην συγκυβερνήσουν με την Ακροδεξιά λέγοντας ότι «η ψηφοφορία δεν ήταν για να εμποδίσουμε τον Ουλφ Κρίστερσον να γίνει πρωθυπουργός, αλλά για να εμποδίσουμε τους Δημοκράτες της Σουηδίας να αποκτήσουν επιρροή». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Γιαν Μπγιόρκλουν δήλωσε ότι με λύπη καταψήφισε τον εταίρο Κρίστερσον, αλλά η ψηφοφορία αφορούσε κάτι πολύ πιο σημαντικό, την υπεράσπιση των φιλελεύθερων αξιών απέναντι στην άνοδο του ακροδεξιού εθνικισμού.
Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία της Σουηδίας που ένας υποψήφιος πρωθυπουργός, ο οποίος προτείνεται από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, απορρίπτεται από τη Ρίκσνταγκ, τη σουηδική Βουλή. Ο Ουλφ Κρίστερσον είχε ήδη αποτύχει να εκλεγεί στις 14 Οκτωβρίου έπειτα από άτυπες διαπραγματεύσεις, το ίδιο και ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν στις 29 Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να προτείνει άλλες τρεις υποψηφιότητες για να βρεθεί μια πολιτική λύση πριν προκηρύξει νέες εκλογές. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, την πρωτοβουλία μπορεί να αναλάβει εκ νέου ο σοσιαλδημοκράτης Λεβέν ή η κεντρώα Λεφ. Ο Αντρέας Νόρλεν δήλωσε ότι θα έχει σήμερα έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν ανακοινώσει το επόμενο βήμα του.