Στο Παρίσι είναι στραμμένο το διεθνές ενδιαφέρον, με το CNBC και την Eurasia Group να αναλύουν τα γεγονότα και τη σημασία τους για το μέλλον του Emmanuel Macron στη γαλλική προεδρία.
Γιατί διαδηλώνουν τα «κίτρινα γιλέκα»
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, στο πλαίσιο του σχεδίου που προτείνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων.
Η παλίρροια της δημόσιας δυσαρέσκειας εναντίον της αύξησης του φόρου καυσίμων έχει διογκωθεί, οδηγώντας ακόμη και σε βίαιες διαμαρτυρίες.
Οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα έχουν μπλοκάρει τις εθνικές οδούς και τις αποθήκες καυσίμων.
Οι διαμαρτυρίες περιγράφηκαν αρχικά ως κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, ωστόσο πλέον έχουν διευρυνθεί, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος διαβίωσης στη Γαλλία και να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον πρόεδρο Macron, η δημοφιλία του οποίου βρίσκεται στα τάρταρα.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια
Υπό την πίεση των διαδηλωτών, ο Macron έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό του α προχωρήσει σε συναντήσεις με τους ηγέτες των «κίτρινων γιλέκων», μετά τις σκηνές βίας.
Όπως έγραψε στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος, σέβεται τους διαδηλωτές, ακούει την αντιπολίτευση, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ τη βία.
Αναλυτές της Eurasia Group εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση Macron να παραμείνει πιστή στο σχέδιο για την αύξηση της πληροφορίας, παρά την πίεση που ασκεί το κίνημα.
«Μετά την παραίτηση του υπουργού περιβάλλοντος Nicolas Hulot, ο Macron δεν μπορεί να χάσει την υποστήριξη των «πράσινων» ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο.
Θα μπορούσε να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον τρόπο με τον οποίο κατανέμει τα έσοδα από τον φόρο, αυξάνοντας την προτεινόμενη επιχορήγηση για τους αυτοκινητιστές με χαμηλό εισόδημα ή κατευθύνοντας περισσότερα κεφάλαια στις μεταφορές στις αγροτικές περιοχές», σημειώνει η Eurasia Group.
Έχει πρόβλημα ο Macron;
Τα αίτια της δυσαρέσκειας είναι πολύ βαθύτερα και η αύξηση της φορολογίας αποτελεί την αφορμή για να εκφραστεί η αντίθεση των διαδηλωτών στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρόεδρος Macron.
Οι Γάλλοι θεωρούν τον Macron απόμακρο και εκπρόσωπο της ελίτ, με τη δημοτικότητά του να καταρρέει.
Η ελεύθερη πτώση της δημοτικότητάς του ενδεχομένως αποτελεί ένα κακό σημάδι για την πορεία του κόμματός του στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2019, ενώ εγείρει ερωτήματα και για τη γαλλική προεδρία, την ώρα που παραφυλάει η Marine Le Pen.
«Κλειδί« για τη συνέχεια σύμφωνα με την Eurasia Group παραμένει ο δείκτης ανεργίας, η οποία παραμένει κοντά στο 10% και θα πρέπει να μειωθεί δραστικά για να έχει ελπίδες ο Macron εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020