Με την κρίση της Ουκρανίας να φουντώνει και τον αμερικανορωσικό ανταγωνισμό να έχει εισέλθει σε νέα φάση στην ανατολική Ευρώπη, η Ουάσιγκτον πιέζει για ταχεία επίλυση ενός άλλου ζητήματος που χρονίζει στην καρδιά των Βαλκανίων, ζητώντας να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Η κυβέρνηση Τραμπ απηύθυνε συστάσεις και στις δυο πλευρές, ζητώντας παράλληλα να χαμηλώσει η ένταση που προκλήθηκε από την απόφαση της Πρίστινας να διπλασιάσει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα.
Η αμερικανική επιθυμία να βρεθεί τώρα λύση στη διένεξη, δέκα χρόνια μετά τη νατοϊκή επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και την απόσχιση του Κοσόβου, εκδηλώθηκε κατά την προχθεσινή επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Προέδρου της κοσοβαρικής οντότητας Χασίμ Θάτσι.
Ο Θάτσι έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο οποίος τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα το Κόσοβο και η Σερβία να καταλήξουν σε μια συμφωνία». Οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να βοηθήσουν αμφότερα τα μέρη να επιτύχουν αυτόν τον ιστορικό στόχο» συμπλήρωσε ο Μπόλτον μέσω Twitter, ενώ ο Θάτσι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του στον σύμβουλο του Τραμπ «για την απόλυτη υποστήριξη του Κοσόβου από αυτήν την κυβέρνηση» και σημείωσε ότι «αυτή η ιστορική ευκαιρία διαλόγου δεν πρέπει να χαθεί».
Προηγουμένως ο Θάτσι είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος ενθάρρυνε το Κόσοβο να “εκμεταλλευθεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να καταλήξει σε μια ιστορική, ολοκληρωμένη συμφωνία εξομάλυνσης (των σχέσεών του) με τη Σερβία» βάσει της διαδικασίας διαλόγου στην οποία μεσολαβεί η Ε.Ε. Παράλληλα, ο Πομπέο προέτρεψε την Πρίστινα να ανακαλέσει την ισχύ των επιπρόσθετων δασμών ύψους 100% που επέβαλε στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία την προηγούμενη εβδομάδα. Ο διπλασιασμός των δασμών πυροδότησε παραιτήσεις Σέρβων δημάρχων και διαδηλώσεις στο βόρειο Κόσοβο, ενώ η κοσοβαρική αστυνομία επέδραμε στη Μιτρόβιτσα και συνέλαβε τρεις Σέρβους για εμπλοκή στη δολοφονία, πέρυσι, του μετριοπαθούς ομοεθνούς τους πολιτικού ηγέτη Όλιβερ Ιβάνοβιτς.
«Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική ολοκλήρωση αμφότερων των χωρών στην κοινότητα των εθνών της Δύσης» διεμήνυσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παρότι η σερβική κυβέρνηση και πέντε χώρες της Ε.Ε. (ανάμεσά τους η Ελλάδα) δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση του Κοσόβου, οι Βρυξέλλες προωθούν τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, ο οποίος έφτασε μέχρι τη συζήτηση για ανταλλαγή εδαφών, αλλά προσέκρουσε σε εσωτερικές αντιδράσεις καθώς και στις έντονες επιφυλάξεις της Γερμανίας απέναντι σε μια λύση που θα οδηγούσε σε αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη. Το σχέδιο προβλέπει την ανταλλαγή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου (περίπου 80.000 κάτοικοι, οι 9 στους 10 Σέρβοι) με την Κοιλάδα του Πρέσεβο (περίπου 70.000 κάτοικοι στα σερβικά διαμερίσματα του Πρέσεβο και του Μπουγιάνοβατς, όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο, το οποίο μποϊκόταρε όμως την τελευταία απογραφή του 2011). Ωστόσο, η αμερικανική παρέμβαση φανερώνει ότι το σενάριο (πιθανώς και κάποια άλλα) παραμένουν στο τραπέζι.
ΠΗΓΗ: avgi.gr