Η Διοίκηση και το Γραφείο Εκπαίδευσης του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου παρέχει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Πρώτες Βοήθειες για παιδιά», σε όσους από τους εκπαιδευτικούς, τους προπονητές και τους γονείς των παιδιών που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενδιαφέρονται.
Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή θεωρητικών και πρακτικών πληροφοριών, σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες, σε εκείνους που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά. Επίσης, η συνεργασία των δύο βασικών φορέων Υγείας και Παιδείας, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, σε θέματα υγείας των παιδιών με στόχο την αναβάθμιση της υγείας και της εκπαίδευσης στην κοινότητα.
Από τον Ιανουάριο του 2015 ως τον Ιούνιο του 2018 ολοκληρώθηκαν τέσσερις κύκλοι του καινοτόμου προγράμματος του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου με θέμα «Πρώτες Βοήθειες για παιδιά» (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με το υπ’ Αριθμ. Πρωτ. Φ5/768/185636/Δ1).
Συνολικά, από την έναρξη της διεξαγωγής του προγράμματος (Ιανουάριος 2015), έχουν εκπαιδευτεί στην παροχή Πρώτων Βοηθειών 2.286 άτομα, ενήλικες (839) και παιδιά (1.447 μαθητές).
Η υπεύθυνη του προγράμματος Κορώνη Χρυσάνθη-Βασιλική και όλη η εκπαιδευτική ομάδα των νοσηλευτών-ριών (Βαλαράκου Ευαγγελία, Ζαφειροπούλου Αφροδίτη, Καυκά αικατερίνη, Κυπαρίσση Χαρίκλεια, Λάμπρου Χρυσούλα, Μίχτη Άννα, Μουστάκα Ευγενία, Νικολάου Άρτεμις, Σακκάς Σπυρίδων, Τραγάλου Αργυρώ και Χαρανά Αικατερίνη) και ο ψυχολόγος Βλειώρας Γεώργιος (στατιστική ανάλυση) εργάσθηκαν αφιλοκερδώς, με μεγάλη συνέπεια και υπευθυνότητα, διαθέτοντας και από τον ελεύθερο χρόνο τους για την εκπαίδευση μη επαγγελματιών σε ένα θέμα μείζονος σημασίας για την υγεία και την προστασία των παιδιών, σε επίπεδο κοινότητας
Αναβάθμιση των οπτικοακουστικών μέσων παρουσίασης, γίνεται πριν από κάθε νέο κύκλο μαθημάτων, λαμβάνοντας υπόψη και βελτιωτικές προτάσεις των εκπαιδευόμενων.
Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου επιθυμεί να στηρίξει διαχρονικά το πρόγραμμα, μέσα από μια οπτική ανοιχτή, εξωστρεφή και γενναιόδωρη προς τους πολίτες της Μαγνησίας.
Το πρόγραμμα πρόκειται να συνεχισθεί κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς υπάρχει και για όσο θα υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από εκπαιδευτικούς (της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), Συλλόγους Γονέων, φοιτητές των Παιδαγωγικών σχολών και σχολών Επαγγελμάτων Υγείας, προπονητές που ασχολούνται με παιδιά κ.λ.π.
Η περιγραφή του προγράμματος
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται, κάθε φορά, σε περίπου 6 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευόμενων και πραγματοποιείται τα πρωϊνά των καθημερινών.
Ο χώρος διεξαγωγής του προγράμματος θα πρέπει να είναι σχετικά ευρύχωρος και να υπάρχει δυνατότητα προβολής διαφανειών (με ήχο). Επίσης, αν υπάρχουν 2-3 στρωματάκια γυμναστικής, θα μας είναι χρήσιμα..
Στη διάρκεια του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται θεωρητική πληροφόρηση και ταυτόχρονη πρακτική επίδειξη και εξάσκηση, με τη χρήση προπλάσματος, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην παροχή Πρώτων Βοηθειών από τους συμμετέχοντες (15-30 άτομα για κάθε γκρουπ).
Η παρουσίαση των μαθημάτων και οι επιδείξεις γίνονται από επαγγελματίες νοσηλευτές-τριες οι οποίοι-ες είτε είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, Παιδιατρικής και Χειρουργικής Νοσηλευτικής Ειδικότητας, εκπαιδευτών-τριών BLS (Basic Life Support), απόφοιτες ΑΣΠΑΙΤΕ, είτε έχουν μεγάλη αντίστοιχη επαγγελματική εμπειρία.
Η συμμετοχή των εκπαιδευτών-ριών στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και δεν συνδέεται με κανένα οικονομικό όφελος.
Στην αρχή και στο τέλος του κάθε κύκλου μαθημάτων, διανέμονται ερωτηματολόγια στους συμμετέχοντες, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση του προγράμματος. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώνονται ανώνυμα και τηρούνται οι δεοντολογικοί κανόνες για τη διαφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υπ. Αριθμ. Πρωτοκόλλου Φ5/768/185636/Δ1, έπειτα από θετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής του προγράμματος για παιδιά, ηλικίας 11 ετών και άνω. Το πρόγραμμα για παιδιά είναι λιγότερης ύλης και γίνεται με τρόπο διαδραστικό.
Τηλ. Επικοινωνίας για πληροφορίες και συμμετοχή στο πρόγραμμα:
Χρυσάνθη Κορώνη: 2421352174, 2421352045 (8π.μ.-4μ.μ.), 6936699706