Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα μιλά για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι η πορεία των ελληνογερμανικών σχέσεων την περίοδο της κρίσης “ήταν μια δύσκολη πορεία”.
“Χωρίς πολύ στενή ελληνο-γερμανική συνεργασία δεν θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την προσφυγική κρίση στην πλέον δραματική στιγμή της, όταν καθημερινά περνούσαν χιλιάδες πρόσφυγες”, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γενς Πλέτνερ.
“Η στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου υπήρξε σημαντική προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης”, λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης και σημειώνει πως “ακόμα και σήμερα στεκόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο προκειμένου να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ζήτημα, με δίκαιη κατανομή του βάρους από όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η κοινή μας θέση, η ελληνο-γερμανική θέση”.
Χώρος για ενεργές πολιτικές με πλεόνασμα άνω του 3,5%
“Όσο η Ελλάδα πάει πάνω από το 3,5% σε πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει χώρος για ενεργές πολιτικές. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για ποιον λόγο θα ξοδέψει αυτά τα χρήματα”, λέει ακόμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερμανός πρέσβης και προσθέτει: “Θεωρώ ότι όλα τα μέτρα που δημιουργούν χώρο για επιχειρηματικές δραστηριότητες, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, παράγουν περισσότερα έσοδα για το κράτος μέσω της αυξανόμενης ανάπτυξης, είναι πολύ θετικά”.
Ο κ. Πλέτνερ χαρακτηρίζει “σημαντική επιτυχία την ολοκλήρωση του προγράμματος, ένα σημαντικό ορόσημο”, σημειώνοντας παράλληλα ότι “όλοι κατανοούν ότι απομένει πολύς δρόμος να διανυθεί”.
“Αυτό που κατά την άποψή μου είναι τώρα σημαντικό είναι όλα αυτά που έχουν επιτευχθεί -και είναι πολλά- να μην τεθούν σε κίνδυνο αποδυναμώνοντας τις προσπάθειες συνέχισης του εκσυγχρονισμού της διοίκησης, εφαρμογής δημοσιονομικής πειθαρχίας και του να μην ξοδεύεις περισσότερα από όσα έχεις”, υπογραμμίζει, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να μένει κανείς εντός πορείας καθώς “αν επιστρέψεις στο παρελθόν όλες οι θυσίες θα είναι μάταιες”.
Σε σταθερή βάση σήμερα οι ελληνογερμανικές σχέσεις
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2018, ο Γερμανός πρέσβης παραδέχθηκε ότι η πορεία των ελληνογερμανικών σχέσεων την περίοδο της κρίσης “ήταν μια δύσκολη πορεία” καθώς “άσχημα πράγματα ειπώθηκαν και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μου”, αλλά “αυτά όλα είναι ευτυχώς πίσω μας”.
Σήμερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πλέτνερ, “έχουμε σταθερή βάση, είμαστε εταίροι, είμαστε φίλοι και θέλω να δω τη σχέση μας να αναπτύσσεται. Θέλω να βγούμε από την κατάσταση της κρίσης- πρώτα η οικονομική κρίση, μετά η μεταναστευτική κρίση”.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, “θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που να κοιτάνε προς το μέλλον, όπου οι νέοι μας άνθρωποι μαζί, χέρι- χέρι, χτίζουν την Ευρώπη που οραματιζόμαστε. Μια ελεύθερη Ευρώπη, μια δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη της έννομης τάξης. Μια Ευρώπη που είναι προοδευτική και που δεν στηρίζεται στον εθνικισμό. Έτσι βλέπω το μέλλον μας, πλάι- πλάι”.
Οι πιο σημαντικές οι επικείμενες ευρωεκλογές
Ο κ. Πλέτνερ αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, λέγοντας πως θα είναι “ίσως οι πλέον σημαντικές ευρωπαϊκές εκλογές επειδή οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ψηφίσουν υπέρ των φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων”.
“Υπάρχουν πολλοί τρόποι να οικοδομήσει κανείς την Ευρώπη αλλά ο βασικός τρόπος θα πρέπει να είναι να “επιτεθούμε” στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας από κοινού. Ή (να δούμε) εάν θα ψηφίσουν (οι Ευρωπαίοι πολίτες) υπέρ κομμάτων που πιστεύουν ότι τα εθνικά κράτη μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα μόνα τους. Η κυβέρνησή μου θεωρεί ότι αυτός είναι ο λάθος τρόπος. Η συνεργασία είναι ο καλύτερος τρόπος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης.
Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει “οι πολίτες να έχουν πλήρη επίγνωση αυτής της επιλογής και να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας τι χρωστάμε στην ΕΕ, τι χρωστάμε στην ένωσή μας στην Ευρώπη και ότι μαζί αποφασίζουμε εάν θέλουμε να υπερασπιστούμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”.