Θυελλώδης πολιτική αντιπαράθεση προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την κίνηση του ΚΙΝΑΛ -κάποιοι λένε ως αντιπερισπασμό- να ζητήσει να μάθει από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τους λόγους για τους οποίους δεν έρχεται στη Βουλή βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τη δικογραφία του C4I που εμπλέκει τρεις υπουργούς της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Από αυτή δεν έμεινε εκτός ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και η κ. Γεννηματά επιχείρησε να αντιστρέψει τα γεγονότα, ενώ οι αναταράξεις αγγίζουν σαφώς και την Πειραιώς που εμφανίζεται για ακόμη μια φορά αμήχανη επιχειρώντας με διαρροές να κρατήσει… ισορροπίες.
Αλλά ας δούμε το χρονικό….
Στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης βρίσκεται η κατάθεση αναφοράς στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από βουλευτές του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούν να μάθουν τους λόγους για τους οποίους δεν έρχεται στη Βουλή βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τη δικογραφία του C4I που εμπλέκει τρεις υπουργούς της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για τον Προκόπη Παυλόπουλο και τους Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Το γεγονός μάλιστα ότι ένας εκ των τριών είναι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδήγησε το μέγαρο Μαξίμου να εξαπολύσει οξύτατα πυρά κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ κάνοντας ανοιχτά λόγο για «συκοφαντική επίθεση εναντίον του πρώτου πολίτη της χώρας και πρωτοφανές ηθικό πολιτικό και θεσμικό ατόπημα το οποίο κλιμακώνεται με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».
Στην κυβερνητική ανακοίνωση απάντησε η Φώφη Γεννηματά εκφράζοντας έκπληξη και θλίψη εξαιτίας όπως δήλωσε στο Open TV «της προσπάθειας του Μαξίμου να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θράσος στις πολιτικές τους σκοπιμότητες», αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι η εμπλοκή του ονόματος του ΠτΔ έγινε από το ίδιο το ΚΙΝΑΛ με την παραπομπή του βουλεύματος μεταξύ άλλων και για τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Αντιστρέφοντας τις βολές κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που διαπράττει θεσμικό ατόπημα και το κόμμα της δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί το παραθεσμικό σύστημα που πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.
Η εκκωφαντική σιωπή της Πειραιώς
Την ίδια ώρα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να διατηρήσουν το «φλερτ» με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη, δεν έχουν σηκώσει το γάντι στις κατηγορίες που εξακοντίζονται κατά του κ. Καραμανλή, γεγονός που έχει προκαλέσει σφοδρή ενόχληση στο καραμανλικό στρατόπεδο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «βούλευμα υπάρχει μόνο στη φαντασία του ΚΙΝ.ΑΛΛ που το επικαλείται». Συμπλήρωσε δε ότι με απόφαση της εξεταστικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ που είχε συσταθεί το 2011 ειδικά γι αυτά τα τρία πολιτικά πρόσωπα δεν υφίσταται καμία ποινική ευθύνη.
Διαπιστώνοντας την εκκωφαντική αφωνία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για τις επιθέσεις προς τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Κώστα Καραμανλή, από την κυβέρνηση έστρεψαν τα βέλη τους και προς την πλευρά της Ν.Δ καταλογίζοντας και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ρόλο Ποντίου Πιλάτου, καλώντας τον να πάρει σαφή θέση ειδάλλως «θα συνεχίσει να συνδράμει στις επιθέσεις με την σιωπή του».
Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα η Πειραιώς μέσω πηγών και όχι με επίσημη ανακοίνωση αρκέστηκε να σημειώσει αφενός πως σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα ενώ όπως συμπλήρωνε η Ν.Δ δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην κυβερνητική επιχείρηση επιστροφή στο παρελθόν και στη λάσπη που συστηματικά πετά για να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί.
Αν κάποιοι άλλοι το κάνουν αυτό δεν αφορά ούτε τη Ν.Δ ούτε την κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά κατέληγαν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας ωστόσο «παράθυρο» για να θεωρήσει κανείς πως «παρελθόν» αποτελούν και τα ιστορικά στελέχη της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος και Κώστας Καραμανλής.
Ο ρόλος Σημίτης
Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο Κώστας Σημίτης βρίσκεται στο επίκεντρο της όσμωσης μεταξύ ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής, αποτελώντας τη συγκολλητική ουσία Φώφης Γεννηματά και Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι – με τον τρόπο τους ο καθένας – έχουν δώσει τη στήριξή τους στον πρώην Πρωθυπουργό. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ από την πλευρά της με επίσημη συνάντηση μαζί του και ο Πρόεδρος της ΝΔ με το μυστικό δείπνο στο οποίο παρακάθισαν στο ίδιο τραπέζι την ίδια ημέρα που διατάχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών του από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ουσιαστικά το ΚΙΝΑΛ ακολουθώντας τη γραμμή της αντεπίθεσης για τις έρευνες που αφορούν τον Κώστα Σημίτη και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τις οποίες η Χαριλάου Τρικούπη αποδίδει σε «καραμανλικούς» επιχειρεί να φέρει στο κάδρο της δημόσιας συζήτησης τα έργα και ημέρες της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
Δε χρειάστηκε παρά λίγες ώρες ωστόσο για να επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος η υπόθεση του C4I, την οποία ανασύρει η Χαριλάου Τρικούπη ως αντιπερισπασμό για τις δικαστικές έρευνες που αφορούν τον Κώστα Σημίτη, είναι ικανό να γυρίσει μπούμερανγκ στη Φώφη Γεννηματά.
Και τούτο, διότι λίγες ώρες μετά την έλευση της αντιπροσωπείας του ΚΙΝΑΛ στον Άρειο Πάγο, έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία πως δικογραφία που αφορά στην ανάθεση του συστήματος ασφαλείας παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, αφού ο ανακριτής φέρεται να «σκόνταψε» σε ευθύνες συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου που μετείχε στο ΚΥΣΕΑ το 2003, επί Σημίτη, έπειτα από κατάθεση που έλαβε από μάρτυρα.
Κατά τις πληροφορίες, ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατάθεσε για πολιτικό μέλος του ΚΥΣΕΑ, το 2003 δηλαδή της κυβέρνησης Σημίτη, και έδωσε στοιχεία για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος.