Με τα βλέμματα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να είναι εστιασμένα στο «ιταλικό ζήτημα», συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup. Σύμφωνα με την ατζέντα, θα αξιολογηθούν, μεταξύ άλλων, οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ για το 2019. Την ίδια ώρα έτοιμη να αποδεχθεί ένα νέο στόχο, χαμηλότερο από τον αρχικά διακηρυγμένο, για το έλλειμμα του 2019 είναι η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία τα τελευταία 24ωρα δείχνει ολοένα και μεγαλύτερη διάθεση για συμβιβασμό με την ΕΕ προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις και τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών με προβλήματα, και θα υπάρξει στο τελικό κείμενο μετά τη συνεδρίαση μια δήλωση για κάθε έναν από αυτούς τους προϋπολογισμούς ξεχωριστά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς η διένεξη Ρώμης- Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 συνεχίζεται.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν επίσης για τα συμπεράσματα από την πέμπτη επίσκεψη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Κύπρο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Ισπανία, όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου η δέκατη αποστολή μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναμένεται να αφιερωθεί και στις προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αλλαγές που αναμένεται να συμφωνηθούν «μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιοι ένα χρόνο πριν, αλλά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων». Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι στόχος είναι να παραμείνει στην επικαιρότητα το επόμενο εξάμηνο, και δεν αναμένεται να συμφωνηθεί κάποιος οδικός χάρτης, όπως είχε προταθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.
Il Messaggero: Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται για συμβιβασμό
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero ο πρωθυπουργός Κόντε προετοιμάζεται ακόμα και ένα έλλειμμα της τάξης του 1,9% με 2%. Μάλιστα, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως Σαλβίνι και Ντι Μάιο, οι οποίοι ήδη με κοινό ανακοινωθέν τους εξέφρασαν τη στήριξη τους στον Ιταλό πρωθυπουργό, είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το νέο αυτό στόχο που αφενός είναι μακριά από το 2,4% που ήθελε η κυβέρνηση της Ιταλίας αλλά είναι υψηλότερος από το 1,4% που ζητούσε η ΕΕ.
Αυτό άλλωστε το επιχείρημα φέρεται πως χρησιμοποίησε ο Κόντε – όπως μεταδίδει η Il Messaggero – κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης του κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο της G 20 στην Αργεντινή.
«Στο τέλος είναι μια επιτυχία εάν σκεφτείτε ότι τον Σεπτέμβριο μας ζητούσαν να μείνουμε στο 1,4%» φέρεται να είπε ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος τους τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν στόχο που είναι κατά 0,5% υψηλότερος από αυτό που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση και που θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν αυτά που είχαν προεκλογικά εξαγγείλει και υποσχεθεί.
«Πρέπει να το κάνουμε. Τώρα έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ για να γυρίσουμε πίσω» ήταν το μήνυμα στους Σαλβίνι και ντι Μάιο του πρωθυπουργού Κόντε, ο οποίος είναι και αυτός που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, για τον Conte η διαπραγμάτευση με την ΕΕ έχει προχωρήσει ήδη αρκετά και είναι αδύνατο να την ξαναπιάσει όλη από την αρχή.
Σύμφωνα με την Corriere, κύριο μέλημα του Conte αυτή τη στιγμή είναι να αποφύγει με κάθε τρόπο την επιβολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
«Περιθώρια υπάρχουν, ο δρόμος είναι πολύ στενός αλλά ακόμα βατός» υποστηρίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria πως «η Ευρώπη θα μας ζητήσει να μειώσουμε το έλλειμμα από το 2,4% στο 2%».