Την κατασκευή Κέντρων Υγείας μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο, νέου ΚΥΤ στη Σάμο με ταυτόχρονο κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου αλλά και ακόμα ένα πρόγραμμα για στέγαση αναγνωρισμένων προσφύγων προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας κατά τη χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσίασε αριθμητικά στοιχεία για τον προσφυγικό πληθυσμό στη χώρα και τις μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα, τον σχεδιασμό, επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, την ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και στόχους για το άμεσο διάστημα σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα.
Όπως ανέφερε ο Δ. Βίτσας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019 θα οργανώσουν «ένα μικρό ή αλλού μεγαλύτερο Κέντρου Υγείας» μέσα σε κάθε ΚΥΤ στα νησιά για άμεση φροντίδα υγείας ώστε να μην υπερφορτώνονται τα τοπικά νοσοκομεία με περιστατικά όπως ένα απλό κρυολόγημα, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σχετικά με την αύξηση θέσεων φιλοξενίας, σημείωσε ότι μαζί με το πρόγραμμα «Εστία»- δηλαδή τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα- έχουν δημιουργήσει ή δημιουργούν «24.000 νέες θέσεις φιλοξενίας πολλών επιπέδων», υπολογίζοντας παράλληλα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μεταφερθεί 6.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά.
Επιπλέον, μίλησε για τη δημιουργία 5.000 θέσεων φιλοξενίας, ενός προγράμματος «Ήλιος 2» για αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Στη χώρα μας διαμένουν περίπου 10.000 άνθρωποι με άσυλο, όπως τόνισε, εξηγώντας ότι πρόκειται για τρόπο αποσυμφόρησης του συστήματος, που θα αφήσει θέσεις άδειες για πρόσφυγες από τα νησιά και συμπληρώνοντας ότι θα συνοδεύεται με πρόγραμμα ένταξης, πέραν της διαμονής για έξι μήνες σε διαμερίσματα. Στο πλαίσιο της ένταξης, μάλιστα, μίλησε για τη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς αγροτικές εργασίες που δεν προτιμούνται από τους Έλληνες.
Μεγάλη αύξηση αφίξεων στον Έβρο
Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από την 1η Ιανουαρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2018 έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 28.031 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα οι μεταφορές προς την ενδοχώρα ανήλθαν σε 23.014. Επίσης, έγιναν 290 επιστροφές προς την Τουρκία και 886 εθελούσιες επιστροφές στις χώρες καταγωγής. Επιπλέον, με βάση τη συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας του περασμένου Αυγούστου έγιναν 177 οικογενειακές επανενώσεις στη Γερμανία και επιστράφησαν στην Ελλάδα τέσσερα άτομα.
Το μεγάλο ζήτημα για το 2018 είναι η μεγάλη αύξηση των αφίξεων στον Έβρο, επισήμανε. Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 14.250 αφίξεις στη χώρα μέσω του Έβρου, αν και οι πραγματικές εισροές είναι μεγαλύτερες και υπολογίζονται σε 16.300. Το 2017 οι αντίστοιχες καταγεγραμμένες αφίξεις ανήλθαν σε 5.500.
Σημείωσε ότι σκοπός τους είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας των μεταφορών από τα νησιά, ενώ ανέφερε ότι υπολογίζουν πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά 16.899 άτομα, εκ των οποίων 13.846 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Όπως είπε, στις 5 Νοεμβρίου 2018 έγινε απογραφή διαμενόντων στα ΚΥΤ με βοήθεια της αστυνομίας και της Υ.Α. και ΔΟΜ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη τόσο ενδελεχή απογραφή και τη χαρακτήρισε «εργαλείο για καλύτερη διαχείριση των ζητημάτων» των ΚΥΤ.
Νομοθετικές πρωτοβουλίες, νέο ΚΥΤ Σάμου και αναμόρφωση Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής
Ο υπουργός μίλησε για σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, με κυριότερη αυτή που αφορά την ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η οποία θα λειτουργεί ως αυτοτελής διεύθυνση του υπουργείου και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό και όχι στη Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Μέσα στο 2019 αναμένεται επίσης, όπως είπε, η λειτουργία νέου ΚΥΤ στη Σάμο, με ταυτόχρονο κλείσιμο του παλιού στο Βαθύ και επιστροφή του στον δήμο. Το νέο κέντρο θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 1.200 ατόμων, ενώ μέρος του παλιού εξοπλισμού είτε θα παραμείνει και θα δοθεί στον δήμο, είτε θα μεταφερθεί αλλού στην Ελλάδα για να δημιουργηθεί απόθεμα, όπως είπε, για έκτακτες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε μίλησε για αξιοποίηση και άδειων κτηρίων του ΕΦΚΑ που σε επόμενη φάση ίσως χρησιμοποιηθούν από το κράτος για άλλες χρήσεις.
Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να τελειώσει και ο βιολογικός καθαρισμός στη Μόρια, ενώ πρόσφατα το υπουργείο προχώρησε στη δημοσίευση απόφασης για τον καθορισμό νέων κανόνων λειτουργίας του μητρώου ελληνικών και ξένων ΜΚΟ που συμβάλουν στον έλεγχο ουσιαστικά.
Ευρώπη και Τουρκία
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες στην Ε.Ε. στις οποίες προωθείται η λογική της αλληλεγγύης και της ανακατανομής των ευθυνών, με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις και κόντρα στις αρνήσεις ορισμένων χωρών που έχουν μπλοκάρει και τη συζήτηση για το Δουβλίνο 4.
Όπως είπε, στην τελευταία άτυπη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών πρότεινε στο ζήτημα της ανακατανομής να προχωρήσουν σε συνεργασία όσες χώρες συμφωνούν, οι οποίες ο ίδιος εκτιμά πως ανέρχονται σε τουλάχιστον 16.
Σε σχέση με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι προώθηση λύσεων στην Ε.Ε. που δεν παίρνουν υπόψη τους την Τουρκία είναι ατελέσφορες. Αναφερόμενος δε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι κατέληξαν ότι συμφωνούν και οι δύο πως πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και ότι πρέπει συνεργαστούν περισσότερο στη διαχείριση των ροών. Μίλησε μάλιστα για απευθείας συνεργασία του Λιμενικού σε κάθε νησί με την απέναντι όχθη, ενώ πρόσθεσε ότι έγινε δεκτή η πρόταση στον Τούρκο ομόλογό του να επανεκκινήσουν μια σειρά διαδικασίες διμερών επαφών στον Έβρο μεταξύ Αστυνομίας και τούρκικης στρατοχωροφυλακής, αυξάνοντας τις διαδικασίες του καπετάν Αντρέεβο.
ΠΗΓΗ: avgi.gr