Το πόρισμα για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου που δείχνει ότι προήλθε από ισχαιμικό επεισόδιο λόγω των χτυπημάτων αλλάζει άρδην τα δεδομένα και φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση κυρίως σε δύο επίπεδα. Αφενός στην έρευνα που διενεργείται στην αστυνομία για τις ευθύνες των αστυνομικών και τον τρόπο που έδρασαν στη διάρκεια του περιστατικού, αφετέρου στο κατηγορητήριο εναντίον των δύο συλληφθέντων.
Όπως αναφέρει το cnn.gr στην ΕΛ.ΑΣ τη μετατροπή της προκαταρκτικής εξέτασης σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε αργά χθες το βράδυ ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση των αστυνομικών που εμπλέκονται στο περιστατικό με τον Ζακ Κωστόπουλο.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι εννέα αστυνομικοί θα αποσπαστούν από την ομάδα ΔΙΑΣ στο επιτελείο της ΓΑΔΑ όσο θα είναι σε εξέλιξη η ένορκη διοικητική εξέταση.
Επίσης έχει ζητηθεί και έχει επισημανθεί η ένορκη διοικητική εξέταση να ολοκληρωθεί άμεσα, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.
Παράλληλα ανοίγει το δρόμο δικαστικής δίωξης όχι μόνο σε βάρος του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη που ξυλοκόπησαν το άτυχο θύμα ανηλεώς ενώ η έρευνα επεκτείνεται και στο ΕΚΑΒ που ενώ ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν αναίσθητος τον μετέφερε δεμένο ακόμη με τις χειροπέδες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα στο briefing, δήλωσε πως “κατέρρευσε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που καλλιεργούσαν αντιδραστικές και ακροδεξιές δυνάμεις” και πρόσθεσε ότι με βάση τα πορίσματα των αρχών η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα προχωρήσει τάχιστα με ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Δικαιοσύνης. “Δεν μπορώ να προεξοφλήσω χρονοδιάγραμμα ούτε να προκαταβάλλω το αποτέλεσμα των ερευνών” πρόσθεσε πάντως, χωρίς να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε κρίσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης το πόρισμα των ιατροδικαστών και σημείωσε ότι “δίνει τις πρώτες ηχηρές απαντήσεις, τόσο στην καχυποψία περί συγκάλυψης, όσο και στη μισαλλοδοξία και στην προσπάθεια διαπόμπευσης ενός ανθρώπου που δεν ζει πια.” Δήλωση για την οποία δέχθηκε κριτική, αν και φέρεται να έστελνε μήνυμα πρωτίστως στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ.
Αλλάζει το κατηγορητήριο;
Όλα τα στοιχεία βρίσκονται πλέον στα χέρια του δικαστικού λειτουργού που χειρίζεται την έρευνα, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί ποια τροπή θα πάρει η υπόθεση. Αν δηλαδή, η υπό διερεύνηση αξιόποινη πράξη θα παραμείνει το κακούργημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης ή αν θα μετατραπεί σε κάποια άλλη κατηγορία, όπως εκείνη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.
Αντίστοιχα, ο ανακριτής θα κρίνει σε αυτό το στάδιο αν την ιδιότητα του κατηγορουμένου θα έχουν μόνο ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλάδστωνος και ο γείτονας μεσίτης ή αν θα ανοίξει η βεντάλια των ερευνών και σε τρίτα πρόσωπα. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που σχεδόν από την πρώτη ημέρα, «παλεύει» η πολιτική αγωγή, η οποία επιρρίπτει ευθύνες τόσο στους αστυνομικούς που βρέθηκαν μπροστά στο περιστατικό και, σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό, χτύπησαν και αυτοί τον άτυχο 33χρονο, όσο και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε σχεδόν νεκρό, αλλά με χειροπέδες.
Πάντως, η πλευρά της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, που από θύμα επιχειρήθηκε να φανεί θύτης, θεωρεί πως το ιατροδικαστικό πόρισμα είναι ικανό να οδηγήσει σε νέες ανακριτικές κινήσεις. Όπως εξηγεί στο News247 η εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων, Άννυ Παπαρούσου, η έκθεση ουσιαστικά συνδέει άμεσα την τραγική κατάληξη του Ζακ Κωστόπουλου με τα άγρια χτυπήματα που δέχθηκε. «Επιβεβαιώνεται η αρχική θέση της πολιτικής αγωγής, ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου συνδέεται αιτιωδώς με τις σε βάρος του βιαιοπραγίες και τα χτυπήματα που δέχθηκε» επισημαίνει η νομική εκπρόσωπος της οικογένειας.
Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξουν καινούργιες δικονομικές ενέργειες που θα προχωρήσουν την έρευνα ένα βήμα περαιτέρω, θα πρέπει στο σημείο αυτό ο δικαστικός λειτουργός να μπορέσει να διαγνώσει αν υπήρξε ο ανθρωποκτόνος δόλος. Με άλλα λόγια, να καταλήξει ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν ευθεία διάθεση να σκοτώσουν το Ζακ Κωστόπουλο. Σύμφωνα με νομικές πηγές, κάτι τέτοιο θα πρέπει στηρίζεται στα όσα αναφέρει η πάγια νομολογία.