Μπορεί προσώρας οι αντιδράσεις της Αθήνας στις τελευταίες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ να είναι σαφείς μεν ήπιες δε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, έχουν ήδη αποφασίσει πως με το τέλος της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια θα δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων η ανάγκη για μια δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ που θα αποσαφηνίζει τις θέσεις του και θα επανέρχεται στην πλήρη τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους “ελιγμούς” του Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να “ικανοποιήσει” βουλευτές του VMRO-DPMNE που έχουν ήδη στηρίξει τη Συμφωνία, ωστόσο δεν πρόκειται να αφήσει να δημιουργούνται θύλακες αμφισβήτησης βασικών παραμέτρων όσων έχουν συμφωνήσει οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.
Ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης παρακολουθεί στενά όσα λέγονται στα Σκόπια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαμηνύσει τη δυσφορία του στον Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, το σχέδιο της ελληνικής πλευράς είναι να δρομολογηθεί συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αλλαγής και πριν η συμφωνία φτάσει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Εκτός απροόπτου κάτι τέτοιο θα συμβεί περί τα τέλη Ιανουαρίου (ένα χρόνο μετά την πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός) και σε αυτή ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει σε μία σαφή διευκρινιστική δήλωση σχετικά με το θέμα της ταυτότητας (nationallity), το θέμα της γλώσσας (σλαβικής προέλευσης) και θα δηλώσει πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα μακεδονικής μειονότητας.
Μια τέτοια δήλωση θεωρείται ότι θα αποσαφηνίσει και θα ενισχύσει τη στάση της ΠΓΔΜ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για το θέμα αυτό έχουν ενημερωθεί τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Ουάσιγκτον και η Κομισιόν, ενώ και ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να το έχει αποδεχθεί. Η κυβέρνηση έχει επίσης διαμηνύσει πως σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται αρνητικά δεδομένα ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, καθώς ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης που έχουν δεσμευτεί ότι θα την ψηφίσουν μπορεί να αλλάξουν στάση επικαλούμενοι τις δηλώσεις Ζάεφ.
Σαφές μήνυμα Κατρούγκαλου
«Παρακαλουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως» και διαμήνυσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».
Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Επισήμανε μάλιστα πως αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος.
Αντίδραση Μητσοτάκη: ‘Ισως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα
Συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου Σίμο Αναστασόπουλο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
Για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και αν η θέση της ΝΔ μπορεί να αποδειχθεί εμπόδιο στις σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα απάντησε αρνητικά.
Είπε ότι η ΝΔ ήταν εξαρχής ειλικρινής και εξήγησε γιατί θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών προβληματική.
«Θέλαμε συμφωνία αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία», συμπλήρωσε εξηγώντας πως είναι άκρως προβληματικές οι πτυχές της συγκεκριμένης συμφωνίας για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.
Με αφορμή δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ είπε ότι ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας και αναρωτήθηκε: «Έτσι λύνουμε τις διαφορές μας;»
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ούτε τώρα, ούτε μετά από εκλογές.
«Έχουμε εξηγήσει και στους Αμερικάνους φίλους μας ποια είναι η θέση μας και η άποψή μας είναι σεβαστή», υπογράμμισε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι υπάρχουν περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, χαρακτήρισε θετικό τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και μίλησε για τη συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια και η ενέργεια.
Επανερχόμενος στο θέμα των ξένων επενδύσεων είπε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε δει αυτά από την Αμερική που θα θέλαμε», ενώ επανέλαβε δεν υπάρχει ξένος επενδυτής που να τον συναντά και να μην του λέει να έρθει να επενδύσει στη χώρα μας.