Στους ενδοιασμούς των χωρών του Βορρά και στις “απειλές” της Ιταλίας φαίνεται να σκοντάφτει η γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη.
Στο χθεσινό Eurogroup -που ήταν αφιερωμένο στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης ενόψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου- οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας παρουσίασαν την κοινή τους πρόταση για ένα ξεχωριστό δημοσιονομικό εργαλείο που θα βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης στην ανταγωνιστικότητα, τη μεγαλύτερη σύγκλιση και τη σταθεροποίηση σε περίπτωση κρίσης.
Ωστόσο, στην εν λόγω πρόταση εξέφρασαν επιφυλάξεις οι “πλούσιοι” του Βορρά με επικεφαλής την Ολλανδία, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για μεταφορά των χρημάτων προς τις φτωχότερες χώρες. “Πρέπει να πειστούμε ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το συμφέρον των Ολλανδών πολιτών. Αν όχι, εμείς θα είμαστε έξω” δήλωσε χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα.
Εν μέσω διαξιφισμών με την Ευρωζώνη για τον δικό της προϋπολογισμό, και η ιταλική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αντιταχθεί στα γαλλογερμανικά σχέδια για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Στον αντίποδα πάντως βρέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία άλλωστε έχει και η ίδια καταθέσει σχετικές προτάσεις στο παρελθόν, υποστηρίζοντας μάλιστα πως σημειώθηκε σχετική πρόοδος. “Νομίζω πως ο τόνος ήταν διαφορετικός, πιο θετική η προσέγγιση” είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κάνοντας λόγο για “σημαντικό βήμα στην επίτευξη συμφωνίας”.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επανέλαβε πως σε τροχιά συμφωνίας για τον Δεκέμβριο βρίσκεται η πρόωρη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών (δηλαδή πριν από το 2024) με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου του ESM. Όπως είπε ο Μ. Σεντένο, “επιτεύχθηκε συμφωνία για τη μελλοντική συνεργασία του ESM με την Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία ο ESM θα αναλάβει ισχυρότερο ρόλο στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας σε συνεργασία με την Επιτροπή”. Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συμφωνία, “ισορροπημένη” και “εξαιρετική βάση για τη διατήρηση της καλής συνεργασίας στο μέλλον”. “Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία που εξασφαλίζει τον ισχυρό ρόλο για τον ESM που ήθελαν τα κράτη-μέλη και ταυτόχρονα σέβεται πλήρως την εντολή και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας” επισήμανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
ΠΗΓΗ: avgi.gr